Presedintele AMR: Sunt suspiciuni ca ar fi rapoarte ale unor servicii secrete despre activitatea in instante

Luni, 24 August 2015, ora 20:47
3279 citiri
Presedintele AMR: Sunt suspiciuni ca ar fi rapoarte ale unor servicii secrete despre activitatea in instante
Foto: Site oficial Asociatia Magistratilor din Romania

Presedintele Asociatiei Magistratilor, Gabriela Baltag, a declarat luni, dupa sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, ca sunt suspiciuni ca ar fi rapoarte ale unor servicii secrete despre activitatea in instante, "lucru foarte periculos", iar CSM trebuie sa lamureasca aceasta situatie.

Gabriela Baltag a fost intrebata, la iesirea din sala de sedinta a plenului Consiliului Superior al Magistraturii despre declaratiile facute in fata membrilor CSM, potrivit carora sunt zvonuri ca judecatorii ar fi monitorizati in birouri si ca instantele ar fi "cablate".

Intrebata daca judecatorii se simt in nesiguranta, Gabriela Baltag a spus ca nu este neaparat vorba de nesiguranta, dar ca sunt lucruri care trebuie lamurite.

"Asa cum ati observat si dumneavoastra, am vorbit despre faptul ca tot mai mult in ultimul timp se vorbeste despre supravegherea magistratilor. Or, lucru acesta nu este firesc, de ce sa fim supravegheati, de ce se porneste de la prezumtia de rea-credinta, de coruptie. S-au abandonat toate valorile si toate principiile fundamentale, si lucru acesta nu este deloc lamurit", a precizat presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR).

Ea a adaugat ca a subliniat la CSM faptul ca SRI vorbeste despre angrenarea in lupta impotriva coruptiei, dar in niciun caz fenomenul coruptie nu este rezolvat de SRI.

"Sa nu uitam ca lupta impotriva coruptiei nu este asanata de SRI. Nici intr-un caz. Eu stiu ca in alta parte coruptia este rezolvata, prin hotarari judecatoresti. Iar CSM, cel in fata caruia suntem aici si dam interviuri, asa cum v-ati obisnuit si dumneavoastra de fiecare data, este cel care trebuie sa gaseasca parghiile si mecanismele sa infranga fenomenului coruptiei, nu SRI, nici intr-un caz", a mai spus judecatorul Gabriela Baltag.

Intrebata de unde a auzit de o monitorizare a SRI in activitatea judecatorilor, Gabriela Baltag a spus ca sunt informatii pe surse, despre "servicii", nu neaparat SRI, iar aceste aspecte ar fi fost sesizate nu de judecatori, ci de alte persoane, unele auxiliare instantei.

"Nu neaparat SRI, nu stim cine anume. Sunt, la fel cum si dumneavoastra aveti informatii pe surse, si noi... Nu SRI, ca nici nu stim, sunt atatea servicii, nici nu mai stim care anume ar putea sa faca acest lucru, dar exista aceasta suspiciune ca instantele sunt cumva supravegheate, ca se fac transcripturi. Auzim si noi ca in diferite situatii, fara a nominaliza concret, au fost rapoarte ale unor servicii secrete, care vorbesc despre activitatea din instante. Or acest lucru este foarte periculos, pentru ca exista riscul ca noi sa purtam discutii, pentru ca avem ceva discutii intre noi.

In momentul in care avem o sedinta de judecata, studiem un dosar, ne punem o probelema de drept, iar cineva ar putea sa interpreteze intr-o anumita maniera pozitia nostra, sa considere ca noi urmarim sa dam o solutie intr-un anumit sens, ar putea judecatorul respectiv sa fie, stiu eu, pe o cale oculta, pentru ca vedem ca se intampla tot felul de lucruri in zilele de astazi, sa fie inlaturat de la solutionarea unei cauze... Nu stim concret", a mai spus Baltag.

Presedintele AMR a mai spus ca nu poate spune ca in birourile judecatorilor ar fi fost descoperita tehnica de interceptare, dar sunt zvonuri ca unele instante ar putea fi supravegheate, motiv pentru care este foarte important ca CSM sa lamureasca aceasta problema.

Judecatorii cer CSM sa apere justitia de posibila influenta a SRI: Instantele nu sunt camp tactic (Video

"Daca este o supraveghere transparenta, la vedere, nu este niciun fel de impediment, daca este o altfel de supraveghere, asa cum se poate intelege, o supraveghere pe care nu o vezi, dar o simti, lucrurile sunt cu totul diferite", a mai spus Gabriela Baltag.

Ea a precizat, raspunzand unei intrebari, ca nu se poate spune ca actul de justitie nu se poate infaptui fara SRI, pentru ca Serviciul, potrivit legislatiei, acorda dosar sprijinul, uneori, in anumite faze sau etape ale dosarului.

"In niciun fel nu puteti sa spuneti ca actul de justitie este infaptuit cu aportul SRI, va rog sa nu le exagerati rolul, pe care nici legea nu l-a gandit, sub nicio forma (...) Nu o sa vedeti niciodata intr-o hotatare judecatoreasca nu stim ce colaborari cu dumnealor. Legea vorbeste despre anumite acte de cercetare penala care se pot infaptui cu sprijinul dansilor, dar uitati-va ca nu pot face acte de urmarire penala", a explicat Gabriela Baltag.

Plenul CSM a respins solicitarea asociatiilor magistratilor de revocare a hotararii potrivit careia afirmatiile generalului SRI Dumitru Dumbravanu nu au afectat independenta justitiei si de desecretizare a informatiilor transmise de SRI pentru verificarile facute de Inspectia Judiciara in acest caz.

Plangerea prealabila a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Asociatiei Magistratilor din Romania si Asociatiei Procurorilor din Romania a fost respinsa de membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii pe motiv ca este inadmisibila.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#rapoarte servicii secrete instante, #raport servicii secrete judecatori, #raport servicii secrete magistrati , #magistrati