Presedintele Asociatiei Magistratilor, despre noile coduri penale: Sunt un esec. Magistratii se tem de interceptari

Joi, 24 Septembrie 2015, ora 18:43
3475 citiri
Presedintele Asociatiei Magistratilor, despre noile coduri penale: Sunt un esec. Magistratii se tem de interceptari
Foto: Site oficial Asociatia Magistratilor din Romania

Gabriela Baltag, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, a declarat joi ca noile coduri penale sunt un esec, din cauza dispozitiilor care se bat cap in cap, adaugand ca magistratii au ajuns sa aiba temeri ca discutiile lor sunt interceptate.

"Codurile acestea de care s-au agatat unii la inceput, trambitand ca au facut o reforma nemaipomenita, sunt un esec, in mare parte. Cele din materia penala, nu mai spunem. Curtea Constitutionala nu cred ca mai are mult si putem sa spunem ca le putem baga in sertar, ca nu mai avem pe materie penala, ce sa mai fie in regula?", a spus Baltag, la conferinta "Guvernarea reprezentativa si separatia puterilor sub imperiul democratiei", organizata de Senat.

CSM se dezice de raportul care spune ca noile Coduri penale nu sunt tocmai bune. Cine l-a intocmit?

Baltag a acuzat existenta unor prevederi care se bat cap in cap, punandu-i astfel in dificultate pe judecatori.

"Judecatorii au ajuns sa faca legea, sa o inteleaga ca sa o poata aplica. (...) Ii vad pe colegii mei de la penal ca nu stiu cum sa se descurce cu o dispozitie sau cu alta, se bat cap in cap. Au incercat cumva sa repare ceea ce nu a fost in regula. Judecatorul nu trebuie sa faca lege, el trebuie sa o aplice", a mai spus Gabriela Baltag.

Presedintele Asociatiei Magistratilor a mai spus ca exista probleme reale in interiorul sistemului de justitie si ca foarte multi colegi se tem sa poarte discutii de principiu pentru ca cineva ar putea asculta discutiile si acestea ar putea fi interpretate.

"Am ajuns ca in interiorul sistemului sa ne temem sa privim sau sa raspundem. Nu e cazul meu, dar se intampla cu foarte multi dintre colegi, sa raspundem la un salut venit din partea unui domn avocat, al unei doamne avocat, fosti colegi, poate uneori de-ai nostri de facultate, sa ne temem sa purtam o discutie de principiu cu un coleg procuror pentru ca, Doamne fereste ce s-ar putea intampla, nu stim cine ne-ar asculta sau daca ne asculta cineva si ar putea interpreta altfel", a spus Baltag.

Judecatoarea Gabriela Baltag a mai spus ca la inceputul anilor '90 legile, desi erau mai simple, puteau sa rezolve toate problemele pe care actuala legislatie nu le solutioneaza.

Raport CSM: Noile dispozitii in materie penala nu au avut intotdeauna un impact social benefic

"Va spun cu sinceritate ca ma uit pe actele normative de la inceputul anilor '90 si parca sunt facute in alti parametri, sunt altfel. Desi nu sunt atat de ample, atat de stufoase, rezolva toate problemele pe care nu le pot rezolva astazi legile de sute de articole, de mii de articole. Cum e posibil, cum s-a ajuns aici? Nu stim nici noi", a mai spus Baltag.

Referitor la schimbarile legislative necesare, judecatoarea a spus ca exista opozitie din partea oamenilor din sistem, desi exista mai multe initiative legislative in Parlament.

Gabriela Baltag este de parere ca proiectele de lege care ajung in Parlament "nu trebuie interpretate, ca sunt legate de o situatie anume sau de alta, sunt necesare", in conditiile in care actualele coduri sunt neclare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gabriela Baltag coduri penale esec, #Gabriela Baltag presedinte AMR , #magistrati