Inca un magistrat atrage atentia asupra problemelor din Justitie: Linia rosie a fost demult depasita. Recursul compensatoriu a fost o gratiere mascata

Luni, 14 Ianuarie 2019, ora 11:26
4274 citiri
Inca un magistrat atrage atentia asupra problemelor din Justitie: Linia rosie a fost demult depasita. Recursul compensatoriu a fost o gratiere mascata
Foto: Youtube.com/juridice.ro (Captura)

Judecatorului Ciprian Coada de la Curtea de Apel Constanta atrage atentia ca masurile luate in ultimii ani au pus justitia pe i panta descendenta.

"Si in Romania, dupa scenariul aplicat deja in alte state, capacitatea organelor judiciare si a celor cu atributii in domeniul apararii si sigurantei publice de a raspunde unor provocari de actualitate este in regres, din cauza unor interventii legislative concertate si a unor masuri menite sa le slabeasca forta de reactie la problemele cu care ele se confrunta", spune magistratul, intr-un interviu privind starea justitiei din Romania in acest moment, acordat publicatiei Info Sud-Est.

Reactia magistratului vine dupa ce prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, Claudiu Sandu, a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca procurorii sunt sub o presiune politica uriasa si multi se tem sa mai semneze rechizitorii.

"Derapajele altor puteri, nesanctionate"

Potrivit lui Ciprian Coada, in cazul judecatorilor, greutatea deciziilor este cu atat mai impovaratoare cu cat presiunile de orice tip sunt din ce in ce mai numeroase, iar mecanismele de protectie lipsesc aproape cu desavarsire, in pofida semnalelor de alarma trase de-a lungul timpului.

"Nu putem vorbi de o independenta reala a puterii judecatoresti, in conditiile in care derapajele sau presiunile venite din partea altor puteri ale statului sau diferitilor actori de pe scena publica raman nesanctionate, iar cele mai multe din sugestiile si asteptarile organelor judiciare nu isi gasesc o solutionare corecta din partea acelor institutii cu care ele sunt chemate sa colaboreze.

Nu cred ca gresesc cand afirm ca si din perspectiva corpului judecatorilor linia rosie a fost demult depasita, din cauza riscurilor profesionale tot mai accentuate generate de sarabanda legislativa, de incoerenta diferitelor solutii legislative promovate de-a lungul timpului, de numarul nepermis de mare al proceselor, generate de factori de decizie neinteresati in rezolvarea cat mai rapida si eficienta a unor probleme de larg interes, ci de mentinerea in atentia publica a acelorasi chestiuni litigioase", declara Coada.

Presiunile asupra judecatorilor

Potrivit acestuia, datorita presiunilor multiple cu care se confrunta, judecatorii traiesc sub imperiul unei stari de incertitudine, a unui stres profesional nemaiintilnit in alte state, pentru ca niciodata nu exista garantia ca odata inceput sub imperiul unei legi, un proces se va termina sub aceleasi auspicii.

"Din cauza acestui fapt, formal nu stim incotro ne indreptam, desi convingerea multora dintre noi este ca ne indreptam spre o directie gresita, pe care alti actori o impun, profitand de pozitia ocupata in stat, fara a tine seama de asteptarile si nevoile cetatenilor, aspect constatat si la nivel global", explica Ciprian Coada.

Critica legea recursului compensatoriu

Coada a dat detalii si despre efectele legii recursului compensatoriu, dupa ce presa a dezvaluit ca mai multe persoane eliberate in baza acestui act normativ au comis infractiuni cu violenta.

"Desi inspirata de legislatia altor state, legea recursului compensatoriu, prin toate efectele generate, nu a raspuns asteptarilor consacrate prin modelele de comparatie,actionand ca o veritabila lege de gratiere mascata, prin reducerea pe termen nelimitat a pedepselor cu inchisoarea aplicate prin hotarari judecatoresti definitive.

Fara a avea la baza un studiu de impact si fiind initiata si adoptata in conditii lipsite de transparenta, aceasta lege isi va produce efectele pe termen nedeterminat, atat timp cat statul nu isi va indeplini propria obligatie de rezultat de a asigura standarde europene in materie de detinere", sustine magistratul.

Judecatorul Ciprian Coada a remarcat ca in aceste conditii, faptele de natura penala sunt incurajate fara ca pentru aceasta situatie cineva sa poarte vreo raspundere, generandu-se riscuri majore pentru societate si numeroase procese penale, prin urmare noi costuri suportate din bugetul de stat, in contextul in care eforturile de reintegrare sociala a condamnatilor lipsesc ori nu isi produc efectul scontat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Ciprian Coada, #judecatorul Ciprian Coada, #judecator recursul compensatoriu , #stiri recurs compensatoriu