Ziare.com

ICCJ sesizeaza Curtea de Justitie a UE: Modul in care CCR a decis constituirea completurilor de 5 judecatori incalca legislatia europeana?

de Ionel Stoica
Luni, 13 Mai 2019, ora 13:55

   

ICCJ sesizeaza Curtea de Justitie a UE: Modul in care CCR a decis constituirea completurilor de 5 judecatori incalca legislatia europeana?
Un complet de 5 judecatori de la Inalta Curte a decis, luni, sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu privire la modul in care CCR a interpretat si aplicat legislatia privind constituirea completurilor de 5 judecatori.

Este vorba de cea de-a opta sesizare a CJUE, pe care instantele din Romania au facut-o in ultimile luni. Solicitarea de a sesiza instanta europeana a fost facuta de judecatorul Camelia Bogdan, care contesta cea de-a doua excludere din magistratura.

Camelia Bogdan a pus in discutie mai multe intrebari pe care voia sa le adreseze CJUE, dar si mai multe exceptii procedurale.

Citeste si: Camelia Bogdan cere sesizarea CJUE cu intrebari privind deciziile CCR, completurile specializate si Inspectia Judiciara

Instanta a admis sa trimita la CJUE o singura intrebare si a amanat pronuntarea pe exceptii. Completul de 5 judecatori a suspendat judecarea procesului.

Minuta:

"Admite, in parte, cererea de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene. In temeiul dispozitiilor art. 267 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene sesizeaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene in vederea pronuntarii unei hotarari preliminare cu privire la urmatoarea intrebare:

Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeana, articolul 19 alineatul (1) din acelasi tratat si articolul 47 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene trebuie interpretate in sensul ca se opun interventiei unei curti constitutionale (organ care nu este, potrivit dreptului intern, instanta de judecata) cu privire la modalitatea in care instanta suprema a interpretat si aplicat legislatia infraconstitutionala in activitatea de constituire a completurilor de judecata?

Respinge, ca inadmisibile, intrebarile nr. 3-8 din cererea de sesizare.

Proroga pronuntarea cu privire la celelalte aspecte puse in discutia partilor in sedinta din 22 aprilie 2019. In temeiul art. 412 alin. (1) pct. 7 din Codul de procedura civila, suspenda judecarea cauzei pana la pronuntarea de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene a hotararii preliminare. Fara cale de atac."

Citeste si: Judecatorii romani sesizeaza pentru a saptea oara CJUE: Dreptul UE impune inlaturarea efectelor unor decizii pronuntate de CCR?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 37887 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Curtea de Justitie Europeana ar trebui sa raspunda cat mai rapid

celor 8 sesizari venite din partea magistratilor romani.
Romania nu este tara lui draknea si a sobolanilor rosii!

 

KKR-aii o vor lua in bot, ca de obicei

Dorneanu se viseza la Curtea Constitutionala a Rusiei. Cred ca merita un loc acolo.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor