Ministerul Justitiei - Salariile magistratilor vor creste cu pana la 1.837 de lei

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 18:08
2660 citiri
Ministerul Justitiei - Salariile magistratilor vor creste cu pana la 1.837 de lei
Foto: Bradford.gov

Ministerul Justitiei precizeaza ca salariile magistratilor vor creste, in 2010, cu pana la 1.837 de lei, suma reprezentand diferenta fata de salariul net actual in cazul unui judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit unui comunicat.

Procurorii de la Parchetul General ar putea primi cu pana la 1.517 de lei mai mult, judecatorii de la Curtile de apel cu pana la 1.357 de lei in plus, iar cei de la Tribunal cu pana la 1.198 de lei. Judecatorii din cadrul judecatoriilor vor putea avea cu cel putin 914 lei in plus la salariul net actual.

"Practic, veniturile personalului urmeaza sa creasca fata de nivelul actual (care nu include sporurile), astfel incat, la 1 ianuarie 2010, sa ajunga la nivelul veniturilor de la 31 mai 2009 (care includea sporurile)", se arata in comunicatul Ministerului Justitiei (MJ).

Ministerul Justitiei precizeaza, referitor la modul de aplicare a proiectului de lege privind salarizarea unitara in sistemul judiciar, ca incepand cu 1 ianuarie 2010, drepturile de natura salariala ale magistratilor si altor categorii profesionale din Justitie vor include sporurile obtinute pe cale de jurisprudenta, respectiv sporul de 50% pentru risc si suprasolicitare neuropsihica si sporul de 15% pentru confidentialitate.

De asemenea, Miniserul Justitiei arata ca din punct de vedere tehnic, la 1 ianuarie 2010, o parte din aceste sporuri va fi inclusa in baza de calcul, iar o alta parte va fi pastrata, ca spor, in afara bazei salariale. Astfel, cresterea veniturilor pana la nivelul de la 31 mai 2009 se va realiza in doua etape: la 1 octombrie 2009 si la 1 ianuarie 2010.

Primul-ministru Emil Boc a afirmat pe 11 septembrie ca salariile magistratilor nu vor scadea ca urmare a noii legi a salarizarii unitare si astfel, din punctul de vedere al Guvernului, continuarea protestelor magistratilor nu se mai justifica.

Premierul a mai spus ca Guvernul a asigurat, prin rectificarea bugetara, resursele pentru functionarea efectiva a justitiei, iar magistratii trebuie sa-si faca "datoria fata de statul de drept", accentuand ca, din punctul de vedere al revendicarilor salariale, "nu se mai justifica existenta vreunui conflict".

Cu toate acestea, majoritatea instantelor din tara au votat, in cadrul recentelor adunari generale ale judecatorilor, continuarea protestelor, deoarecce subzista nemultumirile legate de salarizare.

De asemenea, judecatorii sunt nemultumiti ca guvernantii nu au luat in calcul celelalte revendicari ale lor privind trecerea bugetului instantelor la Inalta Curte de Casatie si Justitie incepand cu 1 ianuarie 2009, alocarea, pe viitor, a unui procent de cel putin 1% din PIB si trecerea de urgenta a taxelor de timbru si a veniturilor provenind din timbrul judiciar de la bugetele unitatilor administrativ teritoriale la bugetele instantelor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#salariile magistratilor cresc, #crestere salarii magistrati , #magistrati