Aberatia zilei: Ne batem joc de eroi

Joi, 25 Februarie 2016, ora 11:08
8354 citiri
Aberatia zilei: Ne batem joc de eroi
Foto: Dejeanul.ro

Peste 150 de militari romani care au luptat in Afganistan s-au intors in tara zilele trecute fiind intampinati cu o nepasare crasa, vecina cu nesimtirea. Dupa lungul zbor catre casa, ei au fost nevoiti sa doarma ore bune pe podeaua de lemn a unei sali de sport, fara apa si fara mancare.

Revenirea treptata in Romania a "Dragonilor Transilvani", dupa sase luni de misiuni in Afganistan, a inceput in urma cu 10 zile, dupa cum ne anunta atunci cu mandrie Ministerul Apararii Nationale (MApN).

Fotografia zilei: Dragonii Transilvani se intorc acasa

In data de 21 februarie, la ora 24, au aterizat in Capitala, pe Baza Aeriana 90 Otopeni, peste o suta dintre "Dragoni". Jurnalistii de la Dejeanul publica imagini revoltatoare din sala de sport in care au fost cazati militarii romani, a caror sosire era asteptata.

Pentru ca avionul Hercules care urma sa ii transporte la Campia Turzii decola abia a doua zi dimineata, militarii au fost nevoiti sa doarma direct pe podea, cu ranitele sub cap.

N-au primit apa, n-au primit mancare, informeaza sursa citata, care publica mai multe fotografii.

Foto: Dejeanul.ro

Imaginile au starnit indignare in randul celor care le-au vazut, iar Ministerul Apararii Nationale a venit cu explicatii publice. Nu si cu scuze.

In comunicatul remis presei de MApN se precizeaza ca activitatea de repatriere a Batalionului de Infanterie Protectia Fortei a fost planificata in perioada 7 februarie - 3 martie, cu aeronave C-17 Globe Master III puse la dispozitie de NATO, iar in 21 februarie au fost repatriati 152 de militari, majoritatea de la Batalionul 811 Infanterie din Dej la Bucuresti, aeronava aterizand in jurul orei 24.00.

Au urmat: descarcarea materialelor, verificarea lor de Politia de Frontiera si Politia Militara, precum si "paletizarea celor aproximativ sapte tone de materiale, pentru a fi incarcate in avionul C-130 Hercules care urma sa le transporte la Baza 71 Aeriana din Campia Turzii".

"Militarii au asteptat paletizarea materialelor intr-o facilitate a Bazei 90 Transport Aerian, folosita ca sala de sport, avand in vedere ca durata dintre zboruri a fost prea scurta pentru cazarea lor intr-un spatiu special destinat.

Primul zbor (cu 53 de militari la bord) spre Campia Turzii s-a desfasurat intre orele 6.15 - 7.00, iar al doilea (cu 50 de militari la bord) in intervalul orar 8.30 - 9.15", se arata in comunicatul MApN.

Cu alte cuvinte, militarii romani au dormit mai multe ore pe o podea de lemn pentru ca durata "a fost prea scurta pentru cazarea lor intr-un spatiu special destinat"?! (adica daca tot s-au chinuit cateva luni in Afganistan, se mai pot chinui cateva ore si in Romania...)

Si daca nu s-a dorit sa fie dusi "intr-un spatiu special destinat", de ce nu au fost puse niste saltele, de ce nu li s-a dat mancare si apa?

Ne exprimam speranta ca autoritatile care asteapta cu nerabdare sa se faleasca la festivitatea oficiala de intoarcere a militarilor romani din Afganistan, festivitate ce va avea loc la inceputul lunii martie, au suficient de multa onoare incat ceea ce s-a intamplat in noaptea de 21 spre 22 februarie sa nu se mai repete si in cazul celorlalte serii de militari repatriati.

Conform site-ului MApN, intre anii 2002-2015, "Dragonii Transilvani" au participat la misiuni in teatrele de operatii din Kosovo, Irak si Afganistan, dar si la numeroase exercitii nationale si internationale, drapelul de lupta al unitatii fiind decorat de doua ori.

UPDATE:

Intr-un comunicat remis presei joi dupa amiaza, se precizeaza ca la solicitarea ministrului Apararii, Mihnea Motoc, a fost analizata situatia repatrierii militarilor, iar printre concluzii figureaza si urmatoarele: "Spatiile puse la dispozitie au asigurat conditiile pentru asteptare, nu pentru odihna, dat fiind timpul relativ scurt intre zborurile planificate pana la destinatia finala" si "De-a lungul celor treisprezece ani de participare a Romaniei la misiunile din teatrul de operatii din Afganistan, M.Ap.N. a aplicat aceleasi proceduri de repatriere, conforme cu legislatia nationala".

Comunicatul integral este publicat pe site-ul MApN, dar el nu lamureste de ce militarii nu au beneficiat macar de scaune, mancare si apa.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dragoni Transilvani sala sport , #mapn