Editorial: Loaze in roba

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 09:08
4467 citiri
Editorial: Loaze in roba

Admiterea in Institutul National al Magistraturii a aliniat la start 3120 de candidati, dar numai 72 au trecut de testul teoretic. Nu-i bai, o comisie a INM va analiza, la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, care sunt cauzele, si probabil proba va fi reluata, iar baremul - redus.

Ca nu cumva sa se rupa traditia, iar membrii clanului Ghenosu sa intre la racoare din cauza unui judecator care a stat cam mult cu burta pe carte si a priceput ce inseamna pericol concret pentru ordinea publica.

Sunt pline site-urile cu tematica juridica de comentariile unor magistrati care constata ca examenul este tot mai greu, ca in ritmul acesta, penuria de cadre se va adanci.

Asa-i, nu se mai intra in magistratura ca pe vremuri, cand un dosar bun te abona la roba indiferent daca treceai in facultate drept urmasul lui Hammurabi sau erai nepoata unui fost ilegalist, trimisa la studiu de biroul organizatiei de baza direct de langa tarlaua cu gogosari.

Cei care au avut pe vremuri sansa unei legislatii mai putin pretentioase cu stiinta de carte impart insa acum tara in natangi si privilegiati. Pensiile magistratilor sunt singurele care nu se recalculeaza in jos, a decis Curtea Constitutionala, argumentand imbecil, pentru cineva care are o curiozitate minima si studiaza atat motivarea deciziei, cat si Legea fundamentala, ca exista o diferenta de statut intre administratorii justitiei si restul lumii.

Exista, intr-adevar, o diferenta: judecatorii au avut tupeul sa santajeze puterea, bazandu-se pe consecintele catastrofale ale suspendarii activitatii lor pe termen nelimitat. Alte categorii profesionale n-au indraznit sa paralizeze statul.

Fara indoiala ca puterea judecatoreasca are nevoie de independenta pe care ti-o asigura si un statut certificat de societate. Asa e in toate tarile civilizate. Dar nici chirurgilor nu trebuie sa le tremure mana gandindu-se ca li s-au taiat salariile, pentru ca lor nu le este ingaduit, ca si purtatorilor de robe, un plan B.

Dar daca li se cuvine un statut privilegiat, trebuie sa inteleaga ca societatea semneaza cu ei un contract, iar pentru a-si trece numele in josul paginii, absolventii de stiinte juridice trebuie sa se angajeze la responsabilitate. Iar asta inseamna studiu, pentru ca de puterea mintii depinde libertatea oamenilor, sanatatea lor mintala, puterea de-a se considera aparati de lege.

Cui incredintam indeletnicirea nobila de-a administra dreptatea, pentru care trebuie sa acceptam cu ochii inchisi faptul ca judecatorii trebuie sa-si recapete demnitatea prin pastrarea pensiilor speciale?

Directorul INM, Constantin Branzan, a afirmat ca o treime dintre candidatii de anul acesta au obtinut 30 de puncte din 70, minimul necesar pentru a promova examenul care contine 100 de intrebari. Acesta este produsul scolii romanesti de gen, unde taie si spanzura greii profilului.

Rezultatul examenului mi se pare dramatic, de o gravitate mai mare decat incompetenta politicienilor, devenita loc comun. Ei vin si pleaca, insa de o noua generatie de magistrati depinde in mare masura sanatatea unei democratii. Iar boala e lunga. Si medicii se transforma in vraci.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#magistrati Romania, #examen juristi CSM , #magistrati
Comentarii
C
Cronos
rank 3
Loazele in roba sunt cei care au organizat concursul si cei care au format candidatii!!
Poza Iogica
Iogica
rank 5
Cui incredintam indeletnicirea nobila de-a administra dreptatea - Chis