Magistratii ICCJ au hotarat sa participe la constituirea BEC

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 15:32
4089 citiri
Magistratii ICCJ au hotarat sa participe la constituirea BEC
Foto arhiva

Magistratii au hotarat, miercuri, sa participe la consituirea Biroului Electoral Central (BEC), in conformitate cu legea, insa cer in continuare sa fie scutiti de activitatile extrajudiciare.

"Pentru ca actiunile de protest ale magistratilor au urmarit respectarea principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat si pentru ca suntem constienti ca se incearca politizarea acestei actiuni in legatura neparticiparea la constituirea Biroului Electoral Central, aducem la cunostinta publicului ca judecatorii Inaltei Curti vor participa la tragerea la sorti in vederea constituirii acestui birou, conform legii, desi sustinem in continuare ideea degrevarii magistratilor de activitatile extrajudiciare", potrivit unui comunicat al ICCJ remis, miercuri, Ziare.com.

Concret, prin decizia de miercuri, magistratii Instantei supreme vor participa la tragerea la sorti in vederea constituirii Biroului Electoral Central, conform legii, tocmai ca sa accentueze ceea ce au incercat sa scoata in evidenta in ultima perioada, si anume ca actiunile lor de protest au urmarit respectarea principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat: "protestul magistratilor Inaltei Curti nu va aduce atingere valorilor fundamentale ale statului de drept, printre care se numara si dreptul la alegeri libere".

Magistratii au explicat si de ce vor vor sa fie degrevati de activitatile extrajudiciare: "In privinta participarii la tragerea la sorti in vederea constituirii Biroului Electoral Central, desi in cadrul adunarii generale a judecatorilor instantei supreme, nu s-a luat nicio masura, s-a lansat deja ideea ca alegerile vor fi sabotate".

Compromiterea si incitarea cetateanului

Tot in cadrul Adunarii generale a judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de miercuri, s-a subliniat ca "inca de la inceputul protestului magistratilor, puterea executiva a incercat prin toate mijloacele sa compromita si sa incite cetatenii, speculand cinic situatia economica si financiara a acestora, reducand demersul magistratilor la revendicari de natura pur salariala".

Comunicatul Instantei supreme arata ca protestul judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu a avut si nu are resorturi de natura politica, asa cum se incearca a se acredita in noua strategie de comunicare si imagine, ci este determinat de nemultumiri ce decurg din modul in care judecatorii sunt obligati sa-si desfasoare activitatea de judecata de fiecare zi.

Cu toate acestea, se arata in comunicat, exista incercari de exploatare in scopuri politice si electorale a protestului magistratilor, care se manifesta nu doar prin incriminarea politica a protestului, dar si prin incercari de a capta politic bunavointa magistratilor.

Jocuri politice si jocuri electorale

Asadar, magistratii Inaltei Curti se delimiteaza de orice incercare a politicului de atragere a lor in jocuri politice sau electorale, se sustine in acelasi comunicat.

"In ultima vreme exista incercari de folosire in scopuri politice si electorale a protestului magistratilor. Fata de aceste incercari, indiferent din partea cui ar veni ele, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt constienti de faptul ca in toate timpurile politicul a incercat sa foloseasca si, daca se poate, sa aserveasca puterea judecatoreasca.

Protestul judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu a avut si nu are resorturi de natura politica, asa cum se incearca a se acredita in noua strategie de comunicare si imagine. El este determinat de nemultumiri ce decurg din modul in care judecatorii sunt obligati sa-si desfasoare activitatea de judecata de fiecare zi.

Cu toate acestea, se constata ca exista incercari de exploatare in scopuri politice si electorale a protestului magistratilor, care se manifesta nu doar prin incriminarea politica a protestului, dar si prin incercari de a capta politic bunavointa magistratilor", mai spun magistratii in comunicat.

Decizia vine dupa ce presa a aflat ca Guvernul ar putea discuta si despre prezenta magistratilor in birourile electorale. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat marti, ca este pus in situatia de a lua in calcul "toate optiunile legislative" pentru ca judecatorii sa nu mai fie implicati in alegeri, in conditiile in care acestia refuza constituirea birourilor electorale.

Vineri, Adunarile Generale ale instantelor au decis ca vor continua protestele pana la greva generala a bugetarilor, de pe 5 octombrie. In plus, i-au cerut premierului Emil Boc sa-l demita pe ministrul Justitiei Catalin Predoiu.

Desi CSM le-a recomandat magistratilor sa isi reia cat mai curand activitatea, acestia au hotarat sa nu urmeze acest sfat pentru ca niciuna dintre solicitarile lor nu a fost luata in seama si situatia din sistemul judiciar a ramas la fel.

Primii care au anuntat continuarea protestelor au fost magistratii Judecatoriilor Sectoarelor 5 si 2, ei fiind urmati de judecatorii Curtii de Apel Pitesti. Potrivit grefierelor de la Judecatoria Sectorului 2, protestele vor continua in aceeasi maniera stabilita luna trecuta, pana la rezolvarea revendincarilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#magistratii incetat protest, #magistrati Predoiu justitie protest , #magistrati