Magistratii isi pot critica nestingherit colegii, dupa ce Inalta Curte a anulat un articol din Codul deontologic

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 15:38
9095 citiri
Magistratii isi pot critica nestingherit colegii, dupa ce Inalta Curte a anulat un articol din Codul deontologic
Foto: Antena3 TV

Inalta Curte a anulat articolul din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, care interzicea magistratilor sa-si spuna public parerea despre integritatea colegilor. Decizia este definitiva.

"Judecatorii si procurorii nu isi pot exprima parerea cu privire la probitatea profesionala a colegilor lor", stabilea alineatul 2) al articolului 18 din Codul deontologic al magistratilor, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nr.328/24 august 2005. Aceasta este prevederea anulata de Inalta Curte.

Decizia a fost luata intr-un dosar deschis de judecatorul Gabriela Baltag (foto) . Actualul membru CSM a dat in judecata Consiliul in martie 2016 si a cerut anularea mai multor acte emise de CSM.

A cerut demisia Liviei Stanciu

Procesul a fost deschis dupa ce Sectia pentru judecatori a CSM a decis ca Gabriela Baltag a incalcat normele de conduita prevazute de art. 18 alin. 2) din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor. Decizia CSM a ramas definitiva la Inalta Curte.

Baltag ceruse in mod public demisia fostei sefe a Inaltei Curti, Livia Stanciu, in contextul dezbaterii publice care a urmat dupa achitarea Marianei Rarinca, acuzata de santaj. Declaratiile fusesera facuta in calitate de presedinte al Asociatiii Magistratilor din Romania.

In final, Rarinca a fost condamnata definitiv la 3 ani de inchisoare cu suspendare.

Cuvantul "colegi" ar fi confuz

Baltag a sustinut in fata magistratilor din acest dosar ca articolul din Codul deontologic este confuz. Cuvantul "colegi" ar putea insemna atat magistratii din aceeasi instanta sau din acelasi parchet cu magistratul in cauza, dar si toti magistratii din Romania.

"Caracterul vag, imprecis, confuz, al normei juridice criticate face ca aceasta sa fie nelegala, ea contravenind atat Constitutiei si jurisprudentei Curtii Constitutionale, cat si Conventiei europene a drepturilor omului si jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului", explica Baltag.

Sageti catre Livia Stanciu

In mai 2015, Gabriela Baltag i-a cerut demisia sefei instantei supreme, care era victima in dosarul de santaj in care Mariana Rarinca a fost condamnata la 3 ani cu suspendare.

"Zilele acestea testul de incredere in puterea exemplului indicat cu atata suficienta, in orice imprejurare, de judecatorul Stanciu, care nu uita sa ne aminteasca permanent cine este, a fost picat chiar de protagonista!

Muntele de moralitate, pana mai ieri victima, se ascunde astazi dupa o alta victima care a platit, in schimb, spre deosebire de cea dintai, cu o privare de libertatea usturatoare, timp de 6 luni.

...

Daca sistemul judiciar e mai vulnerabil acum ar trebui sa fie preocuparea care sa nu va dea in niciun fel liniste zilele acestea doamna judecator!

Prezenta dumneavoastra in fruntea celei mai reprezentative instante, un etalon al dreptatii, pune in pericol credibilitatea magistratilor, iar in ochii unui observator obiectiv sunteti o persoana care nu mai poate beneficia de respectul acestei inalte demnitati!

Dovediti onoare doamna judecator, asteptam demisia dumneavoastra!."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Gabriela Baltag decizie Inalta Curte, #gabriela baltag Inalta CUrte, #Gabriela Baltag codul deontologic , #magistrati