Ziare.com

Un judecator acuza nereguli la un concurs de numire la Inspectia Judiciara, bratul armat al lui Toader

de Ionel Stoica
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 11:00

   

Un judecator acuza nereguli la un concurs de numire la Inspectia Judiciara, bratul armat al lui Toader
Un magistrat care a participat la inceputul acestui an la un concurs organizat de Inspectia Judiciara sustine ca sunt suspiciuni ca acesta nu ar fi fost tocmai corect.

Miza: La concursul din martie ar fi trebuit ocupate mai putine posturi, pentru ca unii membri din comisia de concurs voiau sa candideze la urmatorul concurs.

Judecatorul Mihaela Simona Musat sustine ca au fost nereguli la proba cu interviul si la punctarea grilelor. Plangerile facute de ea si alti colegi ar fi fost ignorate, iar la final CSM a aprobat concursul cu mentiunea ca nu au fost incidente.

"Sunt multe dintre aspectele de desfasurare a concursului, sunt aspecte penale pe care le voi invedera in fata organelor penale", a spus Musat, dand de inteles ca ar exista o plangere penala.

Magistratul a cerut, joi, ca Gabriela Baltag, membru in CSM, sa se abtina de la vot, deoarece sotul ei, Vasile Baltag, judecator la Tribunalul Neamt, candideaza in prezent pentru o functie de inspector judiciar. "Ar putea fi un aparent conflict de interese", a spus Musat. Baltag nu a facut cerere de abtinere.

Miza IJ

Ziare.com a dezvaluit ca in Inspectia Judiciara a devenit un adevarat brat armat al lui Tudorel Toader si implicit al actualei Puteri, impotriva magistratilor critici sau incomozi.

Citeste si: Ungherele intunecate ale diviziei speciale de teroare a lui Tudorel Toader

Lucian Netejoru (foto), apropiat al Oanei Schimdt Haineala, a fost in repetate randuri suspectat ca ar fi luat anumite decizii care au convenit actualei majoritati guvernamentale si ca, in mandatul sau, Inspectia Judiciara a pus presiune pe magistrati.

Citeste si: Camelia Bogdan a sesizat CNATDCU in cazul sefului Inspectiei Judiciare, acuzat de plagiat

IJ este singura institutie abilitata sa ancheteze abaterile disciplinare ale magistratilor, rolul sau fiind oarecum similar cu al Parchetului. Ancheta disciplinara incepe ca urmare a unei sesizari pe care o poate face oricine sau prin autosesizarea IJ.

Citeste si: CSM a avizat negativ ordonanta data cu dedicatie de Tudorel Toader pentru sefii Inspectiei Judiciare

Cum s-a derulat sedinta CSM

Judecatorul Mihaela Simona Musat de la Tribunalul Ialomita a facut o plangere, joi, in plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) impotriva unei decizii date de CSM, pe 20 martie 2018, privind validarea rezultatelor concursului pentru numirea in functie a inspectorilor judiciari, sesiunea 1 noiembrie 2017- 5 martie 2018.

Membrii CSM au respins solicitarea ei - 15 voturi au fost pentru respingere, ca tardiva, iar 2 voturi pentru admitere.

Mihaela Simona Musat a cerut ca Gabriela Baltag, membru in CSM din partea tribunalelor, sa se abtina de la solutionarea solicitarii. In primul rand, Musat este membru al AMR, organizatie care a fost condusa de Baltag pana la alegerea in CSM. "Am facut cerere de retragere din AMR, nu am primit niciun raspuns", a spus Musat, potrivit inregistrarii sedintei, disponibila pe site-ul CSM.

"In al doilea rand, sotul doamnei judecator este inscris la procedura de concurs la Inspectie si, in cazul admiterii contestatiei, ar putea fi un aparent conflict de interese", a explicat Musat.Foto: captura video sedinta CSM


Baltag a reactionat imediat: Si eu sunt tot membru AMR, nu mai sunt presedinte al Asociatiei. Deci nu vad niciun impediment, si nici in cealalta situatie. Dar daca apreciati... (catre presedintele CSM, judecatoarea Simona Marcu-n.red.) . Eu nu am absolut nimic.

Marcu: Este aprecierea dumneavoastra...
Baltag: Eu nu am niciun motiv.
Marcu: Am luat act. Continuati.


Foto: captura video sedinta CSM


Nemultumirea

Musat a aratat CSM ca, atunci cand a dat decizia din martie 2018, nu ar fi fost luate in discutie mai multe inscrisuri depuse de ea. Era vorba de trei cereri formulate de ea si de alti colegi, privind posibile nereguli.

"Mi-am exprimat nemultumirea referitor la desfasurarea interviului si la grilele de notare. Am primit raspunsul de la dumneavoastra, dar in conditile in care Hotararea 293 face referire ca nu au fost incidente la validare, consider ca aceasta nu este legala.

Si exista un precedent in activitatea Consiliului si exista precedente in care Consilul si-a invalidat hotararile, in parte", a explicat Musat.

Magistratul a spus ca a solicitat mai multe date de la CSM privind desfasurarea concursului pentru un post la Inspectia Judiciara si cum s-a facut punctarea candidatilor.

"Consider ca hotararea nu este legala. In sensul ca, pe parcursul derularii procedurii, nu s-au inregistrat contestatii impotriva modului de organizare, de desfasurare a concursului si nu s-au desfasurat incidente privind organizarea concursului".

Musat a vrut sa mai sustina si mai multe aspecte privind modul in care s-a desfasurat proba cu interviul. "Sunt chestiuni care exced plangerii prealabile", a oprit-o sefa CSM, Simona Marcu.

Musat: Eu nu am primit raspunsul daca toti membrii CSM au cunoscut aceste cereri. Imi exprim suspiciunea ca nu au avut cunostinta de cererile formulate la validarea concursului.
Marcu: Toate solicitarile au fost atasate la punctul respectiv, membrii CSM au avut acces la cererile dumneavoastra. Care este vatamarea dumneavoastra?

"Sunt aspecte penale"

Musat: Vatamarea este nepromovarea probei interviului. Referitor la ce alta vatamare va referiti?
Marcu: In concret, pentru faptul ca o anumita persoana, care era la randul ei candidat, a avizat...

Musat: Sunt multe dintre aspectele de desfasurare a concursului, sunt aspecte penale pe care le voi invedera in fata organelor penale. Aspectele pe care voiam sa le invederez, referitor la modul de desfasurare a concursului, la proba interviului, la componenta comisiei, la faptul ca unii membrii ai comisiei s-au inscris in actuala proba si aveau interes sa ramana mai multe locuri, nu stiu daca va intereseaza.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3000 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bineinteles ! Aceasta mafie face numai lucruri ilegale ca sa-si

planteze pe incompetentii ei obedienti si ticalosi ...

 

desi, aparent, nu are legatura

cu tema acestui articol, totusi: de ce nu se sesizeaza nimeni, penal, de faptul ca d-l ministru prof.TToader si-a prelungti sieshi, cu 4 ani, in luna mai anul curent, mandatul propriu de reprezentant al RO la Comisia de la Venetzia ? Asa ceva nu cere o investigatzie penala ? Daca nu, de ce nu ? Oricum, l-a depashit pe Dragnea in abuz emitzand acest act de auto-numire. Vrea cineva sa vada cat de departe poate merge d-l ministru ? Eu nu vreau, fiindca shtiu ca, daca nu-l opreshte nimeni, el poate merge oricat de departe "cu shoshele si momele", sprijinit de Dragnea & penalii sai.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor