Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mortalitatea infantila ramane un capitol dramatic pentru Romania. Care sunt solutiile

Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 17:39
2417 citiri
Mortalitatea infantila ramane un capitol dramatic pentru Romania. Care sunt solutiile
Foto: Salvati Copiii Romania

In Romania, nasterea ramane discriminatorie: conteaza maternitatea unde un copil vine pe lume, pentru ca el sa traiasca. Datele arata ca 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de saptamani) supravietuiesc in tarile dezvoltate, iar in regiunile slab dezvoltate 90% dintre acesti copii mor (Raport WHO Born too soon), ceea ce inseamna ca exista o relatie cauzala directa intre dotarea maternitatilor si sansa la viata.

Mortalitatea infantila - capitol negativ al Romaniei

Rata mortalitatii infantile din Romania ramane cea mai ridicata pentru Uniunea Europeana, iar cauzele sunt direct proportionale cu gradul de dotare al maternitatilor cu aparatura vitala. Este o concluzie de teren, pe care Salvati Copiii Romania a identificat-o la capatul a sapte ani de campanie pentru combatarea mortalitatii infantile.

Datele sunt in continuare dramatice:

* In Romania, mor de doua ori mai multi nou-nascuti inainte de termen (o rata a mortalitatii infantile de 7,2 la mie in 2017, potrivit datelor aflate in lucru la INS, decembrie 2018) decat media europeana, cel mai adesea pentru ca maternitatile nu pot oferi asistenta medicala cazurilor severe.

* Echipamentele medicale insuficiente reprezinta o problema frecventa in Romania, conform datelor din analiza Salvati Copiii privind situatia maternitatilor din Romania - 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% dintre maternitatile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii.

* Ultimul proiect national de dotare a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala dateaza de mai bine de zece ani, din 2007, timp in care multe dintre aparate s-au uzat si nu mai pot fi folosite.

"Cand am demarat programul de reducere a mortalitatii infantile in 2010, nu stiam exact dimensiunile situatiei. Foarte repede am inteles ca proportiile sunt efectiv dramatice si ele tin de incapacitatea statului de a formula prioritati in privinta politicilor publice. Si astfel, pentru a suplini de urgenta acest vid al politicilor publice, am inceput sa identificam solutii financiare, sa facem echipe cu medicii, sa lucram in comunitati, pentru a reusi dotarea maternitatilor cu aparatura medicala vitala", a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

In ultimii sapte ani, Salvati Copiii Romania a investit aproape 4 milioane de euro in dotarea a 88 de maternitati si sectii de nou-nascuti din 41 de judete ale tarii cu aproximativ 515 echipamente medicale, care au ajutat la supravietuirea a peste 42.000 de prematuri.

Numai din fondurile colectate intre 2012 si 2017 din directionarea a 20% din impozitul pe profit, Organizatia Salvati Copiii Romania a dotat maternitatile din Romania cu aparatura medicala necesara salvarii copiilor nascuti prematur, in valoare totala de 1.679.504 de euro.

Una dintre dotari a fost cea din luna noiembrie 2018, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti.

"In ultimii 4 ani, Organizatia Salvati Copiii si colaboratorii sai au schimbat in mod spectaculos existenta pacientilor cat si a personalului sectiei noastre! Cu ajutorul aparaturii de inalta performanta donate, au contribuit esential la modernizarea sectiei si implicit la supravietuirea si vindecarea mai rapida a sute de pacienti nou-nascuti.", a subliniat Dr. Ana Maria Bradeanu, Seful Sectiei de terapie intensiva neonatala a Spitalului Grigore Alexandrescu.

Companiile se pot implica in dotarea maternitatilor, prin sponsorizarea Organizatiei Salvati Copiii, potrivit Codului Fiscal, prin directionarea a 20% din impozitul pe profit (in cazul societatilor comerciale), respectiv a impozitului pe venit (in cazul microintreprinderilor) .

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#maternitati mortalitate dotari prematuri Salvati Copiii , #maternitate
Comentarii
Poza eleanu
eleanu
rank 1
cu nosocomialele cum stati