Forumul Judecatorilor face un apel catre toti magistratii din Romania pentru adoptarea unei liste cu 11 revendicari: Cerem suspendarea Legilor Justitiei

Vineri, 22 Februarie 2019, ora 09:51
7742 citiri
Forumul Judecatorilor face un apel catre toti magistratii din Romania pentru adoptarea unei liste cu 11 revendicari: Cerem suspendarea Legilor Justitiei
Foto: Adrian Scutariu/Mediafax/Hepta.ro

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) a adresat un apel catre toti sefii de instante si parchete din Romania in care cere convocarea urgenta a adunarilor generale ale judecatorilor si procurorilor din toata tara. Si Sectia pentru procurori din CSM a hotarat miercuri organizarea de adunari generale in parchetele din tara, dupa ce Guvernul a adoptat OUG 7/2019 de modificare a Legilor Justitiei.

Mai multe parchete din tara au avut adunari generale si au organizat proteste. Procurorii au criticat ordonanta de urgenta promovata de Tudorel Toader.

Astazi, magistrati din mai multe orase au anuntat proteste in fata instantelor si parchetelor.

Demersul vine si dupa ce magistratii care au protestat la Oradea au facut o lista cu 9 revendicari pentru ca Justitia sa fie independenta.

Despre "ura viscerala impotriva magistratilor"

"Evolutiile recente ale cadrului politico-legislativ, ce par a invedera o ura viscerala impotriva corpului magistratilor si o dorinta de a modifica din temelii echilibrul care ar trebui sa existe intre puterile unui stat constitutional;

Neluarea in considerare a argumentelor si a solutiilor constitutionale, ancorate in contextul legislatiilor statelor membre ale Uniunii Europene, care sa respecte conventiile internationale la care Romania a aderat, transmise in ultimii doi ani de corpul magistratilor, care s-au opus initiativelor legislative intr-o majoritate covarsitoare", sunt o parte din motivele pentru care a initiat acest demers, arata FJR.

Solicita sesizarea Comisiei de la Venetia si CCR

Forumul Judecatorilor propune ca adunarile generale sa adopte mai multe revendicari sau declaratii de principiu.

Cele mai importante: mentinerea MCV, suspendarea Legilor Justitiei si a ordonantelor de urgenta subsecvente, suspendarea activitatii Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, sesizarea Comisiei de la Venetia in cazul celor patru OUG promovate de Tudorel Toader, demersuri similare pe langa Avocatul Poporului pentru a sesiza CCR in cazul acestor OUG si incetarea imediata a atacurilor factorilor politici sau asociati la adresa statului de drept si a magistratilor.

Scrisoarea pe care FJR a adresat-o sefilor de instante si parchete, revendicarile si declaratiile de principiu pot fi accesate pe site-ul asociatiei.

Lista revendicarilor

1. Mentinerea Mecanismului de Cooperare si Verificare, instituit in temeiul Deciziei Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 (publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 354 din 14 decembrie 2006), pana la indeplinirea indicatorilor de referinta pentru consolidarea statului de drept in Romania, printre care garantarea unui proces judiciar mai transparent si mai eficient, consolidarea progreselor realizate deja, concomitent cu realizarea in continuare de investigatii profesioniste si impartiale cu privire la acuzatiile de coruptie la nivel inalt si adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si combatere a coruptiei, in special in cadrul administratiei publice locale.

2. Ratificarea urgenta a Protocolului nr. 16 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, al carui text a fost adoptat de Comitetul Ministrilor la data de 10 iulie 2013 si care a fost deschis spre semnare la 2 octombrie 2013, la Strasbourg. Protocolul nr. 16 prevede posibilitatea pentru cele mai inalte jurisdictii ale partilor contractante de a solicita un aviz consultativ Curtii Europene a Drepturilor Omului, atunci cand apreciaza ca o anumita cauza aflata pe rolul lor ridica o problema grava privind interpretarea sau aplicarea Conventiei sau a protocoalelor sale.

3. Luarea de masuri pozitive de natura legislativa sau administrativa in scopul suspendarii imediate a punerii in aplicare a dispozitiilor din Legile Justitiei si ordonantele de urgenta subsecvente criticate de Comisia Europeana, Comisia de la Venetia si GRECO, revizuirea acestor acte normative, dupa o reala consultare a sistemului judiciar, tinand seama de aspectele invederatede entitatile mentionate.

4. Adoptarea de masuri de natura celor mentionate anterior in scopul suspendarii activitatii Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie pana la pronuntarea presedintelui Curtii de Justitie a Uniunii Europene asupra masurilor provizorii solicitate in cauza C-127/19 de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor si revenirea provizorie la competenta partajata a structurilor de parchet in functie de obiectul infractiunilor (DNA in ceea ce priveste coruptia, DIICOT in ceea ce priveste crima organizata, parchetele nespecializate in ceea ce priveste infractiunile de drept comun etc.), astfel incat sa se respecte sistemul limitarilor si al echilibrelor ("checks and balances"), specific oricarui stat democratic.

5. Initierea procedurilor legislative de catre titularii in drept, in vederea modificarii Legii nr. 90/2001 pentru conditionarea expresa si imperativa a dreptului Guvernului de a legifera prin ordonante de urgenta in domeniul Legilor Justitiei si al legislatiei penale, dupa obtinerea avizului din partea Consiliului Superior al Magistraturii sau dupa acordarea unui termen rezonabil in vederea emiterii acestuia.

6. Efectuarea tuturor demersurilor legale de catre institutia Avocatului Poporului in scopul sesizarii Curtii Constitutionale cu privire la dispozitiile OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018 si OUG nr. 7/2019, rolul sau trebuind sa fie extrem de activ in apararea statului de drept, deci si a angajamentelor internationale luate in acest sens de statul roman, asa cum a invederat Comisia de la Venetia.

7. Efectuarea de catre toate entitatile indrituite, din tara sau din strainatate, a demersurilor in vederea sesizarii de urgenta a Comisiei de la Venetia cu privire la toate modificarile aduse recent Legilor Justitiei, prin ordonantele de urgenta emise in ultimele luni (OUG nr. 77/2018; OUG nr. 90/2018; OUG nr. 92/2018; OUG nr. 7/2019).

8. Respectarea competentelor si a rolului fiecarei sectii a Consiliului Superior al Magistraturii si implicarea plenului in toate deciziile ce privesc intregul sistem judiciar, conform Constitutiei, redobandirea imediata de Consiliul Superior al Magistraturii a caracterului veritabil de organism colegial si sistarea emiterii unor comunicate de presa de catre presedintele CSM sau de catre grupuri de membri, de natura a facilita preluarea mesajului de o parte a mass-media ca provenind de la institutia insasi.

9. Incetarea imediata a atacurilor factorilor politici sau asociati la adresa statului de drept si a statutului judecatorilor si procurorilor din Romania, incetarea actiunilor care intimideaza procurorii si afecteaza independenta Justitiei.

10. Indeplinirea cu celeritate de catre Consiliul Superior al Magistraturii a atributiei de a adopta masuri imediate pentru a furniza un sprijin adecvat magistratilor impotriva carora sunt indreptate critici care submineaza independenta Justitiei.

11. Implementarea unor criterii de evaluare anuala, de corpul magistratilor, a activitatii curente desfasurate de catre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, precum si revizuirea procedurii de revocare a acestora, prin reducerea competentelor Inspectiei Judiciare, a carei conducere este numita de comisii in care participa doar unii membri ai Consiliului.

I.S.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#proteste magistrati, #FJR revendicari, #magistrati ordonanta Toader , #magistrati
Comentarii