Ziare.com

Judecatorii ii cer Vioricai Dancila sa publice imediat raportul GRECO, care solicita desfiintarea de indata a SS

Luni, 24 Iunie 2019, ora 13:36

   

Judecatorii ii cer Vioricai Dancila sa publice imediat raportul GRECO, care solicita desfiintarea de indata a SS
Guvernul trebuie sa autorizeze publicarea imediata a raportului actualizat al GRECO cu privire la impactul modificarilor aduse Legilor Justitiei asupra politicilor anticoruptie din Romania, cere Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) intr-un comunciat de presa.

Potrivit sursei citate, in cadrul celei de a 83-a sesiuni plenare a GRECO, desfasurata la Strasbourg intre 17 si 21 iunie 2019, a fost adoptat un raport actualizat cu privire la riscurile de afectare a luptei anticoruptie din Romania, generate de preconizatele modificarile aduse Legilor Justitiei, fiind invitate autoritatile romane sa autorizeze publicarea raportului in cel mai scurt timp.

"Fata de interesul major al respectarii de catre Romania a angajamentelor asumate in calitate de membru al Consiliului Europei, cerem Guvernului Romaniei (implicit Ministrului Justitiei) sa autorizeze publicarea imediata a raportului GRECO cu privire la impactul modificarilor aduse Legilor Justitiei asupra politicilor anticoruptie din Romania.

Nu exista si nici nu trebuie sa existe vreun fel de motiv de ingrijorare pentru a justifica un refuz de publicare imediata a raportului GRECO", isi explica demersul judecatorii.

Ce contine raportul GRECO

Grupul de State impotriva Coruptiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, are pregatit un nou raport privind Romania, in care este criticata in termeni duri infiintarea Sectiei Speciale, catalogata drept o "anomalie", care afecteaza independenta Justitiei si care trebuie desfiintata.

Desi desfiintarea sectiei Adinei Florea nu este explicit numita in recomandari, termenul folosit in raportul GRECO privind Sectia Speciala este "to abolish", potrivit unor surse europene.

GRECO isi exprima astfel ingrijorarea fata de atitudinea autoritatilor romane care, in loc sa renunte la SIIJ, au ales mai degraba sa ignore recomandarile anterioare si sa intareasca sectia, inclusiv prin detasarea politistilor in cadrul ei.

Mai mult, spun sursele Ziare.com, desi procedura pe Regula 34, adica evaluarea ad hoc, trebuia sa fie inchisa, monitorizarea va continua incluzand Regula 34 si in etapa a patra de evaluare, care priveste coruptia in mediul parlamentar si in sistemul judiciar.

Recomandarea privind desfiintarea SIIJ nu vine intr-un limbaj diplomatic, ci unul atipic imperativ, care spune: "GRECO insista ca SIIJ trebuie desfiintata".

Citeste si: Barna cere Guvernului publicarea de urgenta a raportului GRECO, care solicita imperativ desfiintarea Sectiei Speciale conduse de Adina Florea

GRECO si legislatia romana

FJR mai arata ca GRECO vegheaza la punerea in practica a angajamentelor statele membre de a-si uni eforturile, de a-si impartasi experientele si de a actiona impreuna in acest domeniu, prin intermediul unui proces dinamic de evaluare si presiune reciproce.

"Rapoartele de evaluare sunt intocmai respectate de statele membre, in cadrul cooperarii loiale si al evaluarii reciproce dintre acestea", precizeaza sursa citata.

Spre exemplu, Curtea Constitutionala a Romaniei face referire (Decizia nr.138/2008) la rapoartele GRECO in motivarea respingerii unor critici de neconstitutionalitate.

De asemenea, deseori, Parlamentul a legiferat in dorinta respectarii concluziilor raportorilor GRECO.

Inclusiv modificarile aduse Legilor Justitiei au avut un astfel de fundament, comisia speciala comuna din Parlament fiind creata si pentru "punerea in acord a rapoartelor GRECO cu prevederile Codului Penal si Codului de Procedura Penala".

Potrivit art.11 din Constitutie, statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte. Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.

Demersurile Romaniei

Romania a aderat la Consiliul Europei (CoE) ca urmare a deciziei de la 4 octombrie 1993, formulata prin Rezolutia nr. 37/1993 a Comitetului de Ministri al CE. Aderarea la CoE, organizatie fondata pe principiile respectului pentru drepturile si libertatile fundamentale ale omului, pentru valorile democratiei si ale statului de drept, a constituit o etapa obligatorie in promovarea demersurilor Romaniei de aderare la Uniunea Europeana (UE) si la Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO).

Prin OG nr.46/1999 a fost aprobata participarea Romaniei la Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO), deoarece fenomenul coruptiei reprezenta si reprezinta in continuare o amenintare serioasa impotriva statului de drept, democratiei, drepturilor omului, echitatii si justitiei sociale, impiedicand dezvoltarea economica, punand in pericol stabilitatea institutiilor democratice si bazele morale ale societatii.

Tratatul care trebuie respectat

"Executarea obligatiilor internationale care rezulta dintr-un tratat in vigoare pentru un anumit stat revine tuturor autoritatilor statale.

Daca dispozitiile constitutionale contravin tratatului, care face deja parte din ordinea juridica nationala, revine tuturor autoritatilor statului obligatia de a gasi solutii adecvate pentru a concilia acele prevederi ale tratatului cu Constitutia (spre exemplu, prin interpretare sau chiar prin revizuirea Constitutiei), altfel responsabilitatea internationala a statului va fi angajata, cu toate consecintele care decurg din aceasta, inclusiv sanctiuni (a se vedea Comisia de la Venetia, Avizul interimar privind amendamentele la Legea constitutionala federala privind Curtea Constitutionala a Federatiei Ruse, par.47, CDL-AD (2016) 005).

De asemenea maniera procedeaza cvasitotalitatea curtilor constitutionale din statele membre ale Consiliului Europei ori chiar din afara acestuia (a se vedea, cu titlu de exemplu, Curtea Constitutionala a Federatiei Ruse - cel mai recent, Hotararea din 17 octombrie 2017 ori Curtea Constitutionala din Azerbaidjan - Decizia din 29 octombrie 2010) ", conchide FJR.

I.S.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre FJR Dancila Greco FJR GRECO
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6201 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@ Mon Cher Bum, da’ ce rău sunteți cu ĂȘTIA 👍👍👍

Nu vedeți ca o țin din sEX in sEX?
Noroc ca au trompele legate si nu au pui vii 😂🤓☠️

 

nu zau

forumul judecatorilor din olt, ca acolo este inregistrat oficial aceasta asociatie, a soroistului vasilica danilet. ziare com ar trebui sa stie ca organizatiile legale si nationale ale judecatorilor sunt uniunea nationala a judecatorilor din romania si asociatia magistratilor din romania. acest site promoveaza asociatiile de magistrati soroiste infiintate si sponsorizate din afara cum este acest forum.

 

divaghezi

Mai medgi ce stil ai, divaghezi si incerci sa deviezi atentia catre problemele secundare evitand esentialul. Principalul lucru este ca cea mai avizata comisie de justitie din UE (GRECO), la care participa juristi reprezentanti ai tuturor statelor din EU a emis un raport de curand, asupra justitiei din Romania, pe care avem dreptul sa il cunoastem. Atat.

si care este problema

am spus eu ca ma opun publicarii raportului cumva. din contra. numai ca cei de la greco, nu ne dau noua romanilor nici salarii, nici pensii, nici ajutoare sociale, nici, nici. asa ca putin ma intereseaza. asta da am spus-o. putin ma intereseaza. iar tu garantezi ca acele personaje cunosc temeinic legislatia din romania si specificul ei. sau nu stiu eu faptul ca in europa functioneaza toate institutiile din care fac parte magisteratii dupa aceleasi legi si statute profesionale europene.. cedo a instituit niste reguli si este bine sa le stiti toti. iar cele facute de merkel, timmerman sau manfred weber in ultimii 40 ani nu ma prea intereseaza.. mai putem divaga pe aceasta tema cat vrei tu.

0 (zero) puncte pentru manipulatorii de inepții

bine le-a spus-o incă de acum aproape 30 de ani un mare actor, arătand către un rulou de hartie igienică:
după ce vorbiți, ștergeți-vă la gură!

domnu' Bercea,

iar debitati minciuni.

"organizatiile legale si nationale ale judecatorilor" sunt mai multe, ca nu mai suntem pe vremea Impuscatului, cand statul infiinta organizatiile profesionale si ii obliga pe toti sa cotizeze.

Nu TOTI judecatorii sunt membri unejere, la fel cum nu TOTI magistratii sunt membrii amere. Ba chiar din contra: numarul membrilor unejere si amere e minor, raportat la numarul total al magistratilor/judecatorilor.

apropo, stiati ca judecatorii sunt magistrati? Oare cum se impaca in tartacuta dumneavoastra faptul ca, in conformitate cu ilogica prezentata, toti judecatorii ar trebui sa fie membri ai unejere si ai amere un acelasi timp. Va lipseste simtul ridicolului, altfel nu ati debita asemenea aiureli.

VIORICA NU A FOST IN Grecia , aia se numea Prishtina !

daca translatoarea a citit bine !? si doamna Vio , nu prea a realizat , fiind fermecata de capacitate sefului de atunci , Liviu de la Zdup !

 

sa nu publice nimic pentru ca e impotriva guvernului psd !

nimeni nu trebuie sa stie niciodata cu ce se ocupa psd-ul !
altii sunt de vina , nu psd-ul !

 

altii sunt de vina, lista e lunga!

deci avem asa: agenturilii, triada soroș-cioroș-cioloș, bruxălu, securiștii lu dracu și lacu, completurilii de judecători, legile care nu apară hoția și minciuna,
oamenii onești, demonstranții impotriva PSD și a corupției promovate de ea, reclamagii care nu știu să plagieze,
america, ieuropa, inundațiile, ploaia, soarele, cinstea, cultura pe bune, școala pe bune, grindina, ortografia, doctorii ca nu mai pleacă si nu lasă să vină doctorii lor, vantul, usereul, plusul, muzica in afară de manelele lor, universitatea care respectă etica, intelectualii, veneția, bruxălu din nou, macron, ambasadele, gandurile bune, poantele pe seama vasilichii etc etc.

nu exista psd-ist vinovat , toti sunt nevinovati !

statul paralel si multi-nationalele sunt de vina !
Soros e de vina !
Johannis e de vina !
Basescu e de vina !
extraterestrii sunt de vina !
Bruxelul e de vina !

@arcadia. Ați uitat #REZIST, dușmanii patriotilor.

Poate ca ne vedem pe 10 August 2019 😀

Dom'le, da' noi, boboru' pesedisto-ciorditor,

nu vrem să se publice raportu' lu' GRECO ăsta, care precis ie plătit de Soros si de statu' vertical.
Păi ce, să afle toată populimea că ne-am tras sectia lu' adinuta ca să ne scăpăm fiii căzuti in capcanele hoardelor de pricorori vanduti agenturilor străine?
Aiasta nu se poate, dom'le!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor