Ziare.com

O decizie a CJUE ar putea suspenda aplicarea Legilor Justitiei - explicatiile liderului Forumului Judecatorilor

de Ionel Stoica
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 11:14

   

O decizie a CJUE ar putea suspenda aplicarea Legilor Justitiei - explicatiile liderului Forumului Judecatorilor
Magistratul Dragos Calin, copresedinte al Forumului Judecatorilor din Romania (FJR), explica pentru Ziare.com care ar putea fi efectele unei decizii favorabile la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, in cazul sesizarii facute in premiera marti de Tribunalul Olt.

Precizarile vin dupa ce FJR a solicitat sesizarea CJUE. Practic, instanta europeana trebuie sa se pronunte in privinta statutului pe care il au recomandarile din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV): Sunt obligatorii pentru Romania? Si ce se intampla cu Legile Justitiei, criticate dur de Comisia Europeana?

Dragos Calin este judecator la Curtea de Apel Bucuresti. Potrivit acestuia, procedura la CJUE poate dura cateva luni. De exemplu, in cazul Poloniei, Curtea nu a dat inca o decizie definitiva.

"Dar masurile provizorii, cum ar fi suspendarea aplicarii legilor, s-au luat foarte rapid in Polonia, in doua saptamani de la data inregistrarii cererilor pe rolul CJUE", explica Dragos Calin.

Cazul Poloniei

In cazul Poloniei, unde a avut loc o epurare a magistratilor de la Curtea Suprema prin pensionare fortata, CJUE a decis suspendarea dispozitiilor privind reducerea varstei de pensionare.

Era vorba de o modificare a Legii Curtii Supreme, dintr-un pachet legislativ mai larg privind legile justitiei. Autoritatile de la Varsovia au fost obligate sa-i reprimeasca pe judecatori in functii.

"In acest moment, exista trei cereri de decizie preliminara trimise de instantele poloneze, independenta instantelor nationale fiind in special esentiala pentru buna functionare a sistemului de cooperare judiciara constituit de mecanismul trimiterii preliminare prevazut la art.267 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) ", explica judecatorul.

Ce se intampla cu Legile Justitiei de la noi

In mod similar cu cazul Poloniei, spune Dragos Calin, daca, in cazul Romaniei, astfel de masuri ar viza sesizarea formulata de Tribunalul Olt, "practic s-ar putea suspenda aplicarea dispozitiilor din Legile Justitiei, amplu criticate de ultimul raport MCV dat publicitatii de Comisia Europeana".

"Castig de cauza ar avea statul de drept din Romania, in special independenta magistratilor. In Polonia au fost adoptate imediat masurile solicitate de CJUE. Probabil aceeasi situatie va fi incidenta si in Romania", este optimist judecatorul.

Dragos Calin arata ca interpretarea MCV si a rapoartelor sale in sensul obligativitatii, stabilita printr-o hotarare a CJUE, nu va mai oferi nicio portita pentru nerespectarea lor de orice guvern/orice legislativ aflat in functie, independent de orientarea sa politica.

"Demersul nostru nu vizeaza contracararea rapoartelor Comisiei Europene, dimpotriva, respectarea garantiilor de independenta conferite instantelor judecatoresti, magistratilor, sedimentate in principiile Consiliului Europei, preluate si de CJUE, fiind esentiala pentru existenta unui stat de drept.

CJUE se va pronunta asupra intrebarilor cu care a fost sesizata, pe care le va putea reformula, in raport de obiectul cauzei si de necesitatea instantei de trimitere din Romania in solutionarea cauzei.

Prin ricoseu, insa, interpretarea MCV si a rapoartelor sale in sensul obligativitatii va determina reconsiderarea tuturor modificarilor aduse Legilor Justitiei, criticate de Comisia Europeana", ne-a declarat judecatorul.

Ce inseamna "procedura accelerata"

Tribunalul Olt a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare "in procedura accelerata". Ce inseamna aceasta procedura?

Potrivit lui Dragos Calin, din pricina numarului foarte mare de trimiteri preliminare si a necesitatii solutionarii mai rapide a unora dintre acestea, a fost necesara introducerea procedurii accelerate si, mai recent, a procedurii preliminare de urgenta (pentru trimiterile preliminare referitoare la spatiul de libertate, securitate si justitie), potrivit art. 23a din Statutul Curtii de Justitie, ce pot fi urmate doar la cererea instantei de trimitere ori din oficiu, nu si la cererea partilor.

Procedura accelerata este reglementata de art. 105-106 din Regulamentul de procedura al Curtii, fiind aplicabila de la 1 iulie 2000.

La cererea instantei de trimitere ori, in mod exceptional, din oficiu, atunci cand natura cauzei impune examinarea acesteia in termen scurt, presedintele Curtii poate, ulterior ascultarii judecatorului raportor si a avocatului general, sa dispuna judecarea trimiterii preliminare in procedura accelerata, stabilind imediat data sedintei, care se comunica persoanelor interesate odata cu notificarea cererii de decizie preliminara.

"Exigentele statului de drept nu pot fi conditionate"

Intr-un termen stabilit de presedinte, ce nu poate fi mai mic de 15 zile, persoanele interesate pot depune memorii sau observatii scrise, iar Curtea se pronunta dupa ascultarea avocatului general, explica magistratul.

"In cauza de la Tribunalul Olt, urgenta este justificata prin natura cauzei, care necesita luarea unei decizii imediate, exigentele statului de drept neputand fi conditionate de termene indelungate, in care se pot produce prejudicii ireparabile", a concluzionat Dragos Calin.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Dragos Calin FJR CJUE legile justitiei
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13634 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Așa ceva ...

Mai mult, cei care au elaborat legile, nu pot fi băgați direct la pușcărie?!?

 

se pare ca da

se studiaza posibilitatea, ca cei care le au elaborat, sa fie invinuiti dupa alegerile parlamentare ce urmeaza, fiind ca abia atunci se va obtine suportul tuturor organelor statului, pentru favorizarea infractorului si inca cateva invinuiri pe care este devrema sa le enumeram. se va face punctual pt fiecare membru din comisia iordache, care le a votat. si nu numai.

Pe scurt

Mai pe scurt ca sa inteleaga si sustinatorii mafiei PSD spalati pe creiere seara de seara de haznalele de partid :
Se doreste ceva similar cu procesul impotriva nazistilor de la Nuremberg ! Daca nu stiti ce a fost acolo cautati pe Google !
E bine ca Buborel a golit puscariile ca sa aiba loc mafiotii PSD dupa 2020 !
Doamne-ajuta !

@Printul

dragea,tariceanu cu gasca lui de acoliti,serbanescu,iordache,nicolicea,todorel ,la care s-a asociat CCR,avocatul poporului etc,au sarit peste cal in disperarea lor de a scapa de puscarie pe infractori!
Era normal sa se ajunga la reactii ferme din partea societatii civile si a organismelor internationale din care tara face parte!
In fata actiunii de demolare a statului de drept si a independentei justitiei si,mai ales de transformare a statului roman in stat mafiot de protejare a infractorilor ,
legitimitatea acestor persoane si institutii s-a compromis!
Parlamente care nu au fost niciodata acceptate ca legitime fiind anti democratice ,au existat frecvent in istorie!
Alegerea democratica a unor institutii,inclusiv legislative
nu legitimeaza functionarea acestora daca ele ataca statul de drept si separarea puterilor in stat!
Inseamna ca si-au batut joc de increderea acordata de alegatori!
Astfel de fenomene au avut loc si in tari occidentale(Germania nazista si Italia fascista)fara sa mai vorbim de tarile sub talpa ruseasca!
Prin consecinta,in momentul cand nu vor mai fi la guvernare,pierzand puterea,toti cei vinovati isi vor pierde falsele "imunitati"si vor putea fi urmariti penal!Teo

Zau?

Mai, oameni buni, nu mai beti apa rece ca va imbatati!
Recomandarile MCV au caracter consultativ! De aia sunt recomandari!
Uite asa se vede calitatea celor care fac actul de justitie si fac tara de ras. Le este greu sa citeasca in legislatia europeana ce inseamna MCV? Cum pot fi obligatorii cand incalca hotarari ale CCR? Cum pot fi obligatorii cand nu urmeaza calea unui proces legislativ?
Judecatorii care au admis aceasta solicitare ar trebui demisi pentru deserviciile pe care le fac actului de justitie, iar FJR se autodescalifica. Ai impresia ca oamenii acestia habar nu au de ce inseamna adevarata justitie! Judecatori investiti si nu stiu care e rolul lor in aparatul de justitie. Chiar asa?

 

E simplu

Recomandările MCV sunt obligatoriu de implementat in Romania, in virtutea normelor constitutionale. O spune insăsi CCR in decizia nr. 2/2012.
Calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului roman obligatia de a aplica acest mecanism si de a da curs recomandărilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozitiile art. 148 alin (4) din Constitutie, potrivit cărora " Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecătorească garantează aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderării si din prevederile alineatului (2) ! c.c.t.d.

Gile !

Le cam amesteci, lucru firesc atunci cand totul "e simplu"!

Spre ex, faci un soi de talmes balmes intre "obligatiile rezultate din actul aderarii " si "recomandarile MCV ".

Probabil n-ai stiut vreodata care erau recomandarile MCV initiale, la ce se refereau, care era finalitatea acestora si unde s-a ajuns in prezent !

Mai mult, intr-o interpretare de bun simt, de ce
" propunerea " de revocare a Proc. gen. este doar o propunere ( desi fara propunere , revocarea nu poate avea loc, per a contrario revocarea este obligatorie ) iar "recomandarile " unora de aiurea sunt obligatorii pentru Statul roman ??
Sunt sigur ca ai inteles de mult timp aceste nuante d'ati place sa te dai un pic balena !

@topor

Ce spuneti dvs.este visul infractorilor!
Daca MCV a fost inclus in Tratatul de Aderare devine implicit obligatoriu,nerespectarea putand declansa masuri de retorsiune!
Polonia,fara MCV,a trebuit sa revina asupra unor masuri anti justitie!Teo

Te-o

Well, kestia asta explicita cu "masurile de retorsiune" mi-a placut, este qintesenta filozofiei politice a pretinsei comunitati europene.
Aici, in aceasta Comunitate a unei politici pestilentiale ca expresie a unei suzeranitati feudale abia mascate, dulaii latra mcv-uri sub forma de "recomandari" iar cateii din regiunile foste Tari cu elemente de Suveranitate amputate pana la ridicol, mimeaza independenta !
Sunt european convins dar si constient pana la durere ca "motoarele " economiei europene sunt in Vest !
Problema ( aproape o tragedie !) pentru noi romanii, vine din lipsa de claritate si de fermitate a documentelor europene in precizarea limitelor in care ne mai putem afirma identitatea, in care ne mai putem promova Cuvantul national si cutumele autohtone.
Modul festivist in care a fost promovata aderarea la comunitatea europeana , eludarea , ocultarea renuntarilor la aspecte foarte sensibile ale suveranitatii , prezentarea edulcorata a suprematiei unor norme europene declarate ca sacrosancte in raport de dreptul intern au ca efect astazi o anume rezistenta neaosa. Rezistenta pe care in mod jignitor o considerati prostie, naivitate taraneasca , ca sa nu mai zic de tembelismele acuzatorii din categoria "ciuma rosie".
Chiar asa, tot ce se slobozeste prin gura unui Iunker este exceptional ???
Stimate Te-o, hai sa rupem odata pisica si sa spunem clar : nu (mai) avem niciun cuvant de spus in mod serios si ferm in pseudo negocierile cu puternicii Europei, suntem clar "fii ploii" !
In acel moment, cand vom constientiza in majoritate cum stau lucrurile de fapt si de drept , atunci vom accepta ca peschesul, haraciul si birul au capatat o poleiala "europeana" si ne vom stradui sa fim iarasi ce-am fost !
Probabil peste alte zeci sau sute de ani !

@printul

Se zvoneste ca dublul condamnat penal Dragnea nu ar fi fost in concediu, ci a fost sa-si caute rochie de mireasa pentru momentul cand va ajunge in puscarie !
Hai sa-i uram La cat mai multi ani cu executare si celula de piatra !

 

@argint

Aderarea ,de fapt admiterea cu greu,a Romaniei in lumea vest-europeana,a fost un act liber consimtit de intraga clasa politica nationala!
Nu numai ca nu au existat presiuni,dar oficialitatile romane au "platit"(pot dezvolta acest subiect cu date concrete)acceptarea noastra in lumea avansata!
Una din conditiile esentiale a admiterii Romaniei in UE a fost lupta contra coruptiei!
Vreti sa spuneti ca actiunile disperate de distrugere a statului de drept si independentei justitiei,cu multa lupta,curaj si abilitate instaurate de presedintele Basescu
Fac parte din atributele suveranitatii nationale?
Este evident ca romanii nu le considera ca atare!
Optati,pentru o falsa notiune de "independenta"nationala sa iesim din UE si eventual NATO,doar ca sa scape dragnea et comp de puscartia bine meritata?
Sa ajungem ca Belarus ori Serbia?
In ultima instanta cand insisti sa fii acceptat intr'un club select,trebuie sa accepti regulile ori,stai la usa!
Stiti de cate ori s-a multiplicat PPP tarii de cand am fost admisi(atentie,nu am "intrat")in UE?
Daca aveam guverne responsabile,competente ,nu puse pe jaf, cresterea PPP era dubla prin asimilarea miliardelor gratuite UE!Teo

Stimate Te-o

Subiectul este complicat, chiar stufos dar cateva linii "directoare " le subliniati si pareti ca nu va dati seama ca nu ma contraziceti, doar vorbiti despre altceva , pur si simplu !!
Insinuati fara niciun fel de element factual si sarind peste vreo 10 ani de europenism romanesc ca as pune in balanta iesirea din UE si "eventual NATO" vs. salvarea de la "puscaria meritata" a lui dragnea si compania !!! Este absolut aiuristica aceasta ipoteza, ca sa ma exprim delicat!
Doi. Nu confundati "clasa politica nationala" pe care de altfel astazi o condamnati in mare masura avand in vedere cine detine majoritatea, cu poporul si cu ceea ce stia acesta despre Europa , despre aderare , despre consecinte !
Trei. Romania nu a fost "admisa cu greu" in CE!! Cine v-a zis aceasta aberatie si cum a reusit sa va convinga ???
In Politica si in Economia marilor actori sunt strategii, mai pe intelesul dvs o gandire integratoare pe termen lung iar micii saltimbanci din Est au reprezentat mereu o Tinta, sferele de influenta dilatandu-se ori contractandu-se functie de potentialul economic si militar al celor Mari.
Daca va aplecati cu inteligenta si interes asupra Faptelor istorice veti constata ca NIMIC nu s-a schimbat in politica Est/Vest. In aceasta ordine de idei, cu regret trebuie sa observam ca Ro. este aceeasi si este o naivitate sa afirmam un punct de vedere strict independent !
O intrebare simpla : unde este, macar un sfert din potentialul economic al Tarii de la momentul 1989 ??
Ce s-a intamplat cu "proprietatea intregului popor" ??? Nu cumva a intrat in buzunarele catorva care sunt urmasii celor care au expropriat si nationalizat economia in 1948 ??
Acesta este pretul intrarii in Europa ??
Patru. Va rog respectuos sa lasam la aprecierea istoricilor " curajul si abilitatea " lui basescu, este chiar penibil sa vorbim despre asa ceva in legatura cu acest individ !! Si daca traim destul, s-ar putea sa ne si lamurim !
Cinci. " actiuni disperate de distrugere a statului de drept " ????? Cred ca va aventurati intr-un domeniu pe care nu-l stapaniti, limbajul fiind in mod evident unul gazetaresc !
Independenta Justitiei ?? Chiar credeti ca stiti ce inseamna acest lucru ? Unde ati vazut in Europa un sistem de justitie IN AFARA controlului societatii civile pe care chiar dvs. o invocati ceva mai devreme ??
Este conclavul CSM , structura autarhica si ermetica , o garantie REALA a bunei functionari a JUstitiei in sprijinul Societatii ??? A raspuns VREODATA CSM-ul ferm, clar , deschis , fara dubii si decisiv la intrebarile legitime ale societatii civile ?? A adoptat CSM masurile necesare si ferme prin care sa arate ca raspunde cu intransigenta semnalelor argumentate din societatea civila ??
Doua-trei exemple, daca se poate !
Cu respect dar CSM este garantul independentei Justitiei SI in acelasi timp, ar trebui sa fie garantul corectei si obiectivei functionari a acestei puteri in Stat.

"Exigentele statului de drept nu pot fi conditionate". Corect !!!

Exigentele statului pzdist paralel si mafiot pot fi conditionate.
Iar tartorii pot fi bagati in puscarie, trantiti in cazanul cu smoala si prin fulgi, pot fi batjocoriti in piata Victoriei si in Parlament, pot fi executati silit pentru toate furturile si fructele coruptiei, pot disparea definitiv din Romania! Amin+

Presedintele Iohannis si Europa se vor ocupa de acesti mafioti corupti, noi sa ne ocupam de vot si de sustinerea masiva a Justitiei si Statului de Drept din Romania. Au murit pentru asta prea multi romani, ca sa nu ne ridicam si noi la nivelul lor civic si patriotic!

Jos guvernul de paie Veorica Da'n'Gropi!
Votati USR+PLUS, PMP si poate chiar PNL si UNPR daca isi manifesta dorinta de a fi de partea romanilor si nu a coruptilor!

 

M.Gerila

Pe fond, discursul tau extremist incitator este identic cu cel basist din 2004 !!
Promovezi cu multi clabuci agresivi indemnuri la un soi de "lupta de clasa" intre " buni" si "rai " si te identifici fatarnic cu prima categorie folosind un limbaj potrivit Decretului Nacht und Nebel.
Sper ca aceeasi Europa pentru care iti dai ochii peste cap sa impiedice o astfel de nenorocire, spre binele Romaniei.
Mai sper ca esti doar o unealta meschina in mana unora care te folosesc ! Te-as asemui cu o trompeta , instrument folosit constant intr-un anume fel , altfel bun de nimic.
Incearca sa nu mai scoti pietre din caldaram !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor