Judecatorii romani sesizeaza pentru a treia oara CJUE: Decizia CCR privind infiintarea Sectiei de anchetare a magistratilor respecta dreptul european?

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 18 Februarie 2019, ora 09:38
42059 citiri
Judecatorii romani sesizeaza pentru a treia oara CJUE: Decizia CCR privind infiintarea Sectiei de anchetare a magistratilor respecta dreptul european?
Foto: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Curtea de Apel Bucuresti a dcis sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pentru a se stabili daca recomandarile MCV sunt obligatorii pentru Romania, daca CCR poate da garantii suplimentare in dauna dreptului comunitar si daca modul de numire a procurorilor din cadrul Sectiei de investigare al magistratilor nu afecteaza drepturile victimelor.

Este pentru prima data cand sesizarea CJUE a fost pusa in discutie in fata unui complet de magistrati care judeca in materie penala si este cea de-a treia sesizare a CJUE facuta de o instanta din Romania.

Pana in prezent, doua instante, Tribunalul Olt si Curtea de Apel Pitesti, au sesizat CJUE cu privire la rolul MCV si au trimis noua intrebari la instanta europeana.

In esenta, aceste sesizari trebuie sa lamureasca situatia privind infiintarea Sectiei pentru investigarea magistratulor si numirea provizorie a sefilor Inspectiei Judiciare prin intermediul unei ordonante de urgenta.

Minuta Curtii de Apel Bucuresti:

In baza art 19 art 3 lit b TUE (Tratatul privind functionarea Uniunii Europene- n.red.) raportat la 267 TFUE (Tratatul privind functionarea Uniunii Europene -n.red.), Curtea de Apel Bucuresti sesizeaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare cu privire la urmatoarele intrebari:

1. Mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 si cerintele formulate in rapoartele intocmite in cadrul acestui Mecanism au caracter obligatoriu pentru statul roman?

2. Art 67 alin 1 TFUE, art 2 teza 1 TUE si art 9 teza 1 TUE se opun unei reglementari interne care sa instituie o sectie de procuratura care sa aiba competenta exclusiva de a ancheta orice tip de infractiune savarsita de judecatori sau procurori?

3. Principiul suprematiei dreptului european, asa cum a fost acesta consfintit prin Hotararea Costa impotriva ENEL din data de 15 iulie 1964 si prin jurisprudenta ulterioara constanta a CJUE, se opune unei reglementari interne care sa permita unei institutii politico-jursdictionale, precum Curtea Constitutionala a Romaniei, sa infranga prin decizii nesupuse vreunei cai de atac, principiul mentionat anterior?

Solicita Curtii de Justitie a Uniunii Europene aplicarea procedurii preliminare de urgenta pentru intrebarea nr 2 si in subsidiar aplicarea procedurii preliminare accelerate pentru toate intrebarile formulate.

"In baza art 23 din Statutul CJUE rap la art 2 alin 2 si 3 teza finala din L 340/2009 dispune suspendarea cauzei . Pronuntata in camera de consiliu azi 15 februarie 2019", este minuta Curtii de Apel Bucuresti.

Detalii despre acest caz in articolul: Solicitare de sesizare a CJUE: Decizia CCR privind infiintarea Sectiei de anchetare a magistratilor respecta dreptul european?

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#sesizare CJUE, #sesizare CJUE CCR, #judecatori sesizeaa CJUE , #magistrati