Instanta obliga CNAIR sa plateasca daune morale substantiale dupa ce poarta tunelului de la Balea a distrus o masina

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Duminica, 18 August 2019, ora 10:30
23605 citiri
Instanta obliga CNAIR sa plateasca daune morale substantiale dupa ce poarta tunelului de la Balea a distrus o masina
Foto: Facebook/ Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) trebuie sa plateasca despagubiri de aproape 30.000 de lei unui barbat din Targu Jiu (Gorj) dupa ce poarta metalica a tunelului Balea Lac de pe Transfagarasan, ce leaga judetele Sibiu si Arges, s-a prabusit peste masina acestuia.

Judecatoria Sectorului 1 a decis la finalul anului trecut ca proprietarul masinii sa fie despagubit cu 19.451,52 lei - cat valora autoturismul avariat si sa primeasca daune morale de 10.000 de lei. CNAIR a contestat decizia la Tribunalul Bucuresti.

CNAIR este administrator de drum si in aceasta calitate are obligatia de a asigura starea tehnica corespunzatoare a soselei, potrivit OG 43/1997 privind regimul drumurilor.

De asemenea, tunelul si implicit sistemul de inchidere al acestuia, compus din cele doua porti metalice, se afla in administrarea companiei.

Accident cu dauna totala

Accidentul s-a intamplat pe 25 august 2015, in timp ce barbatul se deplasa, impreuna cu fiul sau, intr-o masina Ford Focus. In momentul in care iesea din tunelul Balea Lac, spre directia Curtea de Arges, poarta metalica ce asigura inchiderea tunelului, in partea dreapta, nefiind asigurata, s-a desprins si a cazut peste autoturismul personal. Barbatul a tras in zadar de volan in stanga, nu a putut evita coliziunea.

Ceilalti soferi din trafic au sunat la 112, iar la fata locului a venit un echipaj al Sectiei 1 Politie Rurala Albestii de Arges. Politistii au facut primele constatari.

Masina a fost grav lovita, fiind constatate urmatoarele avarii: capota motor infundata, parbriz spart, stergator rupt, aripa dreapta fata distrusa, semnalizator fata distrus, airbaguri sofer si pasager declansate, pavilion deformat, bara fata distrusa, radiator spart, usa dreapta spate zgariata, bara portbajaj pavilion dreapta rupta, aripa dreapta spate infundata, geam lateral dreapta spate spart, lampa semnalizare dreapta sparta, hayon infundat si luneta sparta.

Autoturismul nu a mai fost in stare de functionare, fiind necesar sa se apeleze la tractarea acestuia pe o platforma speciala, care l-a transportat la un service auto.

Conform unui raport de expertiza tehnica judiciara auto, aflat in dosarul de la Judecatoria Sectorului 1, s-a constatat ca autoturismul se afla in dauna totala. Dupa cum rezulta din concluziile raportuluui de expertiza tehnica auto, valoarea autoturismului, la momentul producerii incidentului, luna august 2015 era de 4.400 euro, la cursul valutar de 1 euro = 4,4208 lei, respectiv 19.451,52 lei.

De ce a cazut poarta

La momentul producerii accidentului, sistemul de inchidere a tunelului Balea Lac era compus din doua porti metalice (una in partea dreapta si alta in partea stanga) . Blocarea tunelului, in lunile de iarna, se realiza prin imbinarea acestora printr-un cordon de sudura. Acest cordon era distrus in fiecare an, pentru a permite accesul in tunel.

Soferul a explicat magistratilor ca acesta ar fi fost motivul desprinderii uneia dintre cele doua porti, mai exact uzarea anuala a acestora, prin procedeul descris mai sus.

In plus, poarta metalica din partea stanga a tunelului, desi fixata pe peretele acestuia, ar fi prezentat urme vizibile de reparatii.

El a cerut ca CNAIR sa-i plateasca cheltuielile si daune morale.

Instanta i-a dat dreptate soferului

Dupa ce a analizat toate datele, marturii ale martorilor, documentele de la politie sau CNAIR, instanta i-a dat dreptate barbatului.

"Constatand ca in cauza s-a facut dovada ca tunelul si implicit sistemul de inchidere a acestuia, compus din cele doua porti metalice, se afla in administrarea paratei (CNAIR - n.red.), prejudiciul a fost cauzat urmare a starii tehnice precare a sistemului de inchidere, urmarea fiind desprinderea uneia dintre cele doua porti metalice, existenta raportului de cauzalitate intre lucru (poarta metalica) si prejudiciu, in temeiul art. 1376 alin. 1 Cod Civil, urmeaza a dispune obligarea paratei sa plateasca reclamantului suma de 19.451,52 lei reprezentand contravaloare prejudiciu material", motiveaza Judecatoria Sectorului 1.

De ce se platesc daunele morale

Soferul a solicitat si plata unor daune morale 20.000 de lei. In primul rand, pentru ca nu a mai putut folosi masina.

El statea la 6 kilometri de Targu-Jiu, iar o perioada a trebuit sa faca naveta pana in oras cu bicicleta.

Apoi, temerea produsa de prabusirea portii metalice, in conditiile in care era in masina cu fiul sau, care era in clasa a IV-a. Copilul a participat la un program de consiliere psihopedagogica pentru identificarea problemelor rezultate in urma participarii involuntare la un accident in trafic alaturi de tatal sau.

Judecatorii au decis, in consecinta, acordarea unor daune morale intr-un cuantum de 10.000 de lei, bani care reprezinta "o reparatie echitabila suficienta a prejudiciului moral suferit de reclamant".

"Pentru a retine aceasta, instanta are in vedere atat suferinta psihica, produsa la momentul producerii evenimentului, materializata prin sentimente de teama, panica, pentru a nu fi afectata sanatatea sa si a copilului, cat si impactul psihlogic creat asupra copilului sau, care s-a speriat, fiind supus unui soc emotional, care a necesitat sedinte de consiliere pentru a depasi situatia, si disconfortul, stresul, efortul suplimentar cauzat de pierderea autoturismului," motiveaza Judecatoria Sectorului 1.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#decizie Compania Nationala de Administrare a, #CNAIR decizie, #daune morale Balea Lac, #Daune morae CNAIR , #instanta