MApN vrea despagubiri pentru militarii din Armata Regala cu functii politice sau condamnati

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 18:13
1924 citiri
MApN vrea despagubiri pentru militarii din Armata Regala cu functii politice sau condamnati
Foto: Adevarul

MApN propune, printr-un proiect de lege supus dezbaterii publice, acordarea de despagubiri materiale pentru militarii din Armata Regala care au avut functii politice si au fost indepartati abuziv intre 1944 si 1961, dar si a celor care au facut dizidenta sau au fost condamnati din motive politice.

Proiectul propus de minister vizeaza modificarea Legii 226/2011 privind reparatiile morale si materiale pentru fostele cadre active, indepartate abuziv din Armata in perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961.

De aceleasi drepturi ar urma sa beneficieze, daca proiectul de act normativ va fi aprobat de Parlament, si militarii care au indeplinit functii politice in aceeasi perioada si au fost trecuti in rezerva din motive politico-morale, ei urmand sa fie condiderati "cadre militare active indepartate abuziv din armata".

In prezent, legea stipuleaza ca nu pot avea calitatea de cadru militar activ indepartat abuziv din armata perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961 cei care au indeplinit functii politice, fara vreo exceptie.

Ministerul doreste, de asemenea, completarea legii cu prevederea ca au dreptul la reparatii morale si materiale fostele cadre militare active care au intrat in armata sau in comandamentele si unitatile de jandarmi si graniceri pana cel tarziu la 30 decembrie 1947 si care au fost indepartate abuziv din armata in din considerente politice, religioase, etnice sau sociale.

Victimele tortionarilor ar putea primi cate 24.000 de euro pentru fiecare an de inchisoare

Prin proiect se mai propune sa fie considerate cadre militare active indepartate abuziv din armata si persoanele care au trecut in cadrul disponibil al armatei, dar nu au beneficiat de despagubirile prevazute de Legea 433/1946 pentru crearea cadrului disponibil al Armatei.

Fostelor cadre militare active, indepartate abuziv din armata, li se acorda, asa cum prevede legea, o indemnizatie reparatorie lunara, calculata prin aplicarea unui coeficient de 0,5 la castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata.

Daca legislativul va aproba acest proiect, toate fostele cadre militare care fac obiectul Legii 226/2011 privind reparatiile morale si materiale pentru fostele cadre active, indepartate abuziv din armata in perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961 vor beneficia de acces la cercurile militare, casele de odihna, sanatoriile, caminele de garnizoana si alte amenajari recreative sau sportive aflate in administrarea MapN si MAI.

Potrivit prevederilor legale in vigoare, acestia au dreptul in prezent la asistenta medicala gratuita in toate institutiile medicale civile de stat sau militare si de medicamente gratuite, precum si sunt scutiti de la plata abonamentelor de telefon si de radioteleviziune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#despagubiri militari Armata Regala, #despagubiri detinuti politici Armata Regala, #despagubiri Armata Regala , #mapn