Statul sa le plateasca magistratilor ratele la casa - proiect de lege depus in procedura de urgenta

Duminica, 29 Septembrie 2019, ora 10:41
98865 citiri
Statul sa le plateasca magistratilor ratele la casa - proiect de lege depus in procedura de urgenta
Foto: Facebook/ Ion Marcel Vela

Senatorul PNL Marcel Vela a depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede decontarea sumei alocate magistratilor si personalului asimiliat a ratei platite pentru achizitionarea unei locuinte, in cazul in care acestia nu primesc locuinte de serviciu.

In prezent, statul deconteaza plata chiriei in cazul magistratilor care nu primesc locuinte de serviciu. Proiectul lui Vela ia in calcul situatia in care magistratii care stau in chirie isi cumpara o locuinta printr-un credit bancar, iar statul in loc sa deconteze chiria, ar deconta o parte din ratele bancare.

Initiativa legislativa vizeaza completarea articolului 23 din OUG 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei.

Proiectul de lege a fost depus, in procedura de urgenta, la Senat, prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.

Potrivit expunerii de motive, senatorul PNL argumenteaza ca proiectul va crea cadrul legal "ca suma compensatorie acordata in prezent cu titlu de chirie acestor categorii socio-profesionale sa poata fi utilizata de catre acestea, optional, fie in vederea achitarii chiriei, fie in vederea achitarii ratei (fractiunii din rata) pe care o platesc pentru achizitionarea unei locuinte."

Iata expunerea de motive, pe site-ul Senatului.

"Nu vor fi majorate sumele alocate"

Vela precizeaza ca masura va avea efecte pozitive, iar ca impact bugetar sumele deja prevazute pentru plata chiriei nu vor fi majorate.

"In contextul pensionarilor masive din sistem sau a plecarii magistratilor si a personalului asimilat acestora catre avocatura ori alte posturi din mediul privat, efectele acestei initiative legislative sunt cat se poate de pozitive, deoarece acestia vor fi fidelizati fata de sistemul de justitie.

Din punct de vedere al impactului bugetar, mentionez ca prin adoptarea acestei initiative legislative nu vor fi majorate sumele de bani alocate deja de catre sistemul de justitie pentru plata chiriei", sustine senatorul.

Marcel Vela mai arata, in expunerea de motive, ca masura "va diminua presiunea resimtita acum pe bugetul de stat din cauza insuficientei spatiului locativ de care dispune sistemul de justitie".

Propunerea legislativa

Propunerea legislativa a lui Velea introduce cinci alineate la articolul 23 din OUG 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei.

Citeste proiectul legislativ pe site-ul Senatului.

"(8) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti care indeplinesc conditiile de acordare a compensatiei lunare pentru chirie potrivit alin. (1) si care contracteaza un credit ipotecar/imobiliar destinat achizitionarii unei locuinte sau incheie un contract de vanzare-cumparare cu plata in rate a unei locuinte beneficiaza de compensatia lunara pentru chirie, pe o perioada ce nu poate depasi durata de derulare a creditului sau contractului de vanzare-cumparare cu plata in rate, respectiv pentru plata ratei sau a unei fractiuni din rata aferenta creditului sau contractului de vanzare-cumparare cu plata in rate. In aceasta situatie, compensatia lunara pentru chirie se acorda in cuantumul prevazut la alin. (1), dar nu poate depasi rata lunara platita pentru creditul ipotecar/imobiliar sau pentru contractul de vanzare-cumparare cu plata in rate.

(9) Dreptul prevazut la alin. (8) se mentine in cazul transferului sau incadrarii judecatorilor, procurorilor, personalului asimilat acestora si magistratilor-asistenti intr-o alta institutie din sistemul de justitie, indiferent pe ce raza teritoriala se afla aceasta.

(10) In situatia prevazuta la alin. (8) compensatia lunara pentru chirie se acorda pentru o singura locuinta achizitionata pe timpul carierei. Compensatia lunara pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situatia prevazuta la alin. (1) si pentru situatia prevazuta la alin. (8), caz in care judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratiiasistenti opteaza pentru una dintre aceste situatii

(11) Dreptul prevazut la alin. (8) nu are caracter salarial si nu se impoziteaza.

(12) Conditiile de acordare a dreptului prevazut la alin. (8) se stabileste prin ordin comun al ministrului Justitiei, al presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si al procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie."

Forma actuala

Forma actuala a articolului 23 stabileste ca: "judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, carora nu li s-a acordat locuinta de serviciu de catre ordonatorii principali de credite, au dreptul, in conditiile art. 22, la compensarea diferentei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinta de serviciu, potrivit legii, si chiria platita pe baza unui contract de inchiriere incheiat in conditiile legii.

Acest drept nu are caracter salarial si nu se impoziteaza. Compensarea nu se acorda in cazul in care contractul de inchiriere este incheiat cu rude de gradul I sau II".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Marcel Vela rate magistarti, #magistrati credite imobiliare, #decontari rate magistrati , #magistrati