Ziare.com

Scandal in CSM pe tema magistratilor care vor sa se duca la Timmermans. Tarcea: Judecatorii nu mai au incredere in noi, isi iau sacosa in spinare ca Badea Cartan

de Ionel Stoica
Joi, 14 Martie 2019, ora 17:19

   

Scandal in CSM pe tema magistratilor care vor sa se duca la Timmermans. Tarcea: Judecatorii nu mai au incredere in noi, isi iau sacosa in spinare ca Badea Cartan
Sefa Inaltei Curti, Cristina Tarcea, a avut astazi un schimb de replici dur in sedinta Sectiei pentru judecatori din CSM, cu magistratii Gabriela Baltag si Evelina Oprina, pe tema protestelor generate de adoptarea OUG 7 de modificare a Legilor Justitiei.

Gabriela Baltag si Evelina Oprina inclinau sa tina partea sefilor de tribunale si curti de apel, in timp ce Tarcea arata ca Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) trebuie sa-si asume o parte din nemultumirile din sistemul judiciar.

Sefa Inaltei Curti a izbucnit intr-un adevarat rechizitoriu la adresa activitatii CSM.

- "Sunt situatii in care erau imprejurari evidente de incalcare a independentei Justitiei, dar oamenii nu s-au adresat CSM, pentru ca nu au vrut sa fie pusi in situatia ca aceste cereri sa le fie respinse. Poate ca au gresit, dar asta este perceptia. Noi trebuie sa reparam aceste perceptii gresite".

- "Oare vina principala pentru tot ce se intampla, pentru toate nemultumirile nu o avem noi? CSM? Oare nu noi creeam perceptia ca exista uneori dubla agenda? Oare nu noi creeam uneori perceptia ca exista dubla masura? Si-am sa dau cateva exemple rapide, care-mi vin in cap. Delegarile sunt bune la judecatori, nu sunt bune la procurori."

- "Protocoalele sunt bune atunci cand sunt incheiate, sau nu ca sunt bune, dar trec absolut neobservate, cand sunt incheiate recent de persoane pe care le promovam sau le mentinem in functie. Dar sunt de condamnat atunci cand sunt incheiate cu mult inainte, de persoane care nu mai exista."

Desi nu i-a nominalizat, Tarcea face trimitere la seful Inspectiei Judiciare (IJ), Lucian Netejoru - mentinut in functie, si la Gheorghe Stan, fost adjunct al sefului IJ, promovat sef al Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) . Netejoru si Stan au semnat cu SRI un protocol de colaborare, cand erau la sefia IJ.

In discursul sau, Tarcea a ironizat-o pe Baltag, fara a nominaliza, care a facut mai multe aluzii privind intalniri dintre George Soros si Claude Juncker.

In sedinta CSM s-au dezvaluit si detalii privind modul in care proiectul OUG 7 a ajuns la membrii CSM si cine a insistat ca acesta sa fie pus pe ordinea de zi a plenului pentru a primi aviz mai repede.

Pe cine reprezinta magistratii care pleaca la Bruxelles?

"Analiza aspectelor semnalate in cadrul adunarilor generale ale judecatorilor si in cuprinsul scrisorilor deschise ale presedintilor si vicepresedintilor de instante transmise la Consiliul Superior al Magistraturii la data de 11 martie 2019", era ordinea de zi aflata pe rolul Sectiei pentru judecatori din CSM.

Primul membru CSM care a tinut sa-si expuna punctul de vedere a fost Gabriela Baltag. Judecatorul a punctat in principal aspectele prezentate de scrisoarea prin care sefii de tribunale si de curti de apel se delimitau de protestele magistratilor.

In plus, una dintre problemele ridicate de membrul CSM: De ce 30 de judecatori si procurori, de la toate instantele din tara, vor merge pe 4 aprilie la Bruxelles, pentru a discuta cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans? "Ce legitimitate exista?"

Baltag a povestit ca a avut intalniri informale timp de mai multe ore cu alti membri CSM si au discutat acest lucru.

"Priveste acea echipa de 30 de magistrati, nu stim exact, de judecatori, de procurori, in ce proportie, cu un anumit lider, autointitulat. Echipa constituita pentru deplasarea la Bruxelles, intelegem, asa cum singuri au declarat, intr-o anumita data.

Acest aspect a fost deosebit de ingrijorator. Colegii nostri ne-au intrebat, de fapt, CSM, care este garantul independentei sistemului judiciar, ce face in aceasta situatie? Ce legitimitate exista? Care este pozitia noastra?

Pentru acest lucru colegii ne-au intrebat si au dorit sa puna aceasta problema. Este impartasita, nu asa cum s-a transmis numai de presedinti sau de vicepresedinti, ci si de foarte multi colegi din instante, inclusiv de la judecatorii, de peste tot. Trebuie sa lamurim acest aspect. Este timpul sa facem nu numai verificari, dar sa facem demersuri concrete", sustine Baltag.

Atac la Cristi Danilet

Judecatorul arata ca pleaca de la prezumtia ca aceasta echipa exista si ca are un lider si ca intentioneaza sa plece la Bruxelles: "Vrem sa stim in ce scop si vrem sa stim pozitia Consiliului: daca este de acceptat sau nu este de acceptat acest lucru? Daca reprezinta magistratura? Cine reprezinta magistratura?"

Baltag spune ca a primit mai multe semnale din instante, dar si inregistrari date de acest "asa-zis lider". Ea a asemuit aceste interviuri cu "propaganda electorala".

Baltag citeste membrilor CSM un interviu acordat de judecatorul Cristi Danilet. "Singura arma cu adevarat reala pe care o are cetateanul obisnuit este mersul la vot. Mergeti la vot si nu mai votati infractori! De infractori avem noi grija, ii trimitem la puscarie! Voi ceilalti votati oameni cinstiti care ne pot reprezenta", este pasajul din declaratiile lui Danilet, citit in sedinta CSM.

"Urmeaza niste aplauze", spune ironic Baltag.

"Ne-au intrebat colegii, ce face CSM? De cand judecatorii au in statut aceasta posibilitate de a vorbi deschis, de a face indemnuri la chestiuni electorale? Este o chestiune pe care o punem. Trebuie sa o lamurim", cere Baltag.

"Se opun formelor radicale de protest"

Evelina Oprina ii tine isonul lui Baltag si spune ca sefii tribunalelor si curtilor de apel se opun in esenta "formelor radicale de protest", cum sunt intreruperile de activitate din instanta.

Evelina Oprina a facut trimitere si la delegatia care ar urma sa plece la Bruxelles. "Noi am discutat putin si informal, ne-a spus doamna presedinte la inceputul sedintei ca poate ar fi bine sa verificam daca ceea ce se vehiculeaza in spatiul public, cu privire la deplasarea acestei delegatii, este real sau nu. Daca s-a inregistrat pe agenda domnului prim-vicepresedinte (Frans Timmermans - n.red.) sau nu. Cert este ca s-a creat o emotie publica in jurul acestei chestiuni", spune Oprina.

Judecatorul arata ca Danilet si-ar fi asumat un fel de statut de reprezentant al judecatorilor.

"Trebuie sa asezam lucrurile in matca lor. CSM este vocea reprezentativa, el este unicul garant al independnetei Justitiei. Este bine sa inteleaga toata lumea ca CSM este vocea care trebuie ascultata de fiecare data", mai spune Oprina.

Vrea demers la Comisie

"Pentru ca s-a creat un fel de emotie, un soi de asteptare, eu cred ca nici dl. Frans Timmermans nu-i este indiferent faptul ca in spatiul public din tara noastra se vehiculeaza numele acestuia. In sensul ca ar fi implicat in primirea unei delegatii de judecatori din Romania.

Este un inalt oficial european, caruia eu cred ca trebuie sa-i aducem la cunostinta acest lucru. Evident ca el este liber sa primeasca aceasta delegatie, asa cum poate sa primeasca alte 30 de delegatii de cate alti 30 de magistrati, evident.

Cred ca ar trebui sa facem intr-un fel, sa-i aducem la cunostinta acestuia, institutiilor Uniunii Europene faptul ca CSM este cel care ar trebui intrebat, caruia sa i se ceara punctul de vedere si nu unor manifestari individuale din partea unor colegi", conchide Oprina.

Judecatorul a propus sa se faca un demers catre Comisia Europeana.

Sageti catre Alistar

In replica, alt membru CSM, Bogdan Mateescu, spune ca au mai fost cazuri in care membri ai CSM s-au dus la Comisia speciala pentru Legile Justitiei din Parlament si au fost perceputi de unii ca reprezentand punctul de vedere al Consiliului: "Desi nu era asa".

El face trimitere la Victor Alistar, membru al societatii civile din CSM.

Similar, magistrati din asociatiile profesionale s-au intalnit cu decidenti din Guvern pe diverse teme. "Nimeni nu neaga dreptul la opinie", explica Mateescu. El sustine insa ca singura reprezentativitate a magistratilor ramane CSM.

Dialogul

Baltag intervine: "In Parlament s-a dus unul dintre membrii societatii civile din CSM, nu este corect sa lasam vreo indoiala. Este corect sa spunem acest lucru".

"In interviuri apare ca membru CSM", a dat imediat replica Mateescu.

Declaratiile Cristinei Tarcea

Sefa Inaltei Curti, Cristina Tarcea, explica membrilor CSM de ce exista nemultumire in sistem. Ea face o serie de acuzatii la adresa activitatii CSM.

Tarcea a amintit un episod in care "cineva" afirma recent ca George Soros si Claude Juncker s-au intalnit cu judecatori pentru a provoca proteste.


Foto: Antena3 TV


"Haideti sa fim foarte atenti si foarte echilibrati cand acuzam pe altul si nu ne uitam la propriul nostru comportament", spune Tarcea.

"Exista o lipsa de dialog. Trebuiau presedintii instantelor, ca niste copii, sa vina la mamica sau la taticul, la CSM, sa se planga ca copiii sunt obraznici? Aceste lucruri nu trebuiau rezolvate acolo? Oare nu noi avem o problema in a selecta liderii de instante, apropos de dubla masura. Este perceptia de dubla msaura si de perceptia de dubla agenda.

Nu ne punem cu adevarat intrebari, nu ne punem reale intrebari. Ne ascundem sub masca comunicatelor, sub masca zambetelor. Invocam ideea de unitate pe care toti o calcam in picioare cu prima ocazie", este revoltata Tarcea.

"Lipsa de dezbatere in CSM este o regula generala. Imi aduc aminte de multe ori asta. Uneori, opinia sefului instantei conta, alterori era de ignorat."

Intervine si Evelina Oprina: "Despre ce agenda dubla vorbiti? Eu nu ma consider in nicio agenda a nimanui. Se arunca prea usor cu astfel de vorbe, gen agende duble".

"Problema e la noi, aici. Oamenii nu au incredere in noi. Pentru ca daca ar avea increderea in noi, nu ar simti nevoia, ca Badea Cartan, sa isi ia sacosa in spinare sa se duca la Viena. Ei se duc in alta parte. Pentru ca nu au incredere in noi.

Sunt situatii in care erau imprejurari evidente de incalcare a independentei Justitiei, dar oamenii nu s-au adresat CSM pentru ca nu au vrut sa fie pusi in situatia ca aceste cereri sa le fie repsinse. Poate ca au gresit, dar asta este perceptia. Noi trebuie sa reparam aceste perceptii gresite", a fost replica Cristinei Tarcea.

"Este un moment al sinceritatii astazi. Eu nu cred ca sunt reale. Eu nu pot sa cred ca un coleg de-al nostru nu a depus vreo cerere, pentru ca ar fi respinsa. Nu cred", a reactionat Gabriela Baltag.

Despre OUG 7

Sefa Inaltei Curti aduce in discutie OUG 7/2019 privind modificarea Legilor Justitiei.

"A fost aprobata marti. Nu am auzit decat 2 sau 3 voci singulare din cadrul CSM. La vreo 4 zile, dupa ce au aparut protestele, au aparut si alte voci, invocand principii, de genul separarea carierelor. De ce n-a fost observata incalcarea acestui principiu a doua zi dupa publicarea ordonantei in Monitorul Oficial?", a reactionat Tarcea.

Baltag ii atrage atentia ca s-a discutat in CSM.

Contrele cu Baltag

"Vineri v-am auzit, la patru zile de la publicare, vorbind despre separarea carierelor. Eu vorbesc de spatiul public", reactioneaza Tarcea.

"Voi face acest lucru si voi spune mai multe", spune Baltag.

"Sunteti obisnuita cu spatiul public", ii da replica Tarcea.

"Ca si dumneavoastra", nu se lasa mai prejos Baltag.

Interventia Liei Savonea

Lia Savonea intervine si sustine ca, in momentul in care OUG a fost publicata, mai multi membri CSM au fost la prezentarea unor bilanturi in instante si parchete.

"Doamna presedinte a nominalizat ca nefiind active tocmai persoanele din Consiliu care au fost cele mai critice. Eu si cu doamna Oprina am fost cele mai critice la adresa OUG 7. Nu am avut niciun interes in promovari", intervine si Baltag.

"Doamna presedinte a spus ca eu am cerut aviz pentru OUG 7. Doamna presedinte, sa fim corecti. Acest proiect a venit pe mailurile noastre cu o seara inainte. Chiar doamna judecator Chis era prima care a vazut acest proiect. Eu l-am citit, pentru ca nu era foarte amplu, cateva pagini. Am spus ca este bine sa suplimentam ordinea de zi, fie ca cerem amanare, fie ca luam o alta hotarare, nicidecum...", continua Baltag.

"Nu-i asa. Ati vrut sa dam aviz!", spune Andrea Chis. Intervine in discutie si Bogdan Mateescu.

"Va caracterizeaza acest comportament. Dumneavoastra care ati sarit ca un arc sa nu fie suplimentata ordinea de zi. Sa nu-mi puneti in gura ceva ce nu am spus niciodata", este revoltata Baltag.

"Nu vreau sa aduc vorba despre acea zi, in care colega a cerut suplimentarea ordinii de zi, dorind un vot pe fondul avizului. Asta este o alta problema", spune Chis.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 24697 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@I_Deleanu 17.59

"sa apere i n t e r e s e l e magistratilor, revIndecarile acestoar oameni ai muncii !?"

- delene ai parasit carosabilu' , ia-l si pe copilu' , nu-l lasa singur ! :o)))

"Scandal in CSM pe tema magistratilor care vor sa se duca la Timmermans. Tarcea: Judecatorii nu mai au incredere in noi, isi iau sacosa in spinare ca Badea Cartan"

 

Ii clar ca buna ziua ca astia 30 sunt in barca lui Dragnea...

bine ca stim la o adica pe cine o sa tragem la raspundere .

 

sunt nebun,dupa spectacolul maimutelor de circ,care nu se sfiesc,

sa-si arate curulrosu,cand,se cocoatza,in copac !!!!

 

Isi poate cineva imagina ce justitie este in Romania daca

persoana care trebuie sa intruchipeze justitia are o gandire atat de precara - CSM are misiune ca sa apere i n t e r e s e l e magistratilor, revIndecarile acestoar oameni ai muncii !?

Madam "The Justice of Romnaia" traieste cu convingerea ca CSM este nici mai mult nici mai putin decat un sindicat al magistratilor !?! Unde si cand s-a mai pomenit asa ceva ?

Ia citeste tu mai bine

"Sunt situatii in care erau imprejurari evidente de incalcare a independentei Justitiei, dar oamenii nu s-au adresat CSM"

Da, exact asta e rolul legal si constitutional al CSM (art 133/1 din Constitutie). In cazul in care un magistrat crede ca a fost incalcata independenta justitiei, apeleaza la CSM.

Au fost minim 1000 de cazuri pana acum cand s-a intamplat asta. Ma rog, in epoca Savonea mai rar, ca te duci cam degeaba.

Interesant...oare astia 30 nu vor merge la Bruxelles cand...

se vor intalni cele 2 comisii ptr evaluarea D-nei Kovesi?...20 martie , aici ii mana psd-ului , bineninteles ca vor reveni cu coada intre picioare .

" .... delene ai parasit carosabiluL "

@Copilul: Maestrul nicolaeDA, fost activist, de la inaltimea sa de acolo din varful copacului, ca de obicei, isi asuma exclusivitate de a fi sarcastic (vezi revindecari cu I mare). Ofticosul, cum bine l-ai definit, nu poate mai mult de atat.

A inceput sa-l lase memoria, amaratul de el (!), a uitat de -:(((((, .... si de -:))))) - argumentele lui de baza, la ori$icine orice, oriunde.

Delatorule !

.

Ciuma cerebrala a atins varful Justitiei

Sa spui ca esti contra OUG 7 (Baltag) si apoi sa mergi la Haznaua 3, sa sustii punct cu punct ce scrie acolo, tine de negura logicii. Judecatorii ar trebui sa depuna juramant cu mana pe Biblie, pe cartea de telefon sau pe manifestul partidului comunist (in ce cred ei) la fiecare sedinta ca vor judeca cinstit, conform convingerii si priceperii si, daca nu o pot face, vor lasa locul altuia. Si ar trebui conectati la

Ms Justice of Romania HERSELF a facut pelerinaj la

"haznaua 3" in trecutul apropiat.

Asta NU ERA o "actiune politica", ori ...nu se pune .... fiindca presedinta ICCJ are drepturi speciale, inclusiv de "a cobora in mocirla" ?

Adecă 30 de magistrati se duc cu para la Brucsăl

fără să reprezinte pe nimeni, nu?
Păi nu ie clar, dom'ne, că aici ie mana dujmanilor boborului, plătiti de Soros, de Johannis, de Kovesi, de multinationalilii care nu ne lasă să facem autostrăzi si de statu' vertebrat?

 

Cum sa mai aiba incredere in CSM condus de PSD-Savonea

Ciuma Rosie si-a bagat coada ca Aghiuta in tot ce a putut, pt acei 30 de arginti multi si-au vandut onoarea si coloana vertebrala. Cei care mai cred in justitie simt frustrarea sa vad ca sunt subordonati unor oameni vanduti.

 

Ce treaba are Baltag cu faptul ca Juncker s-a intalnit cu

Soros?. Judeca ea in functie de cum se intalnesc cei doi?. Nu-si poate practica profesia pentru-ca s-au intalnit cei doi?. Sau Baltag se ocupa mai mult cu politica decat cu justitia?.

baltagul tine un discurs pesedist manipulant

arhicunoscut, cu clisee penibile gen Soros.
3-antenos, adică scar-bos.

Ciuma rosie

Baltag este pezdist, nu ar trebui sa fie in justite ca este memebera a GIO Dragnea-Hunor-Tariceanu.

Inteleg ca Danilet este invnuit ca sugereaza oamenilor sa mearga la

vot si ca sta la baza protestelor magistratilor. Dar Baltag ce face pe la Antena 3 unde a ajuns un fel de star?. Multe lucruri sunt putrede in justitia noastra.

 

baltagul in slujba Gestapo

rușine madam! mizerie, madam!

Cum iti explici ca Ms Cristina TArcea (!)

are o gandire de florareasa, ca produce analogia gestului lui Pardaillan al Romaniei, Danilet, cu pelerinajul nobilului taran din Carta ? Tocmai. Poti, inafara de cuvantul calatorie, sa gasesti similitudini ?

I_Deleanu, nu cred ca ne trebuie multa minte sa

observam ca, exact ca badea Cartan, peste 5 mil. de romani au plecat, nu in pelerinaj, ci in bejenie pe unde au gasit un loc mai bun prin lumea larga.

" .... peste 5 mil. de romani au plecat ... in beje

"peste 5 mil. de romani au plecat, nu in pelerinaj, ci in bejenie..."

E "buna", este eficienta, mai bine zis, d i v e r s i u n e a cand este greu de detectat; diversiunea ca cele 5 milioane au plecat "nu in pelerinaj" este "foarte transparenta", e cusuta cu ata alba. .... Cand au plecat cele 5 000 000 ? Nu cumva atunci cand statul de drept exista cu adevarat ?
- nu cumva i n a i n t e de Ordonanta 7, scanteEa care a dezlantuit focul pelerinajului lui Cristi Danilet la Sublima Poarta a pasalelor bruxeleze ?
- inainte, pe vremea cand justitia era croita dupa tiparele lui Mavei si a lui Pruna ?
- pe vremea cand cerberii dreptatii si corectitudinii puneau catuse in veselelie si recuperau miliardele din
furtul (pe bune) al averile publice - terminatorii Kovesi, Lazar, Predoiu, Stanciu, Zegrean, Morar, samd....
-pe vremea cand "cheitele" justitiei erau la Stanciu, Zegrean, si in mana marelui maestru al dosarelor, TB ;
-pe vremea cand "animalul politic", adoratul idol era la putere, "ca sa scape tara de belele", omul providential care se naste la 400 de ani odata (intocmai ca NC), idolul lui "arsul", DR STRANGELOVE, nicolaeDA, Feher (Hello, astalavista), Rautzu, T-eo, .... samd. Am uitat de Stan, nosferatu, Marin123, ... samd.

Cum ziceam, oare cititorii sunt atat de prosti .... incat sa nu vada diversiunea, d-le basil din Mizil ?

Maestre,

te rog fii onest.
Justitia romana, dupa '89, cu sprijinul UE si SUA, nu al Rusiei, si croit drum spre independenta. Si cind sa zica hop, ii sare Dragnea in circa, o pune la paminta si o tavaleste barbar. Violata rau de tot, daca n-o salvam, se va intoarce spasita la situatia ante dec '89.
Bejenia romanilor nu are prea mare legatura cu Justitia, ci cu cei care in ultimii 30 de ani au violat barbar Justitia.
Intelegi?

Nene, lasa povestile

Imediat fupa 2007, emigratia a fost masiva, apoi s-a linistit prin 2012-2013-2014. Apoi lucrurile au luat-o razna. 2017 a fost deja anul de varf de la intrarea in UE, cu 206.000 de persoane care au parasit tara (in 2018 inca nu exista date).

De ce pleaca? Pentru ca Dragnea si compania. Pentru ca o tara care o are pe Dancila prim-ministru nu mai pare sa aiba niciun viitor. Pentru ca 75% din populatia tarii considera ca mergem pe un drum gresit, ca tara (pana si Mirel Palada da cifrele asta in sondaje, ca sa fie clar)

Ar fi bine daca ai face o comparatie intre OUG 7

si Legea nr. 312/21.04.1945. Sa nu fi uimit!

E foarte simplu

Aceasta delegatie la Bruxelles este o lovitura deosebit de dura data mafiei PSD si slugilor sale impinse in diverse functii din justitie !
Mai mult am si eu o intrebare : pe cine reprezinta magistratii care au acceptat discutiile cu guvernul pe OUG 7 si cei care s-au perindat prin comisia Iordache ca marionete din ordinul politic al lui Dragnea la modificarile pe legile justitiei ?

 

Sau de ce judecatorul ccr Morar nu a fost chemat in fata

vreunei comisii parlamentare ca sa de socoteala de intalnirea avuta cu Iordache?.

botabica

Habar n-are de ...botanica doamna asta. Badea respectiv nu s-a dus la Bruxelles si nici pe ponoslu.

 

I_Deleanu@20:38 Delene, au plecat dupa ce hoardele de securisti

imbracati in mineri, da si mineri manipulati, au terozizat Bucurestiul, au plecat dupa de s-a ales proful de economia noastra sub obladuirea lui Iliescu si Vacaroiu, iar pe urma de Constantinescu si Ciorbea, au plecat dupa ce Nastase a instaurat dictatura personala si a vandut resursele, au plecat masiv dupa 2007 ca sa scape de somaj si ajutoare sociale, au plecat si plecati au fost.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor