Magistratul care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu reactioneaza impotriva stirilor false: Sentinta a fost verificata de 18 judecatori!

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 15 Iunie 2018, ora 12:41
10318 citiri
Magistratul care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu reactioneaza impotriva stirilor false: Sentinta a fost verificata de 18 judecatori!
Foto: Arhiva Hepta.ro

Judecatorul Corneliu-Ioan Bogdan-Tudoran de la Curtea de Apel Bucuresti, cel care l-a condamnat in prima instanta pe milionarul Puiu Popoviciu, la 9 ani de inchisoare in dosarul "Ferma Baneasa", s-a plans vineri in sala de judecata ca presa a publicat mai multe stiri false despre acest proces.

Bogdan-Tudoran a facut aceste precizari in timpul sedintei din procesul privind solutionarea laturii civile in cazul "Ferma Baneasa". Decizia de condamnare data de magistrat in acest caz a fost mentinuta de Inalta Curte, dar care a redus pedeasa de la 9 ani la 7 ani.

Bogdan-Tudoran a reactionat dupa ce, cu o zi inainte, si sefa Inaltei Curti, Cristina Tarcea, a atras atentia referitor la presiunile facute asupra Justitiei cand magistratii trebuie sa pronunte solutii in dosare grele.

De ce s-a amanat cazul

In procesul privind solutionarea laturii civile din cazul "Ferma Baneasa" - Puiu Popoviciu ar fi trebuit ca astazi sa se puna concluziile finale. Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) a transmis, in format electronic si scriptic, mai multe informatii privind situatia terenurilor din acest caz.

In acelasi timp, DNA a comunicat ca nu a cooperat cu SRI in aceasta speta, iar toate actele de urmarire penala au fost efectuate in baza legii. Puiu Popoviciu a fost citat in Anglia.

Totusi, partile civile au cerut un nou termen pentru comunicarea restului relatiilor de la OCPI. De asemenea, a fost o lipsa de procedura cu Stefan Diaconescu - fost secretar stiintific si rector in cadrul USAMV Bucuresti, care nu a fost dus de la Rahova, unde executa o pedeapsa de 5 ani de inchisoare.

Din actele transmise de penitenciar nu se arata daca acesta vrea sa fie asistat de aparator ales.

Directorii, amendati

Bogdan-Tudoran a amanat cauza pentru 26 iunie. El a decis amendarea cu cate 3.000 de lei a directorului penitenciarului Rahova si a sefului OCPI.

Magistratul a facut in sedinta de judecata mai multe aprecieri, dupa ce unele publicatii l-au criticat pentru decizia de condamnare data in acest caz.

"Cand faceti comentarii sau scrieti despre aceasta cauza, informati-va corect. Cand un judecator a solutionat o cauza in trei zile, n-a fost bine. Cand un judecator a dat termene la cerere, n-a fost bine", si-a varsat oful magistratul.

Bogdan-Tudoran a mai precizat ca decizia de condamnare din dosarul "Ferma Baneasa" a fost verificata de alti 18 judecatori, in faza de apel sau in caile extraordindare de atac. "Ultima data a fost recursul in casatie, cale extraordinara de care nu se face vorbire. Ar fi frumos sa fim obiectivi si sa informam aceste lucruri", a afirmat judecatorul.

"Sunt stiri false"

Magistratul a aratat ca nu are o problema personala in acest dosar. "Ca sa scrii o declaratie de abtinere trebie sa ai motive. Cele vehiculate in presa sunt stiri false. Nu poti sa spui ca 25-30 de judecatori nu vad. Unul poate gresi, de aia sentinta e supusa cailor extraordinare de atac", a explicat acesta.

Bogdan-Tudoran spune ca in acest dosar nu se trage de timp si a motivat cu incheiereile de sedinta de la ultimele 20 de termene.

"Eu vreau sa judec si azi, stau si pana la 2 noaptea. Cheia acestui dosar e faptul ca un bun imobil, pe care l-am vazut ca proprietate publica a statului, a fost transformat in proprietate privata. Nu am judecat dosarul nici pe protocoale, nici pe intelegeri, nici pe culoare, am judecat in sala. N-a venit nimeni niciodata la mine de nicaieri, de 40 de ani", a conchis Bogdan-Tudoran.

Condamnarea lui Puiu Popoviciu

Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, in 2 august, la sapte ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita in dosarul "Ferma Baneasa", vizand fapte legate de tranzactionarea la un pret subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) Bucuresti, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului si aproape 620 de milioane de lei USAMV.

Intrucat nu s-a prezentat la Politie si nici nu a fost gasit de anchetatori pentru executarea pedepsei, Popoviciu a fost dat in urmarire internationala.

El a fost retinut la Londra in 14 august, dupa ce s-a prezentat impreuna cu un avocat la Politia londoneza, care l-a citat la adresa furnizata de catre politistii romani, dupa ce acestia il localizasera pe omul de afaceri.

Ulterior, a fost pus in libertate in schimbul unei cautiuni de 200.000 de lire sterline, fiind obligat sa poarte o bratara electronica de supraveghere. De asemenea, este obligat sa se prezinte 3 zile pe saptamana la sectia de politie din Londra.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Bogdan Tudoran Puiu Popoviciu, #Bogdan Tudoran Cristina Tarcea, #Bogdan Tudoran Ferma Baneasa , #magistrati