Ministrul Apararii, dupa ce a abrogat hotararea lui Ciolos: Categoric corvetele vor fi construite in Romania

Joi, 16 Martie 2017, ora 19:07
5416 citiri
Ministrul Apararii, dupa ce a abrogat hotararea lui Ciolos: Categoric corvetele vor fi construite in Romania
Foto: Facebook/Gabriel Les

Ministrul Apararii, Gabriel Les, a anuntat, joi, dupa ce Executivul a abrogat hotararea data de Cabinetul Ciolos pentru construirea celor patru corvete multifunctionale, ca, dupa ce intreaga procedura a unei noi hotarari va fi parcursa, corvetele vor fi construite tot in Romania.

"Avand in vedere neindeplinirea conditiei suspensive inserata in cuprinsul prevederilor art. 2 din HG 906/2016, respectiv aprobarea in prealabil a avizului Parlamentului pentru toate investitiile mai mari de 100 de milioane de euro, de a carei indeplinire depindea producerea sau nu a efectelor urmarite la data emiterii, a fost motivul pentru care noi am propus aceasta abrogare.

Ceea ce vreau sa asigur este faptul ca acest program major de inzestrare a Armatei Romaniei nu se stopeaza, o sa mearga mai departe. Noi, de saptamana viitoare, vom incepe procedurile astfel incat sa respectam toate aceste reglementari legale care prevad un aviz prealabil al Parlamentului pentru toate investitiile si achizitiile care depasesc 100 de milioane de euro", a declarat ministrul Apararii.

Les a mai spus ca a plecat din functia de secretar de stat inainte de aprobarea HG 90/2016.

"Eu am plecat din MApN in octombrie, anul trecut. Am lucrat la acest program, dar scrisorile s-au trimis dupa ce am plecat eu, iar aceasta hotarare s-a dat dupa ce am plecat eu", a precizat Les.

Amanunte aici: Dragnea spune ca achizitia corvetelor olandeze e ilegala, dar a uitat ca actualul ministru PSD al Apararii a fost direct implicat

Ministrul Apararii a adaugat ca proiectul actualului Executiv vizeaza construirea unor corvete tot in Romania.

"Categoric DA. Nu la Galati, in Romania, integrarea in industria din Romania, cu apel la interesul esential de securitate al Romaniei, astfel incat integrarea acestor produse sa se faca in Romania, intr-un santier naval din Romania. Nu specific un anumit tip de santier", a precizat Gabriel Les.

Potrivit ministrului Apararii, cerintele operationale date de tehnicienii din Fortele Navale nu se vor schimba.

"Sunt aceleasi ca si pana acum, sunt cerinte operationale minimale. Conform prevederilor OUG 114, vom merge merge pe o procedura competitiva, pe un dialog competitiv, binenteles cu integrare in industria din Romania.

Este obligatoriu (ca Guvernul sa semneze contractul pentru achizitionarea corvetelor multifunctionale in acest an - n.red). Avem cei 2%, ne-am asumat aceste capabilitati pe care va trebui sa le avem. Eu sper ca in sase luni, sapte luni sa avem semnat un astfel de contract", a conchis Gabriel Les.

Citeste si Scandalul achizitiei corvetelor: Cum se apara Ciolos si fostul ministru al Apararii Motoc

Guvernul Ciolos a adoptat, in sedinta din 29 noiembrie 2016, hotararea privind aprobarea circumstantelor si a procedurii specifice aferente programului strategic de inzestrare "Corveta multifunctionala".

Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstantele si procedura specifica aferenta programului in vederea furnizarii de catre Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514, construite si dotate in Santierul Naval Damen Galati S.A., precum si a suportului logistic initial.

Valoarea estimata a programului, pe intreaga perioada de sapte ani, este de 1,6 miliarde de euro (cu TVA), suma in care sunt cuprinse si achizitia munitiilor si suportul logistic initial, care include si instruirea echipajelor.

Iata si detalii despre HG adoptata de Ciolos: Guvernul va da 1,6 miliarde de euro pe 4 corvete construite la Galati

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#MApN corvete construite Romania , #mapn