Procurorii cer 25 de ani de inchisoare pentru ofiterii de Securitate din dosarul Ursu: Nimeni nu poate fi pedepsit pentru gandurile lui

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 17:14
12603 citiri
Procurorii cer 25 de ani de inchisoare pentru ofiterii de Securitate din dosarul Ursu: Nimeni nu poate fi pedepsit pentru gandurile lui
Foto: Arhiva Ziare.com

Un procuror de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti a cerut, miercuri, condamnarea la 25 de ani de inchisoare a fostilor ofiteri de Securitate Marin Parvulescu si Vasile Hodis.

Solicitarea a fost facuta in dosarul in care cei doi sunt acuzati de infractiuni contra umanitatii, acuzatii legate de ancheta care a dus la decesul in arest al disidentului Gheorghe Ursu.

UPDATE Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa se pronunte in acest caz pe 2 octombrie. Avocatii celor doi inculpati au solicitat achitarea clientilor lor.

Prezent in sala de judecata, Andrei Ursu, fiul inginerului Ursu, a spus ca este vorba de o crima politica a unui regim dictatorial: "Un regim ce a adus totalitarismul la o forma absurda."

In acest regim, Securitatea punea in aplicare ordinele lui Ceausescu.

"Prin acesti oameni complet loiali acestui sistem, pentru ca sistemul le dadea putere. Ceausescu le-a dat puterea sa dispuna de vietile oamenilor.

Asa au devenit extrem de loiali. Probele arata clar ca in acea institutie era o mare coeziune. Stiau ce fac. Stiau ca terorizeaza populatia Romaniei," spune Andrei Ursu.

Cei doi fosti ofiteri de Securitate au sustinut in fata judecatorilor ca sunt nevinovati.

"Eu am indeplinit comenzi primite. Nu faceam niciun act pe langa comenzile primite," spune Hodis.

Procurorul cere pedepse grele

Dupa cum am aratat, procurorul a cerut pedepse maxime in acest caz.

"Se impune condamnarea acestora pentru infractiunile pentru care sunt judecati. Pedeapsa maxima pentru aceste infractiuni este detentiunea pe viata, dar avand in vedere ca legea prevede ca in cazul persoanelor care au peste 60 de ani, pedeapsa cu inchisoarea pe viata se inlocuieste cu cea de 25 de ani, solicitam aplicarea pedepsei de 25 de ani.

In acet caz au fost periclitate valorile fundamentale ale omului. Nimeni nu poate fi pedepsit pentru gandurile lui", a cerut procurorul de sedinta.

Magistratul a explicat ca, in acest caz, au fost incalcate valori esentiale prevazute de legile nationale si internationale.

"Cerem ca Parvulescu si Hodis sa fie degradati militar si sa li se preleveze probe biologice ce vor fi stocate in baza nationala de date de profiluri genetice.

Obligati cei doi inculpati la plata daunelor morale partilor civile. Mentineti masurile asiguratorii asupra bunurilor celor doi", a mai solicitat procurorul.

Cine a dat ordinul ca disidentul sa fie ucis?

Potrivit acuzarii, incercand sa evite un caz de persecutie politica, Securitatea i-ar fi inscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun, de detinere de valuta, pentru posesia a 17 dolari. Pentru acest lucru, inginerul a fost arestat pe 21 septembrie 1985 si inchis intr-o celula cu doi detinuti care aveau ordin sa-l sicaneze.

Presiunile acestora culminau cu batai dure. Inginerul a murit pe 17 noiembrie 1985, in arestul Militiei Bucuresti. Militienii implicati in ancheta si colegii de celula ai lui Gheorghe Ursu au fost condamnati de-a lungul vremii pentru uciderea disidentului.

Niciun ofiter din cadrul Departamentului de Securitate al Statului nu a raspuns penal pana in prezent pentru uciderea disidentului.

Asta este intrebarea la care judecatorul Mihaela Nita trebuie sa raspunda la finalul acestui proces cu o miza istorica: daca ofiterii de Securitate au fost implicati in lichidarea lui Gheorghe Ursu?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Marin Parvulescu Gheorghe Ursu, #Vasile Hodis Gheorghe Ursu, #Securitate Ursu, #uciderea disident Ursu , #magistrati