Polonia ne invata cum sa evitam greselile in atragerea fondurilor

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 21:08
1943 citiri
Polonia ne invata cum sa evitam greselile in atragerea fondurilor
Foto: Arhiva

Polonia, tara-exemplu in privinta absorbtiei fondurilor europene, care isi incheie cu succes primul mandat la presedintia UE, incurajeaza Romania sa aiba o cooperare bilaterala mai buna pe aceasta tema, secretul fiind crearea unei infrastructuri eficiente, potrivit ambasadorului polonez la Bucuresti.

"Incurajam o mai buna cooperare in domeniul absorbtiei fondurilor europene. Avem experienta, organizatii si institutii din Polonia sunt pregatite sa impartaseasca aceasta experienta cu partenerii romani si de aceea incercam sa-i aducem impreuna, pentru a putea avea acest schimb de experienta", a declarat ambasadorul Marek Szczygiel intr-un interviu acordat agentiei NewsIn.

"Nu, nu o sa va dam lectii, ci vrem sa va aratam cum sa evitati unele greseli, cum sa eliminati anumite bariere, deoarece am impresia ca unele lucruri nu sunt atat de complicate", a tinut sa precizeze ambasadorul.

El a spus ca si Polonia a avut probleme cu absorbtia fondurilor, la inceput, dar odata ce a creat un sistem de lucru, situatia s-a imbunatatit semnificativ. "Ce e important este crearea unei infrastructuri eficiente. In situatia noastra, modelul adoptat - centralizarea absorbtiei fondurilor - s-a dovedit a fi foarte eficienta", a mentionat ambasadorul Marek Szczygiel.

Secretul succesului economic polonez - "Nu am descoperit o formula magica"

Intrebat cum a reusit Polonia sa treaca aproape neafectata de criza economica, ambasadorul a dat asigurari ca nu exista o "formula magica", ci o combinatie de mai multi factori, intre care un rol important revine stabilitatii politice, dar si spiritului societatii poloneze in general - solidara, optimista, increzatoare in fortele proprii - si faptului ca economia poloneza se bazeaza foarte mult pe intreprinderile mici si mijlocii, mai putin afectate de ceea ce se intampla pe plan extern.

"Avem o piata interna destul de mare, 38 milioane de consumatori, am reusit sa pastram cheltuielile sub control si avem deja in Constitutie aceasta regula de aur: 60% nivelul datoriei publice", a aratat ambasadorul. "Continuam procesul reformelor interne si folosim in mod eficient fondurile europene, al caror nivel de absorbtie este foarte mare", a reliefat diplomatul.

In acelasi timp, Polonia a avut de platit un pret. "Spre exemplu, avem un nivel destul de ridicat al somajului, de doua ori mai mare decat in Romania, nu este ceva de care sa fim foarte mandri, dar am reusit sa mentinem un nivel de crestere destul de stabil si speram ca nivelul Produsului Intern Brut va ajunge la 4% sau chiar putin peste, ceea ce pentru standardele europene este destul de bine", a spus diplomatul.

Intrebat daca in conditiile crizei datoriilor suverane din Europa, care a zguduit din temelii increderea in moneda europeana, Polonia mai vrea sa adere la euro, Marek Szczygiel a spus ca acesta este o decizie politica, iar Varsovia prefera sa adere la "momentul potrivit, cand conditiile din zona euro vor fi mai promitatoare" si vor permite o aderare fara probleme semnificative.

"In cazul Poloniei, suntem a sasea economie din UE si pentru zona euro este probabil mai usor sa pareze posibilele socuri legate de aderare ale unor economii mai mici. Dar in cazul Poloniei trebuie sa fim foarte atenti.

Dar vrem sa aderam, de aceea am acceptat Pactul Euro Plus, pentru ca vrem sa fim la masa deciziilor si vrem sa luam parte la impartirea responsabilitatilor privind viitorul zonei euro", a asigurat ambasadorul.

Parteneriat strategic - Nicio companie poloneza mare nu pleaca din Romania, niciun investitor roman nu e prezent in Polonia

In ceea ce priveste parteneriatul strategic pe care Polonia il are cu Romania, Marek Szczygiel atrage atentia ca "o preconditie pentru implementarea efectiva a acestui plan este trecerea de la declaratiile politice la faza de implementare si implicarea unui numar mai mare de institutii, persoane, organizatii.

Daca vom reusi sa avem o astfel de retea de contacte, cred ca nu vom mai avea nevoie de o stimulare suplimentara. Fara interventia politicului, vom avea o cooperare normala si stabila intre cele doua tari", subliniaza diplomatul.

El a reamintit ca Polonia este printre primii zece parteneri comerciali ai Romaniei, dar ar fi de dorit sa existe mai multe investitii.

"Avem cateva investitii poloneze in Romania si am vrea si investitii romanesti in Polonia", a spus ambasadorul, in conditiile in care pana acum investitorii romani au ocolit Polonia.

"Exista o prezenta romaneasca, dar nu putem vorbi de investitii. Este mai degraba un fel de reprezentare a companiilor romanesti. Exista potential", afirma Marek Szczygiel.

Intrebat daca investitorii polonezi s-au plans de coruptia si birocratia din Romania, ambasadorul a admis ca "sunt ceva plangeri", dar a adaugat ca "nu sunt probleme mai mari decat ale altor firme din alte tari. Nu se confrunta cu nicio discriminare, ci au plangeri obisnuite, dar cred ca pot lucra aici foarte bine si problemele nu sunt de o asa magnitudine, incat sa le impiedice sa fie prezente aici", asigura ambasadorul.

El a mai spus ca nu a auzit vreo companie poloneza mare declarandu-si intentia de a pleca din Romania, ci mai degraba a observat un interes in crestere al unor firme care vor sa intre pe piata romaneasca. "Conditiile din Romania nu sunt percepute de companiile poloneze ca fiind negative", a insistat Marek Szczygiel.

"Poate pentru ca avem mentalitati destul de apropiate si traditii similare, in sensul bun al cuvantului. Am reusit sa trecem peste criza economica in Polonia si oamenii nostri de afaceri nu sunt atat de vulnerabili la conditii diferite fata de cele din tara lor", a explicat seful misiunii diplomatice a Republicii Polone in Romania.

Scut antiracheta - Nimic nou in amenintarile Rusiei

Despre noile amenintari ruse referitoare la scutul antiracheta, ambasadorul spune ca, din punctul sau de vedere, nu este nimic nou, dar ar fi de preferat un dialog si o cooperare normale.

"Rusia nu trebuie sa se teama de amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta, pentru deciziile au fost luate impreuna, in urma cu un an, la summitul NATO de la Lisabona si Rusia este pe deplin constienta de capacitatile acestui sistem", a subliniat ambasadorul. El considera ca amplasarea unor rachete Iskander in Kaliningrad ar putea fi doar un gest simbolic, pentru ca aceste rachete nu ar avea nicio valoare militara in acest amplasament.

Polonia nu este ingrijorata nici de revenirea foarte probabila a lui Vladimir Putin la conducerea Rusiei, insa cere alegeri libere si corecte.

Inchisorile CIA - "Din moment ce nu avem dovezi clare este mai bine sa nu facem niciun fel de speculatii"

Despre tema recurenta a presupuselor inchisori CIA din Polonia si Romania, ambasadorul Marek Szczygiel declara ca, in privinta Poloniei, singurul comentariu pe care il poate face este ca ancheta Procurorului General este in desfasurare. "Nu pot face comentarii, pentru ca respect foarte mult independenta procurorului nostru", a explicat diplomatul.

Intrebat daca afecteaza aceste dezvaluri imaginea SUA, a Romaniei si a Poloniei sau relatia dintre ele, Marek Szczygiel spune ca aceste relatii sunt suficient de puternice pentru a rezista.

"E bine sa tii intotdeauna cont de opiniile presei. Starea actuala a relatiilor noastre este foarte buna, atat a Poloniei cu SUA, cat si a Romaniei cu SUA si nu cred ca aceste relatii sunt vulnerabile in fata oricarei opinii sau suspiciuni temporare. Din moment ce nu avem dovezi clare este mai bine sa nu facem niciun fel de speculatii", a punctat ambasadorul.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
#ambasador Polonia, #Polonia sfaturi fonduri UE , #mandat