Mona Pivniceru: A-i spune unui judecator cum sa aplice legea este de nepermis

Vineri, 13 Mai 2011, ora 18:00
2615 citiri
Mona Pivniceru: A-i spune unui judecator cum sa aplice legea este de nepermis
Foto: Arhiva

Presedintele Asociatie Magistratilor din Romania (AMR), judecatorul Mona Pivniceru, a declarat, vineri, la Craiova, ca, in opinia sa, mentiunea Comisiei Europene din ultimul raport privind progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV) potrivit careia judecatorii nu aplica pedepse disuasive, reprezinta o injonctiune de nepermis a unui for politic in actul de justitie.

"Exista in raportul comisiei o prevedere care spune ca judecatorii nu aplica pedepse disuasive, adica mari, grozave, aspre. Am intrebat Comisia despre aceasta asertiune bagata in toate rapoartele din 2007 pana acuma. A-i spune unui judecator de catre un for politic european, ca, pana la urma, asta este, cum sa aplice legea intr-un caz dat mi se pare o injonctiune de nepermis in actul de justitie.

Nu-i poti rapi judecatorului, indiferent de cauza pe care o judeca, libertatea pe care i-o da legea sa dea satisfactie tuturor circumstantelor legale in individualizarea unei pedepse. Prin jocul acestor circumstante pot exista si situatii in care pedeapsa nu este disuasiva. Dar de ce nu face statul o reglementare care sa dea caracter disuasiv acestora?", a declarat Pivniceru in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit presedintelui AMR, practic, prin aceasta prevedere se obliga judecatorul sa dea o pedeapsa aspra la o infractiune, lasandu-i posibilitatea legala de a aplica textele, dar determinandu-l sa nu le aplice.

"Politica mea nationala in materie criminala sau de mare coruptie este foarte aspra. Asta este o declaratie de principiu. Daca vrei s-o faci lege, atunci spune ca ridici limitele de pedeapsa, astfel incat judecatorul sa mearga cat mai sus, dar nici sa nu coboare mai jos, ii indepartezi circumstantele de la aplicare, mai pui niste conditii si atunci ai configurat un cadru penal aspru cu pedepse disuasive. In noile coduri pedepsele sunt mai mici si atunci avem o contradictie in termen: vrei o sanctiune foarte-foarte aspra, dar in aceste conditii legislativul le lasa foarte mici (sanctiunile - n.r.)", a mai afirmat Mona Pivniceru.

Presedintele AMR a participat, vineri, la Craiova la seminarul cu tema "Implementarea Mecanismului de cooperare si verificare pe justitie", organizat de Filiala Dolj a AMR si Curtea de Apel Craiova, la care au luat partea circa 70 de magistrati, judecatori si procurori din cele cinci judete ale Olteniei, precum si din Bucuresti, Neamt, Timis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Mona Pivniceru AMR, #magistrati raport Cpmisie Europeana , #magistrati