Scorpionii Rosii, acuzati de coruptie - mita pentru misiuni in Afganistan (Video)

Joi, 22 August 2013, ora 13:49
11861 citiri
Scorpionii Rosii, acuzati de coruptie - mita pentru misiuni in Afganistan (Video)
Foto: Arhiva

Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale, a trimis o comisie de ancheta la Craiova pentru a verifica acuzatiile de mita pentru accesul pe listele Batalionului "Scorpionii Rosii" pentru misiunile din Afganistan.

Conform Digi24, la Ministerul Apararii Nationale ar exista mai multe plangeri trimise de soldati care se cred nedreptatiti pentru ca unii colegi ai lor ar fi dat bani pentru a trece incorect de testele cerute pentru conditiile de pe teatrul de razboi din Afganistan. Banii ar fi fost dati comandantilor de unitati.

Ministrul Mircea Dusa, aflat la Timisoara, la festivitatea de primire a 500 de soldati ai batalionului "Scorpionii galbeni" intorsi din Afganistan, a declarat ca a auzit aceste zvonuri si a dispus formarea unei colectiv de control de control pentru verificarea acestor acuzatii.

"Daca sunt asemenea semnale in armata romana, atunci le vom combate cu fermitate. Am dispus controale si voi lua masurile necesare si voi sesiza organele abilitate ale statului", a declarat Mircea Dusa.

Dusa a trimis corpul de control

In cursul zilei de joi, ministrul a continuat sa dea declaratii despre situatia ivita la testele pentru plecarea in Afganistan cerute pentru soldatii voluntari si acuzatiile de mita luata de comandanti.

"Am sapte sesizari ca nu la fiecare selectie care s-a facut s-a respectat ordinul de ministru privind criteriile de selectie. Daca voi constata ca nu a fost respectata metodologia, voi lua masurile care se impun", a declarat Mircea Dusa, conform RTV.

Ministrul a vorbit si despre calificarile necesare celor care sunt trimsi in Afganistan. "De exemplu, daca postul este de sofer de transportator blindat, calificarea trebuie sa fie pe tipul de transportator pe care ni-l pune la dispozitie armata americana", a spus Dusa.

Ministrul a dezvaluit ca din primele cercetari exista deja un caz de neregularitati la testele efectuate pentru stagiul in Afganistan si ca a luat deja masuri. "Din verificarile facute, intr-un singur caz am constatat ca s-au inversat notele", a afirmat Dusa.

Misiunea Romaniei in Afaganistan se apropie de final si actualul stagiu ar putea fi ultimul la care participa militarii romani.

Militarii din cadrul Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab" din Craiova, cunoscuti si drept "Scorpionii Rosii", actioneaza in regiunea Zabul din Afganistan. Soldatii romani voluntari primesc pe langa salariu si 71 de euro pe zi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Minister Aparare scorpioni mita, #Minister control scorpionii rosii, #Minister mita scorpioni afganistan , #armata