Exclusiv Curtea de Apel Bucuresti a sesizat CCR in cazul Ordonantei Toader

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 20:55
72151 citiri
Exclusiv Curtea de Apel Bucuresti a sesizat CCR in cazul Ordonantei Toader
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Un complet de la Curtea de Apel Bucuresti a sesizat Curtea Constitutionala in cazul OUG promovate de Tudorel Toader, privind modificarea Legilor justitiei. Exceptia a fost ridicata din oficiu de un complet de judecatori care solutiona dosarul fostului europarlamentar PDL, Marian Zlotea.

21.20 Curtea de Apel Bucuresti a postat minuta, prin care sesiseaza CCR, pe portalul instantelor.

"In baza art.29 alin.4 din Legea nr.47/1992 sesizeaza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. VII si art.II pct.2 (referitor la art.87 alin.2 din Legea nr.304/2004) din OUG 92/2018 prin raportare la dispozitiile art.15 alin.2, art.16 alin.1, art.131 alin.1, art.132 alin.1 din Constitutia Romaniei.

In baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibila cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.VI din OUG 92/2018. Cu recurs in termen de 48 de ore de la pronuntare in privinta dispozitiei de respingere a cererii de sesizare a Curtii Constitutionale. Definitiva in privinta restului dispozitiilor. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 19 octombrie 2018", este decizia instantei.

20.51 Curtea de Apel Bucuresti a decis in seara aceasta sesizarea Curtii Constitutionale in cazul ordonantei de urgenta de modificare a Legilor Justitiei, promovate de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit surselor citate, magistratii au sesizat CCR doar cu privire la prevederile controversatului articol VII, privind procurorii DIICOT si DNA, dar nu si in cazul articolul VI - pus in discutie de avocata Ingrid Mocanu, care privea formarea completurilor de apel.

"Decizia de sesizare a CCR este definitva. In cazul exceptiei ridicate de Ingrid Mocanu este cu contestatie in 48 de ore", au declarat surse judicicare pentru Ziare.com.

16.15 Completul de magistrati a pus in discutie astazi, in timpul procesului in care este judecat fostul europarlamentar Marian Zlotea si mai multi inspectori de la ANPC, daca OUG care modifica Legile justitiei este constitutionala.

Practic, presedintele completului, Ruxandra Grecu, a pus in discutie daca trebuie sesizata CCR in cazul celebrului articol VII din OUG 92/2018. "Dorim sa aflam si parerea dumneavoastra", i-a intrebat aceasta pe avocati si pe procurorul DNA.

Pledoariile

Discutiile privind eventuala sesizare a CCR in cazul OUG promovate de Tudorel Toader, privind modificarea Legilor justitiei au durat aproape o ora dupa reluarea sedintei de judecata. Procurorul DNA si cea mai mare parte a avocatilor au cerut sesizarea CCR. Unii dintre aparatori au aratat ca nu se impune acest lucru.

Pe de alta parte, una dintre avocate a afirmat ca s-ar impune sesizarea CCR si in cazul articolului VI, privind componenta completurilor de apel, deoarece are legatura directa cu acest proces. Cazul in care a fost ridicata exceptia este in faza de apel.

DNA: Sesizati CCR

Primul care a vorbit a fost procurorul DNA care a explicat ca exceptia pusa in discutie de instanta are legatura cu cauza si sa se admita. "Sunt incalcate mai multe preveri privind caracterul previzibil, claritatea legii, in raport cu rolul si statutul procurorilor", a declarat procurorul.

Potrivit acestuia, prin aceasta reglementare sunt incalcate mai multe articole din Constitutie, din dreptul intern si international. El a arata ca se pune problema retroactivitatii legii si ca este vorba de o modificare a statutului procurorului.

"Statutul procurorului este pus sub semnul intrebarii", a mai spus procurorul DNA.

Si avocatii au cerut sesizarea CCR

Cei mai multi avocati au pus concluzii de sesizare a CCR. Printre acestia si avocata Alice Draghici. Ea a cerut chiar un termen, pentru a putea face concluzii scrise. "Exceptia este admisibila, avand in vedere ca este vorba de procurorii care participa la sedinta de judecata. Nu doar articolul VII este problema, sunt si alte probleme. Acesta are un caracter imprevizbil", a spus Draghici.

Avocata a aratat ca CSM a dat deja o hotarare, dar ca este vorba de un act administrativ, care nu poate adauga la lege. "Nu CSM trebuie sa interpreteze legea, aici este necesar ca CCR si sa indice Guvernului sa faca norme tranzitorii in aceste cazuri", a arata Draghici.

Draghici a mai explicat ca este injusta prevederea si in cazul delagarii sau detasarii procurorilor, pentru ca la data delegarii, procurorii respectau aceste norme. "Si incetarea delegarilor, trebuia data tot de CSM", a explicat Draghici.

Alti avocati insa au spus ca legea nu poate retroactiva: "ar fi aberant acest lucru!"

"Ne vom pronunta astazi"

La finalul discutiilor care au durat circa o ora, judecatoarea Ruxandra Grecu a aratat ca: "De principiu nu vom amana pronuntarea. Ne vom pronunta astazi.". Celalalt membru al completului, judecatorul Corneliu-Ioan Bogdan Tudoran a explicat ca urmeaza sa se pronunte pe ambele cereri, de sesizare a CCR in cazul articolelor VI si VII din OUG 96/2018 privind modificarea legilor justitiei.

"Chichita" din OUG

Curtea de Apel a pus in discutie articolul care a fost in discutiile membrilor CSM in aceasta saptamana si care ar putea arunca in aer activitatea parchetelor.

Art. VII. - Procurorii care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonantei de urgenta, isi desfasoara activitatea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si al Directiei Nationale Anticoruptie, precum si in cadrul celorlalte parchete, raman in functie in cadrul acestora, numai daca indeplinesc conditiile prevazute de Lenea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

"Vrem sa discutam admisibilitatea"

"Vrem sa discutam admisibilitatea", a explicat judecatoarea Ruxandra Grecu. Avocatii s-au opus acestei solicitari si au explicat ca nu sunt pregatiti. Initial, Completul de judecata a dat termen pentru pregatirea concluziilor, pe 2 noiembrie, dar avocatii au spus ca nu pot ajunge in acea zi, deoarece au procese.

"Instanta are in vedere importanta chestiunii pentru solutionarea acestui caz. Lasam dosarul la sfarsitul sedintei", a decis Ruxandra Grecu.

Articolele din Constitutie

Judecatoarea a facut trimitere la patru articole din Constitutie, relativ la prevederile OUG de modificare a Legilor justitiei.

Articolul 15, alineatul 2: Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile.

Articolul 16, alineatul 2: Nimeni nu este mai presus de lege.

Articolul 131 - Rolul Ministerului Public

(1) In activitatea judiciara, Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.

(2) Ministerul Public isi exercita atributiile prin procurori constituiti in parchete, in conditiile legii.

(3) Parchetele functioneaza pe langa instantele de judecata, conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, in conditiile legii.

Articolul 132 - Statutul procurorilor

(1) Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei.

(2) Functia de procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ordonanta Tudorel Toader, #Tudorel Toader magistrati, #curtea apel ccr , #magistrati