Ministrul Apararii a trimis lista de investitii pentru Armata, de 9 miliarde de euro

Marti, 11 Aprilie 2017, ora 14:08
4628 citiri
Ministrul Apararii a trimis lista de investitii pentru Armata, de 9 miliarde de euro
Foto: Facebook/Ministerul Apararii Nationale, Romania

Ministrul Apararii, Gabriel Les, a transmis, marti, Parlamentului pentru aprobare lista programelor de investitii ale Armatei pentru perioada 2017-2020.

Potrivit unor surse parlamentare, valoarea totala estimata depaseste 9 miliarde de euro, fiind inclusa si achizitionarea a 4 noi corvete multifunctionale.

Lista a fost aprobata de Guvern in 30 martie, insa nu a fost prezentata nominal.

"Starea actuala a inzestrarii Armate Romane impune adoptarea unor masuri urgente, coerent aplicabile, care sa asigure adaptarea sistemului de achizitii de tehnica militara la noile conditii ale mediului de securitate si sa permita indeplinirea integrala a misiunilor si obligatiilor ce ii revin Armatei Romaniei, in plan national si international.

Cresterea bugetului MApN, incepand cu anul 2017, la 2% din PIB a creat conditiile pentru initierea unor programe de inzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizarii Armatei Romaniei si in concordanta cu initiativele prioritare ale MApN aferente Programului de guvernare 2017-2020", se arata in scrisoarea ministrului Les.

Potrivit unor surse parlamentare, lista cuprinde si cele patru noi corvete multifunctionale, care vor costa peste un miliard de euro. Valoarea intregii liste de investitii depaseste 9 miliarde de euro, pentru perioada 2017-2020.

Citeste si Ministrul Apararii, dupa ce a abrogat hotararea lui Ciolos: Categoric corvetele vor fi construite in Romania

Potrivit legii, Guvernul este obligat sa ceara aprobarea Parlamentului pentru investitiile care depasesc 100 de milioane de euro.

Guvernul a adoptat, in martie, o hotarare prin care au fost aprobate opt programe de inzestrare a Armatei, in valoare de peste 100 de milioane de euro, potrivit nevoilor MApN si deciziilor luate in CSAT.

"Ministrul Apararii Nationale a informat membrii Cabinetului cu privire la initierea demersurilor de obtinere a aprobarii prealabile a Parlamentului Romaniei, conform prevederilor legale.

Programele au fost aprobate prin Directiva de Planificare a Apararii nr. 15/2017 si in baza Hotararii CSAT nr. 174/2016 pentru aprobarea Memorandumului referitor la masurile pentru eficientizarea inzestrarii Armatei Romaniei si cresterea implicarii industriei nationale de aparare in realizarea inzestrarii", informeaza Guvernul.

Proiectele sunt in concordanta cu initiativele prioritare ale MApN, potrivit programului de guvernare al actualului Cabinet.

Resursele financiare necesare pentru initierea si derularea acestor programe de inzestrare, pentru realizarea capabilitatilor necesare indeplinirii misiunilor, atingerii nivelului militar de ambitie si indeplinirii sarcinilor specifice ale armatei in perioada 2017 - 2026 si in perspectiva vor fi incluse in programul ARMATA ROMANIEI 2026, care este actualizat anual, se arata intr-un comunicat de presa.

Vezi si Trei giganti americani au planuri mari in Romania cu programul de inzestrare a Armatei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#MAPN investitii Parlament, #investitii armata aprobare Parlament , #mapn