Site nou pentru Curtea de Apel Bucuresti si expozitie la Palatul de Justitie

Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 22:02
2713 citiri
Site nou pentru Curtea de Apel Bucuresti si expozitie la Palatul de Justitie
Foto: CAB

Noul site al Curtii de Apel Bucuresti (CAB) si expozitia Palatului de Justitie din Capitala au fost inaugurate, miercuri, in cadrul unei conferinte care a avut loc la sediul instantei si care a fost sustinuta de presedintele CAB, Dan Lupascu, alaturi de decanul Baroului Bucuresti, Ion Ilie Iordachescu.

La evenimentul de miercuri au mai participat si procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Lia Palade, reprezentanti ai Curtii Militare de Apel Bucuresti, precum si mai multi judecatori si grefieri de la instanta bucuresteana.

Decanul Baroului Bucuresti, avocatul Ion Ilie Iordachescu, a vorbit in deschiderea conferintei de presa despre istoria Palatului de Justitie din Capitala, prezetand, pe scurt, principalele momente care au marcat istoria cladirii, monument istoric emblematic pentru justitia din Romania.

La randul sau, judecatorul Dan Lupascu a facut o prezentare a site-ului Curtii de Apel Bucuresti, care va putea fi accesat la adresa cab1864.eu, la care au lucrat 16 judecatori, procurori si grefieri timp de aproape 10 luni si care a fost lansat cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).

Site-ul contine o prezentare pe larg a istoriei Palatului de Justitie din Bucuresti, precum si a Curtii de Apel Bucuresti, un element de noutate fiind prezentarea componentei instantei din 1883 pana in prezent, precum si o statistica a volumului de activitate din 1993 pana in prezent.

O alta sectiune a noului site, intitulata "Legislatie", contine o selectie de acte normative utilizate in mod curent, printre care Constitutia Romaniei, Codurile civil si penal, precum si Codurile de procedura, acte normative privind sistemul judiciar, regulamente ale sistemului judiciar, precum si alte acte normative in diferite materii, precum dreptul comercial, dreptul familiei sau proprietatea intelectuala.

La sectiunea "Jurisprudenta" a noului site sunt patru categorii. La categoria "Jurisprudenta Curtii de Apel Bucuresti" sunt cuprinse aproximativ 1.000 de hotarari judecatoresti, care pot fi accesate prin intermediul unui motor de cautare ce contine mai multe chei de cautare. De asemenea, poate fi consultata jurisprudenta ICCJ, a Curtii Constitutionale si a celorlalte instantei, prin intermediul Jurindex.

Noul site al Curtii de Apel Bucuresti contine si date despre schema de personal a instantei, organizarea acesteia, informatii si relatii publice. Mai mult, cei interesati pot face un tur virtual al Palatului de Justitie, in Sala Pasilor Pierduti, in toate cele 16 sali de judecata ale Curtii de Apel Bucuresti si Judecatoriei Sectorului 5, care functioneaza in aceeasi cladire, precum si in biblioteca Baroului Bucuresti, in Sala de Consiliu si in alte spatii.

Tot miercuri a fost inaugurata si expozitia Palatului de Justitie din Bucuresti, unde vizitatorii sunt intampinati de replica unei sali de judecata.

In cadrul expozitiei pot fi admirate repere istorice relevante privind Palatul de Justitie, de la planurile arhitectilor pana la consolidarea finalizata in 2006, precum si modul in care presa secolului al XIX-lea a reflectat inaugurarea edificiului.

Expozitia contine si cateva zeci de lucrari juridice vechi, romane si straine, publicate incepand cu secolul al XIX-lea, dar si de o serie de documente, hotarari judecatoresti si carti rare, printre care si mapa profesionala a Iolandei Eminescu, prima femeie judecator din Romania. O parte dintre obiectele care se regasesc in expozitie au fost donate de judecatori si grefieri ai Curtii de Apel.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#site Curtea Apel Bucuresti, #expozitie Palat Justitie , #magistrati