Exasperati de OUG 7 si de opacitatea lui Toader, sute de magistrati au iesit in strada. Imaginile protestului (Galerie foto & video)

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 01 Martie 2019, ora 14:21
14469 citiri
Exasperati de OUG 7 si de opacitatea lui Toader, sute de magistrati au iesit in strada. Imaginile protestului (Galerie foto & video)
Foto: Emanual Titus Iliesi/Mediafax/Hepta.ro

Sute de judecatori si procurori si-au exprimat nemultumirile, vineri, intr-unul dintre cele mai mari proteste ale magistratilor din Romania.

In acelasi timp, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a promis ca va abroga doar o mica parte din articolele controversatei ordonante 7/2019, un proiect in acest sens urmeaza sa fie prezentat premierului Viorica Dancila chiar azi.

Procurorii si judecatorii au afisat mesaje in care solicitau independanta si respectarea statului de drept. Cele mai mari proteste au avut loc la Bucuresti, Cluj, Constanta si Sibiu. Trecatorii i-au aplaudat pe magistrati si au strigat "Cinste lor, cinste magistratilor!".

Ziare.com a relatat pe parcursul zilei despre protestele anuntate si care sunt rezultatele adunarilor generale ale magistratilor:

14:10 - La Constanta, 50 de procurori si judecatori au protestat in fata Judecatoriei, solicitand abrogarea ordonantei. Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta, Viorel Gabriel Teliceanu, a declarat ca magistratii doresc abrogarea OUG 7, potrivit News.ro.

"Noi speram sa fie abrogata minunata Ordonanta 7. Sigur cu exceptia admiterii la INM, unde, da, presupunea niste modificari, erau necesare. Dar, in rest, trebuie abrogata toata. (...)

Lumea trebuie sa stie, din partea unor profesionisti, care stiu despre ce este vorba, ca ce se intampla in justitie nu este in regula. Si nu discutam de drepturi ale magistratilor, nu discutam despre situatii salariale sau alte categorii de beneficii, discutam despre distrugerea fara discutie a autoritatii judecatoresti", a afirmat prim-procurorul Teliceanu.

De asemenea, judecatorul Ciprian Coada de la Curtea de Apel Constanta a afirmat ca un act de legiferare trebuie sa se bucure de o consultare publica, potrivit principiilor transparentei decizionale.

"De astazi sunt si judecatorii alaturi de procurori, si am inteles nu doar sa marcam inceputul primaverii, ci si sa dam un suflu nou si sa marcam intr-un fel nemultumirea noastra fata de modul de adoptare a acestei ordonante de urgenta.

Pe de o parte, intelegem sa atragem atentia opiniei publice ca aceste conditii privitoare la modul de legiferare prin ordonanta nu sunt indeplinite, iar pe de alta parte intelegem sa ne facem auziti si sa facem un apel la cei care guverneaza ca un act de legiferare trebuie sa se bucure de o consultare publica, potrivit principiilor transparentei decizionale.

Pana la urma, modul de infaptuire a actului de justitie priveste cetateanul si calitatea actului de justitie si stabilitatea statului de drept depinde si de calitatea si previzibilitatea legilor", a explicat judecatorul Ciprian Coada, citat de News.ro.

Procurorii spun ca, daca OUG 7 nu va fi abrogata, ei vor continua si saptamana viitoare sa iasa pe treptele institutiei sau sa isi suspende activitatea.

13:20 - Magistratii care au protestat, vineri, in fata Curtii de Apel Bucuresti, sunt nemultumiti de prevederile OUG 7, pe Legile Justitiei, si cer abrogarea acesteia, in ciuda faptului ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca se va intalni cu premierul Dancila pentru a-i prezenta modificarile la actul normativ, scrie Mediafax.

"De data aceasta, am considerat ca situatia este grava, in mod atipic pentru noi, dar am iesit sa aratam ca suntem ingrijorati. Este vorba despre legiferarea fara consultatie publica, a tuturor actorilor implicati si a spcialistilor a legilor penale, dar si Ordonanta de Urgenta fara a se justifica urgenta.

S-au adus modificari care nu fusesera discutate in prealabil", a declarat Raluca Muntean, procuror de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 2.

Alt procuror a spus: "Miza protestului este independenta Justitiei si un proces legistativ de modificare a Legilor Justitiei transparent si dupa consultarea prealabila a corpului magistratilor".

13:00 - Judecatorul Cristi Danilet anunta ca a fost cel mai mare protest din istoria justitiei clujene: 200 de judecatori (de la Judecatoriile din judet, de la Tribunal si de la Curtea de Apel) si procurori (inclusiv de la DIICOT si DNA) au protestat cu banderola alba la brat in fata Palatului de Justitie.

Lor li s-au alaturat cativa avocati si profesori de drept. Au fost aplaudati de cetateni. "Intram in primavara cu Dreptul!", scrie magistratul pe Facebook.

12:50 - Aproximativ 80 de magistrati au protestat in fata Judecatoriei Constanta. "Judecatori de la toate cele trei instante si procurori de la Parchetul Judecatoriei, Tribunalului si DNA. Fara Parchetul Curtii de Apel Constanta, fieful Adinei Florea", scrie jurnalista Andreea Pavel, de la info-sud-est.ro.

Foto: Facebook/Andreea Pavel

12:45 - Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj au fost anuntati, inaintea Adunarii Generale, de catre prim-procurorul de pe langa Tribunalul Dolj, Marin Rogoveanu, ca isi pierd salariile daca decid sa protesteze, potrivit Mediafax.

Potrivit unor surse judiciare, joi, inainte de Adunarea Generala a procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj, in care magistratii urmau sa ia o decizie in privinta suspendarii activitatii, in semn de solidaritate cu colegii din tara, prim-procurorul de pe langa Tribunalul Dolj, Marin Rogoveanu, le-a spus ca isi pierd drepturile salariale daca vor decide sa isi suspende activitatea.

Astfel, procurorii de pe langa Tribunalul Dolj au decis ca nu isi vor suspenda activitatea. Propunerea privind suspendarea activitatii procurorilor, cu exceptia cauzelor urgente, a fost respinsa cu majoritate de voturi.

Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj, Magda Badescu, a declarat, pentru Mediafax, ca "joi inainte de Adunarea Generala, am avut o sedinta interna in care am vrut sa stabilim cum sa protestam fata de OUG 7. La aceasta sedinta nu am fost de la inceput, dar in momentul in care am ajuns am fost informata de colegii mei ca prim-procurorul general Marin Rogoveanu ne-a anuntat ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, nu putem protesta. Acum cei care vor sa protesteze o fac pe propria raspundere".

Reactia procurorului -sef

Contactat de G4Media.ro, prim-procurorul Marin Rogoveanu a declarat ca n-a facut presiuni asupra procurorilor, ci doar le-a adus la cunostinta prevederile legale. El sustine ca in cele din urma s-a votat in Adunarea Generala si ca au fost doar patru voturi pentru suspendarea activitatii, restul impotriva.

"Potrivit articolului 202 din legea 62/ 2011 procurorii nu pot declara greva. Le-am adus la cunostinta o asemenea prevedere. Le-am adus la cunostinta inainte de vot prevederile mentionate ca suspendarea prestarii muncii de catre ei atrage de drep suspendarea platilor de natura salariala, potrivit art. 49 din legea 53/ 2003 Codul Muncii. De ce am facut asemenea remarci? In caliltate de ordonator tertiar de credite, eu semnez statele de plata si pontajul. Asta fost motivatia mea. Au fost 4 voturi pentru, restul impotriva", a declarat Rogoveanu.

12:15 - Mai multe asociatii civice din tara transmit pe Facebook sau Youtube imagini de la protestele magistratilor. Trecatori ii aplauda pe judecatori si procurori si striga: "Cinste lor, cinste lor, cinste magistratilor!" sau "Abrogati si plecati!"

Va vedem din Sibiu

Umbrela Anticoruptie Cluj

Pitesti- Rezistenta TV

12:00 - Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti si de la alte instante mai mici din Capitala ies si se strang pe treptele Palatului de Justitie.

Foto: Facebook/Rezistenta TV

11:45 - Judecatorii Tribunalului Cluj au decis, vineri, suspendarea totala a activitatii, zilnic, timp de o ora, incepand cu 4 martie, si purtatea de banderole albe, in semn de protest fata de OUG nr. 7, transmite Mediafax.

"Incepand cu data de 4 martie, forma de protest adoptata este aceea a suspendarii totale a activitatii in intervalul orar 10-11 si purtarea de banderole albe. Intelegem sa reluam activitatea de judecata din respect pentru justitiabili, care la randul lor au inteles situatia noastra si au respectat decizia de suspendare a activitatii in intervalul 25 februarie - 1 martie", se arata intr-un comunicat al Tribunalului Cluj.

Judecatorii de la Tribunalul Cluj si de la Judecatoria Cluj-Napoca, alaturi de procurori de la parchetele de pe langa cele doua instante, vor protesta, din nou, vineri, de la ora 12:00, in fata Palatului Administrativ.

Nemultumirile magistratilor

Zeci de instante - judecatorii, tribunale si curti de apel si parchete - de toate gradele, inclusiv cele specializate - DIICOT si DNA au criticat in adunarile generale masurile legislative de modificare a Legilor Justitiei. De asemenea, cele mai multe instante si parchete au decis suspendarea activitatii.

De exemplu, joi, judecatorii Tribunalului Bucuresti, cel mai mare tribunal din tara, au solicitat suspendarea activitatii Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie pana la pronuntarea presedintelui Curtii de Justitie a Uniunii Europene intr-o cauza deschisa de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor.

Totodata, magistratii au decis ca, intre 28 februarie si 7 martie, dosarele aflate pe rol sa fie amanate, cu exceptia cauzelor urgente, si cer abrogarea OUG 7, cu exceptia reglementarii privind accesul si promovarea in profesie.

Toader promite abrogari

In acest context, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca vineri ii va prezenta premierului un proiect de ordonanta pentru modificarea OUG 7/2019. O serie de articole controversate vor fi abrogate, insa raman multe chestiuni problematice.

"La Ministerul Justitiei a fost elaborat OUG pentru modificarea OUG 7/2019, in sensul celor discutate de premer cu presedinta CSM, Asociatia Magistratilor din Romania, UNJR, Asociatia Procurorilor din Romania, Inspectia Judiciara si Sectia speciala.

La ce se refera modificarile?

La cele convenite de doamna premier: abrogarea articolului 54, articol care in principal prevede acum faptul ca judecatorii, alaturi de procurori, pot deveni procurori de rang inalt si ca avizul nu il mai da Sectia pentru procurori, ci plenul CSM. Se abroga deci articolul 54, se revine la prevederea anterioara, ca doar procurorii pot deveni procurori de rang inalt, ca avizul il va da in continuare Sectia de procurori a CSM. In al doilea rand, se rezolva diferentele salariale pentru IT-istii din domeniul judiciar", a declarat Toader la Antena3.

Ministrul Justitiei a confirmat, pentru Agerpres, ca urmeaza sa aiba o intalnire, in cursul zilei de vineri, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dancila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#proteste magistrati, #protest cristi danilet, #protest judecatori, #protest procurori, #protest Tudorel toader, #ordonante tudorel toader , #magistrati