Magistratii: Justitia ramane neutra in perioada de criza

Vineri, 28 Mai 2010, ora 17:10
1473 citiri
Magistratii: Justitia ramane neutra in perioada de criza
Foto: Umich.edu

Reprezentantii magistratilor au declarat, dupa intalnirea de vineri de la INM, ca asigura societatea ca justitia ramane "un pilon al stabilitatii si al neutralitatii" in perioada de criza economica, in conditiile scaderii pensiilor si a salariilor angajatilor din sistemul bugetar.

Astfel, dupa intalnirea la care au participat ministrul Justitiei, procurorul general al Romaniei, membrii CSM, dar si reprezentanti ai asociatiilor magistratilor, presedintele CSM, Florica Bejinaru, a declarat ca "autoritatea judecatoreasca asigura societatea ca ramane un pilon al stabilitatii si al neutralitatii in aceasta perioada de criza economica-financiara", dar a mentionat ca "sistemul judiciar isi manifesta ingrijorarea pentru promovarea unor acte normative, justificate de criza, fara insa a se solicita avizul Consiliului Superior al Magistraturii".

Bejinaru a mai spus ca magistratii vor asigura in continuare echilibrul puterilor in stat, promovand respectarea legalitatii, dar si drepturile cetatenilor. Presedintele Consiliului a adaugat ca reprezentantii de la intalnirea de vineri au spus ca nu au fost mandatati de magistrati sa se pronunte concret pe masurile Guvernului, mai ales ca nu au avut acces la proiectele actelor normative.

De asemenea, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca intalnirea de vineri a demonstrat ca "sistemul judiciar a ajuns la o maturitate institutionala, care-i permite sa isi asume sarcina dificila de pilon al statului, de autoritate de stat".

Predoiu a mentionat ca ramane alaturi de magistrati si ca are incredere ca "sistemul judiciar se va comporta la inaltimea provocarilor si ca va fi un factor de stabilitate".

Totodata, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Garbovan, a explicat, la finalul intalnirii, ca s-a convenit ca Adunarile Generale ale instantelor si parchetelor sa decida daca isi asuma sau nu masurile propuse de Executiv.

Garbovan a mai spus ca nu crede ca magistratii vor protesta din nou, in urma adoptarii acestor masuri de criza.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, impreuna cu procurorul general, ministrul Justitiei si reprezentanti ai magistratilor s-au intalnit, vineri, la INM, pentru a gasi solutii cu privire la sistemul judiciar, in contextul crizei economice.

Discutia a avut ca teme principale "reducerea cu 20% a fondului de salarizare, adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 45/2010 pentru modificarea art. 1 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale pentru personalul din sectorul bugeta, posibilitatea identificarii unor eventuale masuri de compensare a sumelor datorate de stat cu reducerile salariale ce urmeaza a fi impuse sau cu impozitele si celelalte contributii pe care magistratii le platesc si problema pensionarilor in sistemul judiciar", potrivit unui comunicat al CSM.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#justitie neutra, #reprezentanti magistrati , #magistrati