O moasa de la Maternitatea Giulesti, depistata cu stafilococ auriu. Face ancheta si Avocatul Poporului

Vineri, 10 Mai 2019, ora 17:03
6421 citiri
O moasa de la Maternitatea Giulesti, depistata cu stafilococ auriu. Face ancheta si Avocatul Poporului
Foto: Arhiva Pixabay

Un nou focar de stafilococ auriu a izbucnit la Maternitatea Giulesti din Capitala, iar sursa infectiei care a bagat in spital pana acum 5 bebelusi se pare ca este tot din randul personalului medical.

Autoritatile au descoperit ca una dintre moase este purtatoare de stafilococ auriu, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii.

"In cadrul verificarii au fost prelevate zilele trecute un numar de 48 de probe de sanitatie, exudate nazale si probe de apa sterile. Rezultatele au relevat lipsa MRSA la toate probele efectuate, cu o exceptie. S-a depistat prezenta stafilococului coagulazo-pozitiv la una dintre moase", anunta ministerul.

In comunicat se precizeaza insa ca stafilococul coagulazo-pozitiv este diferit de stafilococul auriu meticilino rezistent depistat in cazul nou-nascutilor.

Astfel, vineri echipa Directiei de Sanatate Publica Bucuresti a prelevat noi probe de la angajati.

Totodata, sunt verificate si foile de observatie ale tuturor copiilor nascuti la Giulesti in perioada 25.03.2019-30.04.2019.

Sunt controlate in continuare si masurile de dezinfectie si sterilizare care sunt luate in unitatea sanitara.

5 bebelusi nascuti la Maternitatea Giulesti au fost depistati cu MRSA si internati la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. 3 nou-nascuti sunt inca in spital.

A intervenit si Avocatul Poporului, care s-a sesizat din oficiu in acest caz.

Potrivit unui comunicat, sesizarea din oficiu vizeaza posibila incalcare a art. 22, art. 34 si art. 49 din Constitutia Romaniei privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica, dreptul la ocrotirea sanatatii si protectia copiilor si a tinerilor.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si anul trecut, cand Maternitatea Giulesti s-a confruntat cu un focar de stafilococ auriu, insa nu este clar cum si daca s-a incheiat ancheta respectiva.

Criza din toamna anul trecut si reactia autoritatilor

Amintim ca, in a doua jumatate a lunii noiembrie a anului trecut, au inceput sa apara tot mai multe cazuri de bebelusi nascuti la Giulesti care ajungeau la spital cu infectie cu stafilococ auriu.

Initial atat conducerea maternitatii, cat si Primaria Capitalei, in a carei subordine se afla, au acuzat campanii de presa denigratoare si au dat vina pe parinti pentru infectii, insa analizele au aratat ca nu mai putin de 11 angajati erau purtatori.

Pe masura ce numarul cazurilor de imbolnavire cresteau, s-a luat decizia sistarii internarilor si apoi maternitatea a fost inchisa pentru a putea fi luate toate masurile igienico-sanitare.

Insa chiar si in fata acestei situatii, conducerea maternitatii a refuzat sa-si asume vina si a contestat decizia Directiei de Sanatate Publica. Ba chiar purtatorul de cuvant a amenintat parintii sa se gandeasca de doua ori inainte sa dea in judecata institutia.

"Este optiunea fiecaruia sa dea in judecata. Sincer, nu prea vad pentru ce ar putea sa dea in judecata, dar este optiunea fiecaruia. Numai ca parintii si pacientii din Romania ar trebui sa fie atenti cu acest dat in judecata. Daca vor da in judecata personalul tot timpul, personalul va pleca in strainatate unde este aparat de legi. (...) Parintii trebuie sa-si caute dreptatea in momentul in care exista ceva clar. In momentul in care avem dovada certa", declara pe 30 noiembrie Doru Pana, purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu".

Conducerea maternitatii a asteptat sa treaca Centenarul, pe motiv ca nu gaseste echipa care sa lucreze in zile de astfel de sarbatoare, dupa care s-a apucat sa zugraveasca. Televiziunile de stiri au prezentat imagini in care medici si asistente ajutau la zugravit si specialisti care explicau cum, chiar in acele momente, ajuta, de fapt, la raspundirea infectiei.

Din nou, conducerea a negat orice acuzatii sau probleme: "Mor si oamenii din cand in cand, si bacteriile mor din cand in cand, nu sunt vesnice... Ca sa facem cum spuneti voi, sa decopertam tot, e mai ieftin sa schimbam spitalul. Ii dam foc si facem altul! Peste un timp, cand apar bacterii, iar dam foc... Nu se poate! Pe masura ce spitalul se elibereaza, in toate compartimentele facem dezinfectie. Din proprie initiativa, mai ales ca oricum trebuia sa facem o zugravire, ne-a venit manusa ca e inchis spitalul", le-a spus Ovidiu Moisa, managerul Maternitatii Giulesti, jurnalistilor, precizand ca vopseaua folosita contine o substanta biocida, care omoara germenii.

"Nu inseamna ca ii omoara pe vecie", sublinia insa atunci Moisa.

Citeste mai multe despre problemele de la Maternitatea Giulesti:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#stafilococ auriu Maternitatea Giulesti moasa infectata , #maternitate