Curs de razboi pentru jurnalisti - Jurnal de "front"

Luni, 02 Iulie 2012, ora 16:36
3461 citiri
Curs de razboi pentru jurnalisti - Jurnal de "front"
Foto: MApN

Cursul organizat de Ministerul Apararii Nationale (MApN) pentru jurnalistii care transmit din zone de conflict, editia a IX-a, s-a desfasurat in acest an in perioada 25-29 iunie in Garnizoana Focsani.

Pe durata a cinci zile, 16 jurnalisti din toata tara ne-am pregatit astfel incat, odata ajunsi in teatrele de operatiuni, sa fim in masura sa desfasuram activitati specifice in zonele de criza si razboi.

Cu ajutorul militarilor din Brigada 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor" si Brigada 8 LAROM "Alexandru Ioan Cuza", din Focsani, am parcurs module de pregatire atat teoretica, cat si practica prin crearea unor situatii cat mai apropiate de realitatea teatrelor de operatiuni.

Pe durata cursului, accentul a cazut pe cunoasterea si intelegerea riscurilor multiple la care se expun corespondentii de razboi si, mai ales, pe formarea deprinderilor practice de actiune in situatii periculoase.

Ce s-a intamplat, mai exact, de duminica seara, de la sosirea in Garnizoana Focsani, si pana vineri la pranz, cand autocarul MApN s-a intors in Bucuresti? Pentru asta si pentru vanataile acumulate exista un jurnal de "front"!

Bucuresti-Focsani

Punctul de intalnire a fost sediul MApN, intrarea dinspre Marriott, duminica, 24 iunie, ora 15.00. Inainte cu putin timp de ora plecarii, norii s-au spart si ne-am adunat ca niste curci plouate in incinta Biroului de informatii al Ministerului Apararii.

Am facut cunostinta, am asteptat sa vina toata lumea si am purces spre autocarul care urma sa ne duca la Focsani. Evident, am avut parte si de un popas de cateva minute pentru fumatorii carora le ardeau plamanii.

Duminica seara

Am ajuns in Focsani in jurul orei 18.15 si am fost cazati in Caminul militar al Garnizoanei Focsani, dupa cum scria si pe un biletel in care ni se ura "Bun venit". Conditiile? "Nici de trei stele, dar nici de una", cum ni s-a spus inainte sa urcam in camere. Dar biletul de intampinare a facut cat toate stelele!

Duminica seara am avut program de voie, zilele "de foc" se anuntau abia de luni. Asadar, am avut timp sa discutam pe indelete despre Irak, Afganistan si, cum-necum, am ajuns la "lapte cald... proaspat muls", la glontul lui Adrian Nastase, cate plagi a avut, daca a intrat, apoi pe unde si cum a iesit... Concluzia serii a fost una mai putin politica: "palpitatiile trec de la sine".

Ziua I

In prima zi, trezirea s-a dat dis de dimineata si am mancat la Popota Caminului de Garnizoana Focsani. Mai exact, ne dadeam jos din pat, ne spalam, coboram un etaj, parcurgeam un hol si ajungeam in sala de mese. Si aviz celor care nu au vrut sa faca armata: printre militari se mananca bine!

Ne-au luat de la zero si ne-au explicat ca Armata Romaniei este formata din Fortele Terestre, Fortele Navale si Fortele Aeriene, ne-au povestit despre efective si despre prioritati, fara sa uite de participarea militarilor romani in misiuni externe: baza legala, tipurile de misiuni, efectivele, misiunile anterioare si misiunile curente.

Tot la partea teoretica, am invatat despre teatrele de operatiuni: informatii generale despre populatia locala, cultura, obiceiuri, atitudinea fata de fortele militare din zona, importanta cunoasterii si respectarii regulilor de conduita proprii culturii locale, aspecte privind relatiile militari-jurnalisti, reguli de siguranta si protectie pentru jurnalisti in zonele de conflict, reguli de respectat pe linia securitatii operationale, reguli de comportare in cazul luarii de ostateci si acordarea primului ajutor.

Inevitabil, cand a venit vorba de autojutor si prim ajutor, un medic a fost invitat sa ne vorbeasca despre ce ar trebui sa facem in caz ca suntem raniti sau ce fac militarii romani din teatrele de operatiuni in caz ca au parte de dispozitive explozive improvizate (DIE).

Ziua a II-a

Daca esti in situatia in care trebuie sa "fight for your life", ajungi sa mananci prepelite la protap si melci fierti :)). Ce gust are melcul fiert? N-o sa fur nimanui surpriza sa incerce asa ceva!

Dupa ce iei in maini mai multe arme, un pistol romanesc de 9 mm, an de fabricatie 1995, pare un fulg. Iar daca te afli intr-un Jder si nu te uiti prin dispozitivele special create pentru asta, intr-un minut risti sa fii pierdut in spatiu. De toate astea am avut parte datorita bunavointei soldatilor de la Brigada 282 Infanterie Mecanizata si celor de la Brigada 8 LAROM.

"Nu conteaza cum treci obstacolele, conteaza sa le treci". Asta ni s-a spus pe cand gafaiam pe pista militara de obstacole CISM din cadrul Brigazii 8 LAROM. Cum ne-am descurcat? Pe deasupra-pe dedesubt-pe deasupra, echilibru la barna, tarat pe coate si genunchi si multe ziduri si zidulete, mai mici si mai mari, pe care, cu chiu-cu vai, le-am trecut.

Penultimul obstacol de la pista medie este o groapa in care trebuie sa sari si din care apoi sa iesi... Si nu stiu cati mai ieseam de acolo daca nu primeam mai multe maini de ajutor de la militari.

Dupa atata tarat si trecut ziduri, am invatat sa ne orientam cu ajutorul busolei. De exemplu: R 1(reper 1 - n. red.) - Azimut 05-50 pe busola, distanta de 55 de pasi. Si tot asa pana ajungi la "Finish". Iar daca te tine, o iei si inapoi! Exercitiul a avut loc in padure si, daca nu erau atatia tantari avizi dupa sangele nostru, am mai fi stat si la povesti.

Ziua a III-a

Am stat cu masca de gaze pe fata timp de aproximativ 5 minute intr-un cort contaminat chimic, am trecut prin teren incendiat, dupa care am mers in poligonul Bogza, unde ni s-au aratat un pistol, un pistol-mitraliera si o pusca semiautomata cu luneta.

Apoi, a urmat "Cupa jurnalistului la tir" si fiecare am tras la tinta cu un pistol-mitraliera de calibru 7,62. Dar nu am tras in slapi si in bermude, ci echipati cu vesta antiglont cu placi de plumb si casca.

Ziua a IV-a

Noaptea ne-am petrecut-o la cort, iar dimineata, in jur de ora 6.00, s-au auzit impuscaturi si s-a dat alarma. Stiam care sunt pasii de urmat intr-o astfel de situatie pentru ca, inainte, am avut parte de instructie. Teoretic, n-a fost greu sa ne punem vestele antiglont si castile si sa fugim spre bunker.

Usor de zis, greu de facut... Asa am ajuns sa punem vestele pe jos si sa ne taram astfel incat sa intram in ele. Concluzia: pista cu obstacole este cat se poate de utila!

Doi dintre jurnalistii care au luat parte la curs au fost si "rapiti". A fost un exercitiu, dar fetele lor au demonstrat ca ceea ce au trait a fost cat se poate de real. Au fost recuperati, insa, cateva zeci de minute mai tarziu de catre soldati. Cum am reactiona fiecare daca am fi rapiti de insurgenti? Greu de spus...

Ziua a V-a

Dupa cinci zile de pregatiri, ne-am primit si diploma de absolvire a cursului. Ne-am strans din nou mainile, putin mai altfel decat la inceput... Ultima zi petrecuta printre militarii de la Focsani a fost una cu suspine, asa ca le-am propus celor de la MApN ca acest curs sa aiba o durata de doua saptamani si nu de una. Da, atat de mult ne-a placut.

Cu ce am ramas de la cursul organizat de MApN? Am invatat ce inseamna solidaritatea, spiritul de echipa, am invatat ca trebuie sa fim uniti, ca nu putem sa ne gandim la noi pana nu ne gandim la ceilalti si, nu in ultimul rand, am invatat ca armata nu este o joaca si ca trebuie respectata. Motivele sunt multe...

Cat despre eterna intrebare "De ce se duc soldatii romani in teatrele de operatiuni? Ca nu ii obliga nimeni", aflati, dragi romani, ca un militar nu poate avea o cariera in armata daca nu trece si prin foc.

"V-am spune noi mai multe, dar voi vreti sa faceti stiri. Asta nu e stire. Ca nu aveti ce sa informati. Asta este un curs organizat de Ministerul Apararii Nationale astfel incat jurnalistii sa nu mai faca greseli privind termenii militari. Ca, pentru unii dintre voi, toate sunt pusti. Or lucrurile nu sunt atat de simple". Ce-i drept, asa e, dar un jurnalist ramane un jurnalist.

Si da, am aflat mai multe si ar mai fi atatea de povestit, dar, cum spunea, cineva, candva - "What happens in Vegas stays in Vegas" - ce s-a intamplat la cursul MApN si ce am aflat ramane la Focsani, intre peretii Cercului Militar si ai mintii fiecarui jurnalist prezent.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#curs MApN jurnalisti razboi, #jurnalisti zone conflict MApN, #jurnalisti Garnizoana Focsani, #corespondenti razboi Afganistan Irak, #Armata Romana Afganistan Irak , #mapn