"Initiativa pentru Justitie" ataca in instanta decretele lui Iohannis de numire a procurorilor-sefi. Critici vin si de la asociatia din care face parte Gabriela Scutea

Vineri, 21 Februarie 2020, ora 11:48
4125 citiri
"Initiativa pentru Justitie" ataca in instanta decretele lui Iohannis de numire a procurorilor-sefi. Critici vin si de la asociatia din care face parte Gabriela Scutea
Foto: Arhiva Pixabay

Asociatia de procurori "Initiativa pentru Justitie" critica faptul ca presedintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care sunt numiti in functie sefii de la Parchetul General, DNA si DIICOT, in ciuda faptului ca CSM a dat aviz negativ pentru doua dintre propunerile ministrului Justitiei, Catalin Predoiu.

Initiativa pentru Justitie subliniaza ca seful statului a semnat decretele "cu ignorarea recomandarilor repetate ale Comisiei Europene, ale GRECO si ale Comisiei de la Venetia" si transmite ca vrea sa "reafirme atat principiul fundamental al independentei magistratilor, ca premisa a statului de drept, cat si rolul primordial al Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independentei justitiei".

"(...) aceste numiri sunt rezultatul unei proceduri constant criticate de catre organismele internationale mentionate si reprezinta un atac la adresa statului de drept", sustin procurorii.

Astfel, "Initiativa pentru Justitie" va cere in instanta anularea actelor de numire in aceste functii.

"(...) Asociatia 'Initiativa pentru Justitie' a hotarat sa promoveze actiune la instanta de contencios administrativ, cu solicitarea de anulare a actelor de numire in functiile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu nesocotirea avizelor negative emise de Consiliul Superior al Magistraturii", se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei.

Critici si de la AMASP

La randul sau, Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" (AMASP) transmite in context ca procedura de numire in aceste functii ar trebui schimbata.

"(...) evenimentele din ultimele luni au demonstrat ca mecanismele de decizie discretionara, in fiecare etapa a procedurii, nu pot constitui o garantie suficienta in ceea ce priveste numirile in functii de conducere pe criterii exclusive de profesionalism si meritocratie", precizeaza AMASP intr-un comunicat de presa remis vineri Ziare.com.

Astfel, asociatia are cateva constatari dupa finalizarea procedurii inceputa de ministrul Justitiei in decembrie 2019. Intre altele, procurorii critica faptul ca MJ nu a facut public profilul candidatilor sau proiectele de management ale tuturor.

"Ministrul Justitiei a solicitat si obtinut de la Sectia pentru procurori a CSM desemnarea unui magistrat, pe langa cel desemnat de Consiliul Stiintific al INM, ambii facand parte din comisia de interviu care a analizat prestatiile candidatilor la cele mai inalte functii din Ministerul Public, conferind astfel un plus de legitimitate procedurii, altfel una eminamente politica.

Desi au existat semnale publice ca membrii comisiei nu au recomandat ministrului unii dintre candidatii propusi ulterior, domnul Catalin Predoiu a nuantat prezenta magistratilor in comisii, despre care a afirmat ca s-au aflat acolo doar pentru a pune intrebari.

Desi AMASP a adresat intrebari pe aceasta tema, raspunsul primit la data de 20.02.2020 este unul pur formal, care reia si explicatiile publice ale ministrului Justitiei. Pe de alta parte, ministerul nu a facut public nici profilul candidatului, nici suma de conditii care se doreau a fi indeplinite pentru a satisface conditiile de accedere la aceste functii, nici proiectele de management ale tuturor candidatilor.

In aceste conditii, desi procesul de selectie la nivelul Ministerului Justitiei a presupus constituirea unei comisii formata din profesionisti din domeniul juridic, de management si psihologie, o analiza a proiectelor si punctarea criteriilor expuse public la demararea procedurii, demersul este unul golit de continut in cazul in care decizia finala nu ia in calcul notarile comisiei sau criteriile stabilite, fiind in realitate discretionara", se arata in comunicat.

Avizul negativ

Totodata, AMASP evoca si avizul negativ primit de la CSM de doi dintre cei trei candidati, fiind vorba despre Gabriela Scutea si Giorgiana Hosu. De precizat este ca Scutea este membra fondatoare a acestei asociatii de procurori.

"Dupa sustinerea interviurilor in fata Sectiei pentru procurori a CSM, doi dintre cei trei candidati propusi de ministrul Justitiei nu au primit aviz favorabil, consultativ de altfel. In aceeasi maniera utilizata de ministrul Justitiei, desi nu era titularul desfasurarii procedurii de numire, ci era indicat de lege sa faca o analiza tehnica a pregatirii candidatilor, nici Sectia pentru procurori nu a indicat foarte clar care ar trebui sa fie rigorile la care candidatii ar trebui sa faca fata si care erau criteriile utilizate pentru evaluarea candidatilor, astfel incat sa fie evitate discutiile privind existenta unor aprecieri pur subiective si utilizarea unui standard dublu in evaluarea propunerilor", potrivit sursei citate.

De altfel, procurorii critica faptul ca atat Predoiu, cat si Iohannis nu au tinut cont de avizul consultativ al CSM, asa cum presupun recomandarile MCV.

"In ciuda promisiunilor de respectare a recomandarilor mecanismului de cooperare si verificare, precum si a celor formulate de comisia de la Venetia si GRECO, ministrul Justitiei a insistat in sustinerea propunerilor si le-a trimis presedintelui Romaniei, pentru emiterea decretelor de numire.

In aceeasi maniera, dar sustinand ca 'a tinut cont de avizele CSM', asa cum cereau recomandarile MCV, presedintele a emis decretele de numire la data de 20.02.2020, catalogand, insa, avizele CSM ca fiind 'superficiale'", mai precizeaza documentul citat.

"Procedura de numire trebuie modificata"

In fine, asociatia considera ca principiile discutate in intalnirea cu ministrul Justitiei din toamna anului trecut "nu au fost respectate, iar procedura generata de Ministerul Justitiei nu a fost de natura, in unele cazuri, sa convinga magistratii ca cei mai buni dintre candidati reprezinta de fapt si propunerile ministrului pentru functiile vizate de procedura".

Astfel, AMASP considera ca este necesara modificarea procedurii de numire in functiile de conducere din Ministerul Public prin indicarea concreta a profilului candidatului, a conditiilor de participare si prin punctarea fiecarui criteriu in mod transparent, fiind esential ca aceleasi aspecte sa fie avute in vedere atat in procesul de selectie initial, cat si in momentul avizarii propunerilor.

Iohannis a semnat decretele

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele prin care sunt numiti in functie sefii de la Parchetul General, DNA si DIICOT.

Este vorba despre:

- Gabriela Scutea, numita in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), pe o perioada de 3 ani;

- Crin-Nicu Bologa, numit in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pe o perioada de 3 ani;

- Elena-Giorgiana Hosu, numita in functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pe o perioada de 3 ani.

Presedintele a acceptat astfel toate propunerile ministrului de Justitie, Catalin Predoiu, in ciuda faptului ca doua dintre ele, Gabriela Scutea si Giorgiana Hosu, au fost avizate negativ de Sectia pentru procurori a CSM.

Mai mult decat atat, sectia a motivat dur avizul negativ dat.

Iata argumentele:

Precizam ca presedintele USR, Dan Barna, a criticat faptul ca presedintele Klaus Iohannis a semnat aceste decrete.

Vezi si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#asociatii procurori criticat iohannis, #numiri sefi parchete critici , #magistrati