Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Magistratii sunt bugetarii cei mai avantajati de legea salarizarii unice

Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 08:13
3332 citiri
Magistratii sunt bugetarii cei mai avantajati de legea salarizarii unice

Cei mai avantajati bugetari in Legea salarizarii unitare sunt magistratii, pastrandu-si toate sporurile salariale intacte. Cu toate astea, ei sunt nemultumiti si afirma ca "nu au castigat nimic!".

Plenul CSM a decis sa sustina in continuare revendicarile magistratilor si a recomandat Adunarilor Generale ale instantelor "sa ia in calcul posibilitatea suspendarii protestelor, avand in vedere exclusiv interesul justitiabililor".

Insa, protestele vor continua, pentru ca magistratii nu sunt multumiti de ce au obtinut in negocierile cu Guvernul, a declarat pentru Romania libera judecatorul Cristian Danilet, presedintele asociatiei SoJust.

"Legea salarizarii nu ne multumeste, nu exista motive sa iesim din protest. Nu castigam nimic prin aceasta lege", a declarat el.

Insa, magistratilor li se recunosc toate sporurile obtinute pana acum si li se garanteaza ca vor avea aceleasi venituri ca in luna mai 2009, cu tot cu sporurile de 50% pentru stres si de 15% pentru confidentialitate.

Totusi, judecatorul Cristian Danilet sustine ca Legea salarizarii unice este "profund neclara" in ceea ce priveste sporurile salariale care le sunt recunoscute magistratilor si ca "nici contabilii, nici juristii nu inteleg cum se va aplica aceasta lege".

Specialistii ii dau dreptate lui Danilet cand vine vorba despre neclaritatea articolului 4 din Anexa 6 a Legii salarizarii unitare, dedicata magistratilor. Avocatul Gabriel Biris, specialist in fiscalitate, nu a reusit nici el sa descalceasca formularea aparent agramata a textului respectiv.

"Pot sa va confirm insa ca nu le scade nimic la venituri", spune Biris. Cumulat, noile sporuri ale magistratilor ajung la 50% din salariu, fata de maximum 30% la restul bugetarilor. In plus, ei primesc si actualele sporuri, in proportie de 65% din salariu, pana la sfarsitul anului 2009.

Mai departe, in functie de care suma este mai avantajoasa pentru ei, acela le va fi salariul. In nici un caz mai mic decat cel din prezent, garanteaza legea pentru care si-a asumat raspunderea Guvernul.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#magistrati avantajati lege, #lege salarizare unitara, #magistrati proteste , #magistrati