Un membru CSM cere in instanta suspendarea concursului pentru numirea sefului Inspectiei Judiciare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 25 Martie 2019, ora 14:15
10818 citiri
Un membru CSM cere in instanta suspendarea concursului pentru numirea sefului Inspectiei Judiciare
Foto: Facebook/ Bogdan Mateescu

Judecatorul Bogdan Mateescu, membru in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cere Curtii de Apel Pitesti sa suspende provizoriu executarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului pentru numirea inspectorului sef al Inspectiei Judiciare.

Motivul: prevederea privind constituirea comisiei de concurs ar fi necostitutionala, deoarece din aceasta nu pot face parte cei doi reprezentanti ai judecatoriilor din CSM, Bogdan Mateescu si Mihai Andrei Balan. Potrivit Constitutiei, CSM este format din membri alesi pe criterii de reprezentativitate, cu statut egal, iar nu diferit.

Mateescu cere instantei sa sesizeze Curtea Constitutionala cu aceste aspecte, potrivit unor precizari facute de judecator, la solicitarea Ziare.com.

Procesul a fost deschis pe 21 martie si are stabilit primul termen pe 4 aprilie, potrivit portalului instantelor.

Netejoru, unicul candidat

Este vorba de articolul 67 din Legea 317/2004 a Consiliului Superior al Magistraturii, recent modificat prin Legile Justitiei, privind numirea inspectorului-sef. Pentru aceasta functie si-a depus candidatura actualul sef interimar, Lucian Netejoru. El are grad de tribunal, superior celui de judecator de judecatorii.

Ierahia instantelor din Romania: judecatorie, tribunal, curte de apel si Inalta Curte.

Articolul blocheaza numirea membrilor CSM cu rang de judecatorie pentru a face parte din comisia de concurs. Ar fi o diferenta de tratament si s-ar incalca articolul 16 din Constitutie, privind egalitatea in drepturi.

Articolul "problema"

Cum este formulat articolul 67, alineatul 3: "Organizarea concursului pentru ocuparea postului de inspector-sef se anunta cu cel putin 3 luni inaintea datei acestuia.

a) 3 membri judecatori, care fac parte din Sectia pentru judecatori si au functionat la o instanta de grad corespunzator celui necesar pentru ocuparea functiei de inspector judiciar, desemnati de Sectia pentru judecatori;

b) Un membru procuror, care face parte din Sectia pentru procurori si a functionat la un parchet de grad corespunzator celui necesar pentru ocuparea functiei de inspector judiciar, desemnat de Sectia pentru procurori;

c) Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentant al societatii civile, desemnat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii;

d) Un psiholog desemnat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, care va prezenta un raport consultativ, dupa prezentarea proiectului referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere, de catre fiecare candidat."

Controversele

O alta problema care este pusa in discutie: Este normal ca judecatorii care fac parte din comisia de concurs sa voteze si in plen pentru candidati?

Pana la modificarea din 2018 acest lucru nu era posibil! Comisiiile de concurs nu erau formate din membrii CSM. Practic, se ajunge in situatia in care un membru CSM sa valideze unul dintre candidati, iar apoi sa-l si voteze si in plenul CSM.

Problema membrilor societatii civile

Nu in ultimul rand, este pusa in discutie si prezenta in cadrul comisiei de concurs a unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentant al societatii civile.

Cei doi membri CSM din partea societatii civile, alesi de Senat in aceste functii, sunt Victor Alistar si Romeo Chelaru.

Potrivit Constitutiei, insa, cei doi membri pot participa doar la lucrarile din plenul CSM. Pot participa acestia si la comisiile de concurs organizate de CSM? Este constitutional acest lucru?

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Bogdan Mateescu CSM, #Bogdan Mateescu inspectia judiciara, #Bogdan Matescu CCR , #magistrati
Comentarii
Poza petrache
petrache
rank 5
Repetentia la mare pret.