Lucian Netejoru a obtinut un nou mandat la conducerea Inspectiei Judiciare, dupa dezbateri aprinse, desi a fost unicul candidat

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 17:10
11503 citiri
Lucian Netejoru a obtinut un nou mandat la conducerea Inspectiei Judiciare, dupa dezbateri aprinse, desi a fost unicul candidat
Foto: Antena3 TV

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii l-a validat, miercuri, pe judecatorul Lucian Netejoru in functia de inspector sef al Inspectiei Judiciare, pentru un nou mandat de trei ani. Practic, magistratii au validat concursul in care Netejoru a fost singurul candidat si care a fost contestat de doi dintre cei cinci membri ai Comisiei.

Lucian Netejoru este considerat un apropiat al sefei CSM, Lia Savonea. De altfel, Lia Savonea a facut parte din comisia de concurs.

In cadrul Plenului CSM au existat mai multe discutii contradictorii pe marginea concursului, unii dintre membri subliniind ca procedura nu a fost organizata in cadrul regulamentului.

O parte din membrii CSM au anuntat ca voteaza pentru invalidarea concursului, procurorul Cristian Ban sau judecatorul Bogdan Mateescu. Judecatorul Andrea Chis a anuntat ca se abtine de la vot deoarece a facut parte din comisia de concurs.

Prezenta la sedinta, Ana Birchall le-a cerut membrilor CSM sa nu existe semne de intrebare in cazul numirii sefului IJ. "Observ destul de multa tensiune", spune ministrul Justitiei.

Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, discutiile din CSM:

15:50 - Surse din cadrul CSM au precizat, pentru Mediafax, ca a fost validat rezultatul concursului pentru ocuparea functiei de sef al Inspectiei Judiciare, dupa dezbaterile aprinse din plenul de miercuri. In urma acestui vot, Lucian Netejoru obtine, astfel, un nou mandat.

14:55 - Consiliul Superior al Magistraturii urmeaza sa se pronunte astazi daca valideaza concursul pentru numirea sefului Inspectiei Judiciare. Judecatorul Lucian Netejoru a fost singurul candidat si a obtinut punctajul maxim, chiar daca doi membri ai comisiei si-au anulat votul.

Discutiile din CSM au fost animate, doi membri, Bogdan Mateescu si Cristian Ban, au anuntat ca vor vota pentru invalidarea acestui concurs, iar Andrea Chis a anuntat ca se va abtine de la vot, deoarece a facut parte din comisia de concurs.

Andrea Chis a cerut si celorlalti patru membri ai Comisiei - Lia Savonea, Evelina Oprina, Victor Alistar si Florin Deac, care sunt si membri CSM, sa se abtina de la vot.

Procurorul Cristian Ban spune ca au fost 3 membri ai comisiei care au stabilit un punctaj minim, in afara legii si al regulamentelor.

"Este neregulamentar, nelegal. Concursul trebuie invalidat. Faptul ca trei membri au stabilit criteriile, in mod arbitrar, este nelegal. Ei au si anulat voturile celorlalti doi membri", sustine Ban.

Procurorul arata ca modul in care a fost stabilit un punctaj minim pentru candidat nu se gaseste in niciun regulament.

Judecatorul Gabriela Baltag sustine ca modul in care s-a desfasurat concursul si s-a facut punctarea candidatului Lucian Netejoru a fost unul corect.

14:35 - Sedinta a fost reluata, iar membrii CSM discuta in contradictoriu in acest moment daca valideaza sau nu concursul pentru numirea sefului IJ. Judecatorul Lucian Netejoru a fost singurul candidat si a primit punctajul maxim, chiar daca doi membri ai comisiei si-au anulat voturile.

Judecatorul Bogdan Mateescu a declarat ca o sa voteze pentru invalidarea acestui concurs.

"Nu s-a respectat legea," sustine magistratul. El a aratat ca sunt probleme cu modul in care au fost stabilite criteriile de punctare a candidatilor.

El atrage atentia ca trebuie o discutie si asupra activitatii Inspectiei Judiciare, deoarece 60% din actiunile institutiei au fost anulate in instanta.

"Mi-ar fi placut ca aceste lucruri sa fie detaliate," insista Mateescu.

Andrea Chis a anuntat ca se va abtine de la acest vot, deoarece a facut parte din comisia de concurs. Ea a criticat modul in care s-a facut punctarea singurului candidat, Lucian Netejoru.

"Promovarile in sistem trebuie sa se faca pe transparenta si previzibilitate," declara Chis.

"Eu nu o sa votez. Trebuie sa spun ca trei membri ai comisiei nu pot anula voturile a doi membri. Suntem pe principii de egalitate, ca la o sedinta de judecata," insista Andrea Chis.

Andrea Chis are mai multe discutii in contradictoriu cu presedintele CSM, Lia Savonea.

Lia Savonea afirma ca procedurile au fost respectate la consursul pentru numirea sefului IJ: Voiati ca minoritatea sa-si impuna votul?

Evelina Oprina precizeaza ca plenul CSM nu poate sa intre pe modul de desfasurare a concursului, ci poate interveni doar daca exista neregulatitati.

14:14 - Judecatorul Andrea Chis a propus ca membrii comisiei de concurs pentru sefia IJ sa se abtina de la vot. In plus, Chis a cerut si abtinerea judecatoarei Gabriela Baltag, dupa ce aceasta a refuzat sa faca parte din comisia de concurs, pe motiv ca sotul acesteia lucreaza la Inspectia Judiciara.

Chis a fost sustinuta de mai multi membri CSM.

"Va rog sa luati act de faptul ca eu nu ma abtin de la vot. Am adus la cunostinta plenului ca nu doresc sa fac parte din comisia de concurs, dar asta nu inseamna ca sunt incompatibila", a fost replica Gabrielei Baltag.

Si Gabriela Baltag a fost sustinuta de mai multi membri CSM in aceasta pozitie.

"Niciun text de lege, si ma refer la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, nu statueaza cu privire la incompatibilitatea membrilor de concurs. Invoc practica CSM in cazul numirii sefilor Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie", a declarat Lia Savonea.

Au urmat apoi mai multe discutii, privind anularea a doua voturi in cazul concursului pentru sefia IJ. Judecatorul Lucian Netejoru a fost singurul candidat si a primit punctajul maxim, chiar daca doi membri ai comisiei si-au anulat voturile.

Comisia de concurs a fost formata din Lia Savonea, Evelina Oprina, Victor Alistar, Andrea Chis si Florin Deac, insa punctajele oferite de ultimii doi au fost anulate.

"Confirm ca, in majoritate, membrii comisiei au anulat doua voturi. Procedeul anularii este cuprins in procesul-verbal", spune Lia Savonea.

Sedinta s-a intrerupt pentru a delibera asupra solicitarii de amanare.

Sedinta, reprogramata

Sedinta a fost reprogramata pentru astazi dupa ce marti nu a fost cvorum.

Al treilea punct al ordinii de zi a sedintei este validarea rezultatelor concursului pentru numirea lui Lucian Netejoru (foto) in functia de sef al Inspectiei Judiciare.

Curios, judecatorul Lucian Netejoru a fost singurul candidat si a primit punctajul maxim, chiar daca doi membri ai comisiei si-au anulat voturile.

Mandatul lui Netejoru a expirat inca din 1 septembrie 2018, iar, potrivit legii, acesta mai are dreptul la inca un mandat de 3 ani. El conduce insa si acum Inspectia Judiciara, in baza prevederilor unei ordonante de urgenta promovata de Tudorel Toader.

Ziare.com a scris inainte de a fi anuntate rezultatele ca fisele de notare au fost schimbate, pentru ca Netejoru sa castige fara probleme acest concurs.

Citeste mai multe despre acest subiect: Contre in CSM pe numirea sefului Inspectiei Judiciare, care a primit scor maxim, desi doua fise de punctaj au fost anulate

Cine conduce SS?

Al patrulea punct de pe ordinea de zi a sedintei plenului il reprezinta organizarea concursului pentru numirea in functia de procuror sef al Sectiei Speciale, dupa ce actualul sef, Gheorghe Stan, a fost numit judecator la CCR, la propunerea PSD.

Sectia Speciala este condusa in acest moment de procurorul sef adjunct Adina Florea.

Se intareste Sectia Speciala?

Un alt punct de pe ordinea de zi il reprezinta, totodata, suplimentarea numarului de posturi din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Discutiile despre consolidarea acestei sectii vin in contextul in care mai multe organisme internationale cer ca aceasta structura sa fie desfiintata.

Amanunte aici: Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni recomanda desfiintarea Sectiei Speciale si condamna atacurile politicienilor impotriva magistratilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#CSM Lucian Netejoru, #CSM Gheorghe Stan, #CSM Adina Florea , #magistrati