Maternitatea Giulesti: Seful Serviciului Tehnic ramane in libertate

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 18:33
953 citiri
Maternitatea Giulesti: Seful Serviciului Tehnic ramane in libertate
Foto: Evenimentul Zilei

Vasile Dima, seful Serviciului Tehnic de la Maternitatea Giulesti, va fi cercetat in continuare in libertate pentru neglijenta in serviciu, dupa ce Tribunalului Bucuresti a respins recursul Parchetului General impotriva deciziei judecatoriei Sectorului 6, care a respins propunerea de arestare.

Decizia Tribunalului Bucuresti de joi este definitiva, iar recursul Parchetului General a fost respins ca nefondat.

Tribunalul Bucuresti (TB) a judecat, joi, recursul procurorilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva deciziei de cercetare in libertate a sefului Serviciului Tehnic de la Maternitatea Giulesti, Vasile Dima, acuzat de neglijenta in serviciu, cu consecinte deosebit de grave.

Dima a sustinut, in fata instantei, ca aparatul de aer conditionat din Sectia de terapie intensiva pentru nou-nascuti a Spitalului Panait Sarbu a fost verificat pe 13 iulie, iar pe 15 august, inainte cu o zi de producerea incendiului, a fost chemata din nou firma care se ocupa de intretinerea acestuia, deoarece aparatul nu functiona la capacitate maxima.

Barbatul a adaugat ca de mai mult de 30 de ani se ocupa de intretinerea, administrarea si aprovizionarea maternitatii, dar ca intretinerea aparaturii medicale era facuta de firmele cu care unitatea sanitara avea contract.

Mai mult, Vasile Dima le-a spus judecatorilor Tribunalului Bucuresti ca a facut o cerere de pensionare in urma cu trei luni, dar ca nu a fost lasat, din lipsa unui inlocuitor.

Avocatii lui Dima au cerut instantei sa il lase in libertate pe acesta, argumentand ca seful Serviciului Tehnic este foarte bolnav.

Pe de alta parte, procurorul de sedinta a cerut arestarea preventiva a lui Vasile Dima, spunand ca era singurul care avea atributii de verificare a instalatiilor electrice din unitatea sanitara si de a face instructajul personalului medical, in caz de incendiu. Reprezentantul parchetului a adaugat ca Dima a dat dovada de neglijenta in serviciu, iar din acest motiv consecintele au fost foarte grave, cinci bebelusi decedand si alti sase fiind grav raniti.

Dima, eliberat din arest pe 28 august

Seful Serviciului Tehnic de la Maternitatea Giulesti, Vasile Dima, a fost eliberat, pe 28 august, in jurul orei 14.00, din arestul Politiei Capitalei, dupa ce ordonanta de retinere pe numele sau a expirat, iar Judecatoria Sectorului 6 a respins, pe 27 august, propunerea de arestare pentru 29 de zile, sub acuzatia de neglijenta in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, in dosarul incendiului de la maternitatea Giulesti.

In motivarea deciziei prin care propunerea de arestare preventiva a fost respinsa, Judecatoria Sectorului 6 arata ca Vasile Dima are o varsta inaintata, nu are cazier, insa este foarte bolnav si cercetarea sa in libertate nu pune in pericol ordinea publica.

Pe de alta parte, "din probele administrate pana in acest moment al urmaririi penale a reiesit faptul ca inculpatul, in calitate de sef al Serviciului Tehnic al Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie, nu si-a indeplinit atributiile de serviciu stabilite in fisa postului. Astfel, nu a luat masuri pentru a asigura buna functionare a instalatiilor, aparatelor, potrivit graficelor de intretinere si revizie tehnica si de asemenea nu a luat masuri pentru prevenirea incendiilor, desi era seful formatiei civile de pompieri din cadrul spitalului, desemnat prin dispozitia conducerii unitatii sanitare", se arata intr-un comunicat remis pe 27 august, de Parchetul General.

Potrivit anchetatorilor, "consecinta incalcarii indatoririlor profesionale a fost una extrem de grava, avand in vedere faptul ca incendiul a condus la decesul a cinci nou-nascuti si la vatamarea altor sase, la care se adauga afectarea bunului mers al spitalului si producerea de pagube materiale".

In acelasi dosar, Parchetul General a dispus inceperea urmaririi penale fata de Spitalul Panait Sarbu si fata de asistenta Florentina Cirstea, care era responsbila de salonul ATI, unde a avut loc incendiul din 16 august. Asistenta a fost arestata, pe 24 august, prin decizia Judecatoriei Sectorului 6.

Un incendiu a izbucnit, pe 16 august, la sectia de reanimare pentru copii nascuti prematur din cadrul maternitatii Giulesti, trei bebelusi murind pe loc, iar alti doi la spitalul "Grigore Alexandrescu". Alti sase bebelusi au supravietuit incendiului si sunt internati la "Grigore Alexandrescu", in stare stabila, dar grava, iar medicii sunt rezervati in privinta sanselor de supravietuire.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Vasile Dima ramane libertate, #sef serviciu tehnic eliberat, #tragedie maternitatea Giulesti , #maternitate