Procurorii din Brasov critica ordonanta lui Toader: S-a creat o structura paralela, Sectia de investigare a magistratilor

Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 17:25
4285 citiri
Procurorii din Brasov critica ordonanta lui Toader: S-a creat o structura paralela, Sectia de investigare a magistratilor
Foto: Ziare.com

Procurorii din Parchetele de pe langa Tribunalul si Judecatoria Brasov cer autoritatilor sa respecte Constitutia Romaniei in procesul de legiferare prin intermediul ordonantelor de urgenta. Acestia arata ca nou creata Sectie de investigare a magistratilor a ajuns sa fie singura unitate de parchet din tara care nu se afla sub controlul ierarhic al procurorului general.

Reactia vine dupa ce Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta de modificare a Legilor Justitiei, promovata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Procurorii brasoveni mai cer ca "autoritatile statului si decidentii politici sa inteleaga si sa respecte recomandarile Comisiei de la Venetia, GRECO si MCV, ca standarde minime obligatorii pentru organizarea si functionarea unui stat de drept."

"Faptul ca pe calea unei ordonante de urgenta au fost aduse modificari asupra modalitatii de ocupare a functiilor de conducere de la varful Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism poate conduce la blocarea activitatii acestor institutii", arata un comunicat de presa, preluat de publicatia locala MyTex.ro.

S-a creat o structura paralela

"Totodata, prin OUG adoptata in sedinta Guvernului din data de 19 februarie 2019 s-a introdus aliniatul 6 la art. 881 din Legea 304/2004 prin care procurorul sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie este scos de sub controlul ierarhic al Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, stabilit prin art. 132 alin. 1 din Constitutia Romaniei. In acest mod, se creeaza, de facto, o structura de parchet paralela, in afara Constitutiei si a Ministerului Public pentru anchetarea penala a magistratilor", explica procurorii.

Acestia arata ca, desi procurorul general ramane formal conducatorul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie, acesta nu are niciun fel de atributii de control asupra procurorului sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Astfel, Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie devine singura structura de parchet din tara care nu se afla sub controlul ierarhic al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Tocmai aceasta anomalie institutionala a dus la reorganizarea Parchetului National Anticoruptie in urma Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 235/2005 ca structura specializata in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, aflata sub controlul ierarhic al Procurorului General", explica procurorii brasoveni.

OUG lui Toader

Amintim ca Guvernul a adoptat, marti, doua ordonante de urgenta in domeniul Justitiei.

Pe prima dintre ele, privind procedura de selectie a procurorului european din partea Romaniei, o anuntase premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei Executivului.

A doua, insa, a fost facuta publica la finalul reuniunii de catre ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Este vorba despre o ordonanta de urgenta pentru modificarea Legilor Justitiei si a unor regulamente privind admiterea la INM.

Astfel, functiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare. Pentru functiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM.

Afla aici mai multe detalii - Guvernul a adoptat doua ordonante marca Toader. Ce se schimba in Legile Justitiei

Iata si cateva reactii iscate de OUG anuntate de ministrul Justitiei:

Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Ion M. Ioniță, analist politic și jurnalist, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre importanța alegerilor europarlamentare din luna iunie, probabil cele mai...
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
Candidatul PSD-PNL pentru Primăria Generală a Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, afirmă că le-a cumpărat, de la un târg din curtea Ministerului Agriculturii, câte o sticlă de tărie...
#structura parchet paralela, #procurori brasoveni Toader , #magistrati