Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Criminalul din Caracal le-a spus judecatorilor ca e "putin tulbure". DIICOT: Acest gen de fapte au luat amploare pe teritoriul Romaniei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 29 Iulie 2019, ora 17:03
22433 citiri
Criminalul din Caracal le-a spus judecatorilor ca e "putin tulbure". DIICOT: Acest gen de fapte au luat amploare pe teritoriul Romaniei
Foto: Politia Romana/Mediafax/ Hepta.ro

Instanta aprecizaza ca pentru buna desfasurare a procesului penal si in interesul prevenirii savarsirii de noi infractiuni se impune privarea de libertate a lui Gheorghe Dinca, aceasta masura fiind proportionala cu gravitatea acuzatiilor si necesara in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal.

Aceasta este o parte din motivarea Tribunalului Dolj, care l-a arestat sambata, 27 iulie, pentru 30 de zile pe Gheorghe Dinca. In acel moment, barbatul era acuzat de infractiunile de trafic de minori si viol. Duminica, barbatul a recunoscut ca le-a ucis pe cele doua fete, de 15 ani si 18 ani.

"Exista suspiciunea rezonabila ca inculpatul Dinca Gheorghe a savarsit infractiunea de trafic si exploatarea persoanelor vulnerabile, respectiv trafic de minori, si, pe baza evaluarii gravitatiii faptei, a modului si circumstantelor de comitere a acesteia, se constata ca privarea de libertate este necesara o pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica," motiveaza Tribunalul Dolj.

Contestatia facuta de Dinca, impotriva masurii arestarii preventive, se va judeca marti.

Probele anchetatorilor

Magistratul de la Tribunalul Dolj mai arata ca toate probele din acest dosar conduc la suspiciunea rezonabila ca Dinca a savarsit infractiunile de trafic de minori, pentru care era acuzat la acel moment, respectiv: "gasirea la locuinta inculpatului a unor bijuterii recunoscute de mama victimei ca fiind ale fiicei sale, apelurile la SNUAU 112 de catre victima, indicand un nume si o locatie mentionate pe o carte de vizita gasite la locuinta inculpatului, precum si reactia de teama provocata de reintoarcerea barbatului care a sechetrat-o (frica si plans) si relatarea faptului ca a fost batuta si violata de acel barbat sunt indicii temeinice care indreptatesc un observator obiectiv sa creada ca inculpatul a savarsit infractiunea pentru care s-a formular prezenta propunere de arestare preventiva."

Potrivit judecatorilor, infractiunile pentru care era cercetat Dinca prezinta un grad ridicat de gravitate, prin modalitatea in care a fost comisa (in plina zi, prin rapire, asupra unui minor), cu impact social deosebit, "iar judecarea acestuia in stare de libertate, in aceasta faza procesuala, ar echivala cu incurajarea tacita a acestuia si a altota la savarsirea unor fapte similare si cu scaderea increderii populatiei in capacitatea de riposta a justitiei si, in plus, asemenea fapte ar intretine climatul infractional si ar crea faptuitorilor impresia ca pot persista in sfidarea legii."

Concluzia magistratilor: se impune arestarea in scopul bunei desfasurari a procesului penal (locul savarsirii infractiunii este chiar locuinta inculpatului, unde este posibil sa fie gasite probe), precum si proportionala cu gravitatea acuzatiei.

Tribunalul Dolj a avut in vedere zeci de probe stranse impotriva lui Gheorghe Dinca, atunci cand a decis arestarea preventiva.

Sursa: Motivarea Tribunalului Dolj

"Este necesara o riposta ferma"

Potrivit motivarii instantei, procurorii DIICOT au aratat ca Dinca a dat dovada de perseverenta infractionala si ca lasarea in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, intrucat ar determina o stare de tulburare, de temere, de neincredere in justitie a publicului sau chiar convingerea nedorita, ca astfel de activitati infractionale pot fi proliferate.

"S-a mai aratat ca, la inlaturarea starii de pericol pentru ordinea publica avem in vedere si faptul ca acest gen de fapte au luat amploare pe teritoriul Romaniei fiind necesara o riposta ferma din partea autoritatilor statului, atat in ceea ce priveste celeritatea instrumentarii unor astfel de cauze, cat si in ce priveste luarea masurilor preventive si aplicarea unor pedepse exemplare", au explicat procuroriii DIICOT, potrivit motivarii Tribunalului Dolj.

Telefonul Alexandrei, decisiv

In pledoaria din sala de judecata, procurorul DIICOT a aratat ca apelurile facute de Alexandra au fost decisive pentru a proba vinovatia lui Dinca. Tot ce a spus tanara operatorului 112 a fost confimat la perchezitii.

Sursa: Motivarea Tribunalului Dolj

Avocatul a fost de acord cu arestarea

Potrivit sursei citate, avocatul din oficiu al lui Gheorghe Dinca a fost de acord cu propunerea de arestare.

"Probele administrate in cauza de parchet sunt suficiente pentru a crea o suspiciune rezonabila a savarsirii acestor infractiuni," arata aparatorul.

In ultimul cuvant, Dinca a cerut sa fie cercetat in libertate si sa se respinga cererea procurorilor DIICOT, "aratand ca este putin tulbure."

Sursa: Motivarea Tribunalului Dolj

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#crime Caracal, #gheorghe dinca caracal, #arestare Gheorghe dinca , #magistrati