Romania va face politie aeriana cu avioanele F-16, dar numai in regie proprie. NATO nu ne-a dat inca unda verde pentru misiuni (Video)

Joi, 14 Martie 2019, ora 11:00
9501 citiri
Romania va face politie aeriana cu avioanele F-16, dar numai in regie proprie. NATO nu ne-a dat inca unda verde pentru misiuni (Video)
Foto: Arhiva Pixabay

Fortele Aeriene Romane vor putea folosi, incepand de astazi, in misiuni de politie aeriana cele 12 avioane F-16, cumparate la mana a doua din Portugalia. Dar cum NATO nu ne-a dat inca unda verde pentru folosirea acestor aparate de zbor in misiuni desfasurate sub comanda Aliantei, Romania va putea actiona cu aeronavele F-16 doar in cadrul unor actiuni comandate din tara.

Premierul Viorica Dancila si ministrul Apararii, Gabriel Les, au ajuns de dimineata la baza Aeriana de la Borcea, unde participa la introducerea avioanelor F-16 din dotarea Escadrilei 53 in flota de aeronave care pot desfasura misiuni in cadrul Serviciului de Lupta - Politie Aeriana (SL-PL).

In deschiderea evenimentului, premierul Viorica Dancila a mentionat ca, in cei 15 ani scursi de la aderarea la NATO, rolul Romaniei in asigurarea stabilitatii in regiunea Marii Negre a devenit recunoscut pe plan international. Cat despre avioanele F-16, Dancila a spus ca:

"si-au demonstrat eficienta in cadrul NATO si permit abordarea unui spectru larg de misiuni, contribuind la descurajarea oricaror intentii ostile. Guvernul Romaniei va acorda tot sprijinul necesar pentru continuarea acestui proces de modernizare (al Armatei Romane - n.red.).

Celebram 15 ani de la aderarea la NATO si Romania dovedeste inca o data ca isi asuma cu responsabilitate rolul, fiind un adevarat pilon de stabilitate in regiunea Marii Negre.

M-am intalnit la Bruxelles cu secretarul general al NATO si am constatat ca rolul nostru la mentinerea stabilitatii in zona Marii Negre este recunoscut si extrem de apreciat".

Ceea ce nu a mai mentionat premierul este ca, momentan, Romania nu poate desfasura misiuni de SL-PL sub comanda NATO cu avioanele sale F-16. Iata de ce.

Romania a cumparat aceste avioane, la mana a doua, din Portugalia, in trei transe. Astfel, primele aparate de zbor au ajuns in tara noatra in septembrie 2016, iar urmatoarele in noiembrie 2016 si apoi in luna septembrie a lui 2017.

Simplul fapt ca Armata a primit aceste aeronave nu i-a dat, insa, si dreptul de a le folosi pentru misiuni de politie aeriana. Pentru asa ceva, e nevoie de pregatiri, exercitii si obtinerea mai multor certificari. Or, pana la acest moment, Romania nu le-a obtinut pe toate cele care ii sunt necesare pentru a desfasura misiuni de SL-PL sub comanda NATO, in baza alertelor venite din Spania, de la Combined Air Operations Centre (CAOC) Torrejon.

Iar pana sa le obtina unda verde de la NATO, Romania va putea folosi F-16 pentru misiuni desfasurate doar sub comanda romaneasca, "in conformitate cu Legea 257/2001 privind modul de actiune impotriva aeronavelor care utilizeaza neautorizat spatiul aerian al Romaniei", potrivit publicatiei de specialitate Aviatia Magazin.

Abia daca, in aprilie-mai, va obtine si acordul CCAir - organismul de evaluare al NATO pentru politie aeriana - va putea tara noastra sa foloseasca avioanele F-16 si in misiuni desfasurate sub comanda internationala.

Pana la inceputul lunii ianuarie 2019, misiunile de politie aeriana din Romania au fost conduse de piloti si aeronave din Canada, in vreme ce aeronavele romanesti Mig 21 erau in stare de alarma, pregatite sa participe.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#F16 avioane noi politie aeriana Romania, #politie aeriana Romania NATO avioane F16, #politie aeriana F16 Mig21 , #mapn