Ziare.com

De ce CJUE trebuie sa decida cu rapiditate daca Legile Justitiei PSD-ALDE incalca recomandarile MCV

de Ionel Stoica
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 20:35

   

De ce CJUE trebuie sa decida cu rapiditate daca Legile Justitiei PSD-ALDE incalca recomandarile MCV
Doua instante din Romania au sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la mai multe modificari legislative aduse Legilor Justitiei de coalitia PSD-ALDE. In ambele situatii, magistratii au decis ca aceste sesizari sa fie solutionate "in procedura accelerata".

Un judecator de la Tribunalul Olt a motivat urgenta: "exigentele statului de drept nu pot fi conditionate de termene indelungate, in care se pot produce prejudicii ireparabile."

Magistratul arata ca: Recomandarile MCV sunt obligatoriii pentru Romania

"Daca directivele sunt obligatorii pentru statele membre, atunci cu atat mai mult cerintele formulate in rapoartele intocmite in cadrul MCV, care privesc corectarea unor deficiente ale sistemelor administrativ si judiciar in cadrul anumitor state membre, au caracter obligatoriu pentru aceste state membre, respectiv pentru statul roman".

Judecatorul atrage atentia ca, in cazul magistratilor, procedurile disciplinare trebuie sa fie independente. Asta in contextul in care CJUE trebuie sa se pronunte daca ordonanta de urgenta prin care au fost numiti sefii Inspectiei Judiciare incalca principiile statului de drept.

"Trebuie inlaturat orice risc legat de influenta politica asupra desfasurarii procedurilor disciplinare, cum ar fi numirea direct de Guvern a conducerii Inspectiei Judiciare," arata Tribunalul Olt.

La finalul articolului, cele mai importante pasaje din motivarea instantei.

Sesizarile

Concret, Tribunalul Olt - pe 29 ianuarie si Curtea de Apel Pitesti- pe 7 februarie au sesizat CJUE pentru a raspunde la noua intrebari.

Numitorul comun al celor doua sesizari vizeaza intrebarile privind caracterul Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV) instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006.

Prevederile MCV se circumscriu prevederilor Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria si a Romaniei la UE? Romania este obligata sa respecte prevederile Tratatului privind Uniunea Europeana? Cerintele MCV-ului, rapoartele si recomandarile acestuia sunt obligatorii pentru Romania? - sunt intrebari la care trebuie sa raspunda judecatorii europeni.

Solicitarea vine in contextul in care Comisia Europeana a criticat dur modificarile legislative in cazul Legilor Justitiei si Codurilor Penale si a cerut suspendarea aplicarii acestora. Un raspuns afirmativ al instantei europene ar duce la suspendarea aplicarii Legilor Justitiei, asa cum explica magistratul Dragos Calin, copresedinte al Forumului Judecatorilor din Romania.

Citeste si: O decizie a CJUE ar putea suspenda aplicarea Legilor Justitiei - explicatiile liderului Forumului Judecatorilor

Diferentierile

Pe de alta parte, cele doua instante au pus si intrebari punctuale, legate de modificarile legislative.

Tribunalul Olt a ridicat problema unei ordonante de urgenta promovate de Tudorel Toader, prin care au fost numiti provizoriu sefii Inspectiei Judiciare. Ordonanta a fost data dupa ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut-o in mod public.

"Faptul ca Guvernul a numit conducerea Inspectiei Judiciare respecta criteriile statului de drept prevazute de Tratatul privind Uniunea Europeana si MCV?", este una dintre intrebari.

Curtea de Apel Pitesti a ridicat problema infiintarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. "Prin infiintarea acestei sectii sunt respectate valorile statului de drept si principiul independentei magistratilor, consfintite in Tratatul privind Uniunea Europeana si MCV?", este intrebarea pusa de magistratii din Pitesti.

"Se pot produce prejudicii ireparabile"

Ziare.com a studiat motivarea data de Tribunalul Olt in acest caz in care este justificata procedura accelerata.

Instanta invoca articolul 105 din Regulamentul de procedura al CJUE, care arata ca la cererea instantei de trimitere sau, cu titlu exceptional, din oficiu, presedintele Curtii poate, dupa ascultarea judecatorului raportor si a avocatului general, in cazul in care natura cauzei impune examinarea acesteia in termen scurt, sa decida judecarea trimiterii preliminare potrivit procedurii accelerate care deroga de la prevederile prezentului regulament.

"In prezenta cauza, urgenta este justificata, pe de o parte, de faptul ca priveste pronuntarea asupra unei exceptii de procedura, care trebuie rezolvata, potrivit dispozitiilor procedurale interne, mai inainte de a fi solutionat fondul cauzei, intr-un litigiu cu un obiect de real interes pentru sistemul judiciar din Romania, pe de alta parte, de natura cauzei, care necesita luarea unei decizii imediate, exigentele statului de drept neputand fi conditionate de termene indelungate, in care se pot produce prejudicii ireparabile", scrie judecatorul de la Tribunalul Olt.

"Cerintele MCV sunt obligatorii!"

Potrivit procedurii in astfel de cazuri, magistratul trebuie sa-si motiveze opinia sa, respectiv in acest caz de ce sesizeaza instanta europeana.

Judecatorul a aratat ca MCV are drept scop dezvoltarea si eficientizarea sistemelor administrativ si judiciar, astfel incat sa poata fi indeplinite de catre statele care si-au manifestat vointa de a fi membre ale Uniunii Europene obligatiile aferente statutului de membru UE, iar Tratatul privind aderarea Republicii Bulgaria si a Romaniei la Uniunea Europeana le consacra aceasta calitate de state membre, atunci continutul, caracterul si intinderea temporala a Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, se circumscriu Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria si a Romaniei la Uniunea Europeana, semnat de Romania la Luxemburg la 25 aprilie 2005.

"O interpretare contrara ar lipsi de finalitate insasi masura astfel instituita. In consecinta, si cerintele formulate in rapoartele intocmite in cadrul acestui mecanism au caracter obligatoriu pentru statul roman.

Un argument a fortiori se poate extrage prin raportare la caracterul directivelor, care sunt, in conditiile stabilite in jurisprudenta CJUE, obligatorii si privesc armonizarea legislatiilor nationale: daca directivele sunt obligatorii pentru statele membre, atunci, cu atat mai mult, cerintele formulate in rapoartele intocmite in cadrul MCV, care privesc corectarea unor deficiente ale sistemelor administrativ si judiciar in cadrul anumitor state membre, au caracter obligatoriu pentru aceste state membre, respectiv pentru Statul roman", explica magistratul.

"MCV corecteaza lipsurile din Justitie"

Tribunalul Olt mai arata ca Tratatul privind Uniunea Europeana face parte din legislatia primara a Uniunii Europene, obligatia statelor membre fiind de respectare cu prioritate a dispozitiilor tratatelor fata de prevederile din legislatia nationala.

Art. 2 al Tratatului privind Uniunea Europeana stabileste ca valoare fundamentala a UE valoarea statului de drept, avand drept cadru o societate bazata pe pluralism, nediscriminare, toleranta, justitie, solidaritate si egalitate intre femei si barbati.

"Or MCV-ul a fost instituit inclusiv pentru a corecta lipsurile privind sistemul de justitie. Acesta trebuie sa asigure toate garantiile pe care le presupune independenta fata de celelalte puteri statate", explica instanta.

Garantia unor proceduri independente

In consecinta, prin raportare la jurisprudenta recenta a CJUE, Tribunalul Olt considera ca articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretat in sensul obligatiei "statelor membre de a stabili masurile necesare pentru o protectie juridica efectiva in domeniile reglementate de dreptul Uniunii, respectiv garantii ale unei proceduri disciplinare independente pentru judecatorii din Romania, inlaturand orice risc legat de influenta politica asupra desfasurarii procedurilor disciplinare, cum ar fi numirea direct de Guvern a conducerii Inspectiei Judiciare, chiar si cu titlu provizoriu".

De asemenea, mai arata Tribunalul Olt, articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretat in sensul obligatiei statelor membre de a respecta criteriile statului de drept, solicitate si in rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, "in cazul unor proceduri de numire directa de catre Guvern a conducerii Inspectiei Judiciare, chiar si cu titlu provizoriu".


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13758 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romanii vor să-i dea lui Dragnea si T.Toader , vitamina M!

https://kmkz.ro/de-ras/romanii-vor-sa-i-dea-lui-dragnea-vitamina-m

 

Legile justitiei se bazeaza pe vonceptul de Stat Paralel.

Sa ii invete ce e ala Statul Paralel.

 

Fara protectia europeana, Romania ar ajunge repede o republica

sovietica (vezi Dragnea) sau un pasalac turcesc (vezi Ponta).
La fel ca acum 100 de ani, un german de etnie, un roman de inima este cel care tine drapelul sus! Coincidenta istorica?

 

S-a cam romanizat si neamtul ala

Da, nu e Ponta sau Dragnea, dar s-a cam romanizat si el. Putea sa lupte cum trebuie tot meciul, nu doar ultimele 10 minute...

Nu vezi prea bine nea Vasila!

Cred ca jucătorul a fost obligat sa poata termina jocul pana la sfarșit după majoritatea covarșitoare data de Nehaliți de GOGOSI promisa de Porkarul Penal !
Daca pica dupa prima repriza Romania rămanea total la mana Ciumeților Roși!
Asa vad eu!
Johannis are cel putin credibilitate la UE si NATO
ce te făceai cu unul ca Dragnea sau Albanezul de Gorj Președinte?????????

legile lui Dragnea sunt corecte...pt interlopi!

legea Valcov-Ciordache-Niculicea se va aplica lui Dragnea sub centura...

Pentru cā TREBUIE!!!!

Grupul Infractional Organizat aldePSD,
in frunte cu tradatorii de tara...
puscariasul dragnea si comunistul tariceanu,au DISTRUS Romania!!!

Intradevar...

CJUE trebuie sa decida cu rapiditate daca Legile Justitiei aldePSD incalca recomandarile MCV.
Ca pentru noi,oricum este LIMPEDE!!!

E simplu

Nu exista nici un dubiu ca cei de la CJUE vor confirma ca MCV este obligatoriu !
Mai mult, o solutie de obligativitate este un pas imens pentru justitia din Romania si un pumn in barbia borfasilor din mafia PSD si a sustinatorilor sai financiari (securitatea si nomenaclatura lui Ceausescu deveniti mari oameni de afaceri dupa 1989 prin transferul averii Romaniei pe persoana fizica si puradeii acestora).

 

Independenta justitiei !

Justitia la noi nu mai este independenta. La noi este dependenta de piticul bubos !

Romania este neguvernabila,nu are GUVERN!

Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretat in sensul obligatiei statelor membre de a respecta criteriile statului de drept, solicitate si in rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV),

Recomandarile MCV sunt obligatoriii pentru Romania!!!

Fārā alte discutii ..

.....500 de ani a fost ca si acum la MoldoValahi! .. se vede,

...lumina la capatul tunelului!Este trenul!...
..Pasaricile malai Viseaza!Sa zicem ca,
primesc ceva malai!...Ei si?...a plecat trenul de mult! 500 de ani cu Fanariotii in MoldoValahia...
...urmeaza alti 500 cu 'comunismul de cumetrie'!Ramineti 'Acolo' in Cloaca MoldoValaha! Mintiti-va, Furati-va, Bateti-va intre Voi, dar lasati Ardealul,Banatul si Maramuresul in pace!
...MoldoValahii traiesc in alta lume!
MoldoValahii trebuie separati de Romanii din Ardeal,Banat si Maramures! MoldoValahii pot sa-si Bata Joc de Bouvotantii lor, pe Teritoriul lor! Nu si prin Ardeal,Banat si Maramures!Romanii din Ardeal,Banat si Maramures nu au Nimic in Comun cu Albia de Porci MoldoValaha,nici la vorba nici la port!Si asta in toata Istoria Noastra straveche!Cind 'tirgul lui bucur' nici Nu exista prin anale, Ardealul, Banatul si Maramuresul aveau Orase Cetati Prospere! 'Eroii' MoldoValahi nu au fost Niciodata si eroii Ardealului,Banatului si Maramuresului!Statuia lui 'mihaita vestejescu',se potriveste in Centrul Oradiei unde m-am nascut,Ca Nuca de Perete! A fost alungat de prin Ardeal cu Piciorul in Kur! El nu a vazut Oradea Niciodata! Iar 'Maritu' vostru Dragnea ar trebui sa intre in Ardeal cu VIZA! Impreuna cu Toti din Toate Partidele din MoldoValahia! Nepotrivire de Caracter! Cehii si Slovacii Pasnic sau Separat si sint Ok in UE! Este RINDUL ROMANILOR! Tinta finala a MoldoValahilor este Federatia Raului,cu Chiril,Putin si Daniel in frunte!
viorel ratiu cincinnati oh usa️️

Loserii iar se agata de himere!

Adresarea la CJUE e ca si cum l-ai intreba pe Portocala "e adevarat ca probele facute de tine sunt reale?"

 
 

 

@Berbec! Iar lingi la sare mai stricaciune ?

..

 

Minciunica diversionist cucuros...

Dovada lu' putorel o ai? Hai curaj daca tot vorbesti de portocala si dovezi fabricate...

Loserii sunt rapusi in primele 5 SECUNDE!!!

La fel ca si mircea badea,biata sluga a puscariasului voiculescu...

CCR spune ca MCV e obligatoriu!

Repet, teoretic nu ar trebui sa judece CJUE, de vreme ce chiar CCR a decis, in 2012 (cand Tumorel era in CCR!): "Calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului roman OBLIGATIA de a aplica acest mecanism (MCV) si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozitiile art. 148 alin. (4) din Constitutie".
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/135654
La finalul deciziei semneaza, printre altii, "marele" Tumorel!
CJUE sa judece (si) pe baza acestei decizii a CCR!

 

Ceva ca o mancărime,mă intrigă!

Da,fac ce mi se recomandă,dar mancărimea nu pleacă!
După acest an de mandat al premierului,candva considerat ca fiind mută,cand de fapt invăța in gand limbile in care se vorbea in Parlamentul European,in calitatea de acum,premier al guvernului Romaniei,produs de un parlament ales democratic de cine n-avea treabă in aceea zi,toate anotimpurile din acest mandat exagerat prelungit,intrigă!
Culmea,in bloc starturi, mai stau și alți deștepți să le vină randul la apucat vreun minister,ca de pildă medicul mitralieră și prahoveanul Pleșoianu. Ultimul,rarisim de isteț,propune pușcărie pentru protocoalele secrete și echipe mixte cu instituțiile din justiție!Ar părea bună atenționarea amestecului INTENS postulat intre servicii și justiție,dacă alianța de acum,nu ar realiza interferența intre POLITIC și justiție,unde inși pro alianță-și nu numai CCR și Savonea cu amicii de la CAB,nu s-ar incadra in jocul de-a hoții și vardiștii,unde Savonea face pe arbitrul SIGUR
...imparțial.Pe cand remaiarea la dame și remanierea la comportament a domnilor ajunși miniștrii ca.. profesioniști?
La toată petrecerea,domnii șefi ai UE,visează la pupături de maini de prim miniștrii in fuste,desigur.Altceva,tot inainte
Da,aveți dreptate!Pozele cu Juncker,Timmermans,Tusk...produc mancărime,părand că sunt doar...in așteptare de pupaturi pe manușițe!

 

Dar pozele cu orban si antonescu,

Nu-ti provoacā mancarimi in talpā!?!

BRAVO, MAGISTRATILOR

celor doua instante!!! In sfarsit, vom avea o decizie clara si finala!

 

Dom'ne, cum bag io sama,

judeccătorii ăstia cam incepe să umble cu para la Curtea Ioropeană, ca să-i dee peste nas lu dom' two dorel si lu' dracnea.
Mai mult ca sigur că ie plătiti de Soros si de multinationalele care suge sangele boborului!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor