Opinii: Tara in care preventia se face cu dinamita

Miercuri, 18 August 2010, ora 13:06
3755 citiri
Opinii: Tara in care preventia se face cu dinamita

Romania seamana cu un baraj pus sa tina piept unui volum tot mai mare de apa strans din cerul ramas fara robinet, apa care antreneaza in cale si copaci, si stanci, si veceuri aruncate in albia raului. Astfel ca e firesc ca, la un moment dat, constructia sa inceapa sa crape.

Intai un vagon cu benzina cazut intr-o rapa, apoi niste agricultori care pier in accident de avion desi se aflau la prasit, pe urma un octogenar care moare in fata ghiseului unde-si plateste impozitul, mai trecem la calamitati cheltuielile cu parlamentarii, digurile care inunda, desi se vad doar cu ochii mintii, aceleasi gospodarii cu fiecare viitura, dar pentru care banii s-au vazut cu ochii-ochi, un bloc care explodeaza din cauza unor scurgeri de gaz cauzate de neglijenta furnizorului. In fine, dar nu la final, bebelusi arsi de vii din cauza unei instalatii improvizate de aer conditionat. Pusi pe ventilator artificial - ironia sortii!

Cu fiecare nenorocire care ne trece pe langa gene si care ne starneste doua randuri de sentimente - compasiune si bucurie ca n-am fost noi - , infernul ne pune in situatia sa ne demonstram capacitatea de analiza, sinteza si diureza - ca trebuie amintit si finalul intregului proces.

Ne redescoperim inteligenta, deoarece ajungem sa depistam cauzele traumei nationale. Mereu e vorba despre bani, niciodata de factorul uman. Cu exceptia pilotilor care mor infipti in lanuri, pe care nu-i mai poti pune la plata daunelor, dar e preferabil sa-i scoti de vina, ca sa nu achite paguba compania de asigurari.

Si uite-asa, in campionatul national de dezbateri, avem solutii-cacalau, gasite in urma prestatiei gestionarului-mutalau.

Dar nu stiu cum se face ca spiritul se desteapta de la un infern in sus, momit odata la cateva luni, dupa care pronuntam cu voluptate: Educatia se afla in colaps! Sanatatea se afla in colaps! Infrastructura se afla in colaps! Asigurarile se afla in colaps!

Urmeaza un plan de masuri. Analistii isi depasesc limitele ingineresti, politicienii pe cele de muzicieni intr-ale pragmatismului, jurnalistii isi fac cruce si vaneaza fiecare efect.

Solutia? Sa ne adunam. Suntem saraci, intr-atat de saraci incat ne hranim dintr-o gaura pe care i-am desenat eticheta de cascaval, deci spiritul, cum trece prin stomac, trece degeaba.

Numai ca pe noi nu ne intreaba nimeni, si foarte bine face. Iar cei ce trebuie sa priveasca mai lung decat pana la poarta casei lor si sa administreze gaura crosetand azi un ochi, maine altul, nu sufera de saracie. Deci ar trebuie sa le zburde cugetul.

Sa decida: doi ani construim scoli, doi ani construim spitale, doi ani seamanam cartofi, doi ani crestem vaci, doi ani introducem apa si doi ani ne curatam de jeg. Iar pe aia care trebuie sa verifice firele din pereti sa-i bage la puscarie, pentru ca omoara bebelusi.

Pe cine? Cred ca daca au curiozitatea, autoritatile pot constata ca siliti sa reduca cu 25 la suta cheltuielile de personal, managerii statului au renuntat la fochisti, pompieri voluntari, responsabili cu securitatea in munca. Ca sa nu renunte, bunaoara, la medicii care-si socotesc zilele pana le iese certificatul unde statul promite UE ca educatia lor corespunde normelor de pe continentul civilizat.

... Saracia ajunge sa pericliteze siguranta cetateanului, si in curand, pe cea a statului. Cladit pe gaurile din cascaval, statul culege taxe de la niste umbre. Pasul urmator? Un atac terorist. Noroc ca aia nu-si pun mintea cu noi!

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#explozie Maternitate Giulesti, #incendiu maternitate Giulesti, #bebelusi maternitate Giulesti , #maternitate