Sentinta inedita: Un bucurestean, obligat sa plateasca daune morale pentru ruperea logodnei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 17:02
22017 citiri
Sentinta inedita: Un bucurestean, obligat sa plateasca daune morale pentru ruperea logodnei
Foto: Pixabay

Un tanar din Bucuresti a fost obligat sa plateasca fostei sale iubite despagubiri materiale de 33.000 de lei si daune morale de 1.000 de lei dupa ce a fugit cu o alta femeie la sfarsitul petrecerii de logodna. Casatoria, care trebuia sa aiba loc peste o luna, a fost anulata.

Decizia, inedita pentru Romania, in cazul unei logodne, a fost data luna trecuta de Judecatoria Racari (Dambovita) si poate fi contestata cu apel.

Din punct de vedere al Codului civil, logodna este promisiunea reciproca de a incheia casatoria, iar incheierea logodnei nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba.

Codul civil mai prevede si faptul ca cel care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligat la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate.

Povestea unui proces fara precent

In cererea de chemare in judecata, logodnica parasita a povestit magistratilor cum a inceput totul. Petrecerea cu ghinion a avut loc pe 18 august 2017, iar pentru acest eveniment femeia ar fi facut cheltuieli de aproape 40.000 lei.

Rochia a inchiriat-o de la un cunoscut designer vestimentar contra sumei de 2.000 de euro.

Alti 2.100 de lei au fost cheltuiti pentru coafurile a patru persoane si 5000 de lei pentru cumpararea de bauturi alcoolice, sucuri si apa minerala.

In plus, onorariul lautarilor a fost de 1.000 de lei.

Familia a ajutat-o cu 30.000 lei, spune logodnica.

Petrecerea a fost una fastuoasa si au fost invitate peste 200 de persoane.

"Cel mai mic dar la petrecere a fost de 250-300 de euro, familiile care au venit cu copii au dat chiar si 500 de euro, iar persoanele singure au oferit 150 de euro", povesteste femeia.

Fuga de la rasaritul soarelui

Dimineata, la sfarsitul petrecerii, viitorul mire ar fi devenit agitat si distant, si a plecat sa stranga cortul. Nu s-a mai intors la iubita sa. Parintii i-au transmis vestea: barbatul a plecat cu o alta fata.

"A fost o experienta umilitoare, iar in comunitatea mica in care locuiesc, umilinta s-a accentuat cand unii dintre invitati au venit sa ceara inapoi darul financiar oferit, desi toti banii au ramas la logodnic si la mama acestuia", arata reclamanta.

Pentru a scapa de aceasta umilinta, tanara s-a dus la psiholog si a urmat un tratament cu calmante.

Barbatul care a rupt logodna are insa o alta varianta. Decizia de a se casatori ar fi fost luata in iunie 2017, dintr-un impuls de moment.

In plus, logodna nu ar fi fost rupta abuziv, ci s-ar fi stabilit de comun acord cu o saptamana inaintea petrecerii, dar nu mai puteau anula acest eveniment deoarece invitatiile erau deja facute.

"Cheltuielile cu pregatirea logodnei au fost facute de mine si de mama mea, iar nu de familia reclamantei, iar cu privire la despagubirile morale, acestea sunt neintemeiate si vadit excesive raportat la situatia de fapt", s-a aparat barbatul.

Supararea logodnicei

Martorii audiati la Judecatoria Racari au povestit ca dupa ce a fost parasita, logodnica abandonata plangea noaptea, nu avea somn si a luat pastile.

Un alt martor a povestit ca logodnica parasita a facut o criza de nervi cand a aflat ca a fugit mirele si a spart telefonul.

"Martora a mai aratat ca a insotit-o pe reclamanta la psihologie, unde i-a fost prescris un tratament, iar in comunitatea unde locuieste reclamanta au existat barfe si mila, reclamanta simtindu-se umilita."

"Avea o relatie extraconjugala"

Verdictul instantei, barbatul este vinovat de desfacerea logodnei.

"Cu privire la caracterul ruperii logodnei, instanta apreciaza ca desfacerea logodnei ii este imputabila paratului. Nu poate fi primit ca argument faptul ca acesta a fost constrans de parintii sai sa participe la un astfel de eveniment, neexistand niciun element probatoriu in acest sens, in plus acesta fiind major la data oficierii logodnei", explica Judecatoria Racari.

Relatia extraconjugala pe care o avea a contat pentru judecatori.

"In schimb, prin marturisirea neechivoca a paratului ca avea o relatie extraconjugala chiar cu 2 saptamani inainte de oficializarea logodnei, iar imediat dupa petrecerea organizata in acest sens, a parasit domiciliul conjugal pentru a-si continua relatia extraamoroasa, instanta constata ca incetarea logodnei este imputabila in mod exclusiv paratului, care si-a incalcat in mod flagrant obligatiile de fidelitate si de suport, pe care si le asumase fata de reclamanta", explica magistratii.

Instanta a calculat cheltuielile de la petrecere pentru care existau facturi si declaratiile celor implicati in organizarea evenimentului si au ajuns la concluzia ca barbatul trebuie sa plateasca suma de 33.000 lei drept despagubiri materiale.

Cum au fost stabilite daunele morale

Mai greu a fost pentru a stabili care este suma potrivita pentru a acoperi suferinta pricinuita de fuga viitorului mire. Aceasta a fost calculata la 1.000 de lei.

"Astfel, din declaratiile martorilor audiati a reiesit ca urmare a faptului ca paratul a rupt logodna, dezvoltand o relatie extraconjugala cu o alta persoana de sex feminin, reclamanta a suferit un prejudiciu de imagine la nivelul comunitatii din care face parte, fiind nevoita o perioada sa nu se mai afiseze in comunitate, situatia sa generand in comunitate un sentiment de mila", prezinta instanta intreaga situatie.

Daunele morale au rolul de a realiza o evaluare rezonabila pecuniara a unui astfel de pagube, mai explica Judecatoria Racari.

"Ca atare, instanta apreciaza in echitate, tinand cont de varsta frageda a reclamantei, de nivelul de educatie mediu al acesteia, de faptul ca nu are un loc de munca, dar si de circumstantele reale referitoare la relatia dintre cele doua parti, respectiv faptul ca intre cei doi parteneri nu era o relatie apropiata, nu locuiau impreuna, existau anumite neintelegeri, ca suma de 1.000 de lei este suficienta pentru a se repara material prejudiciul de imagine reflectat la nivel personal, dar si in randul comunitatii, cauzat reclamantei prin conduita abuziva a paratului", conchid magistratii.

Datele folosite in documentarea acestui articol sunt din sentinta Judecatoriei Racari, care este disponibila online pe www.rolii.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#daune morale logodna, #daune logodna, #logodnic fugit , #magistrati