Tragedia de la Giulesti: Asistenta care a lipsit 12 minute, retinuta

Luni, 23 August 2010, ora 17:39
24457 citiri
Tragedia de la Giulesti: Asistenta care a lipsit 12 minute, retinuta
Foto: Realitatea TV

Asistenta care era de garda la sectia de Terapie Intensiva in momentul in care s-a produs incendiul de la Maternitatea Giulesti este urmarita penal pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava, din culpa si a fost retinuta pentru 24 de ore.

Procurorul Marius Iacob a declarat ca asistenta Carstea Florentina a lipsit din salon in mod nejustificat timp de 12 minute, "intre 18,24 si 18,36, perioada in care incendiul a izbucnit si s-a amplificat foarte rapid".

Aceste prime concluzii ale anchetei au fost stabilite dupa ce la dosarul cauzei au fost depuse mai multe rapoarte preliminare de catre IGSU, Inspectoratul Teritorial de Munca si SRI, care a intocmit o expertiza informatica necesara stabilirii cu exactitate a intervalului de timp in care asistenta care avea in grija salonul a lipsit din salon.

Conform raportului redactat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, s-a constatat ca "imprejurare probabila pentru izbucnirea incendiului existenta unor conductori improvizati in salonul respectiv" la aparatul de aer conditionat.

De asemenea, s-a stabilit ca incendiul a avut doua faze. In prima faza flacara a cuprins aproximativ 10% din incapere, intr-un mediu normal. In cea de a doua faza, incendiul a avut loc intr-un "mediu imbogatit din doua surse: oxigen sub presiune si aer comprimat", ambele provenind de la instalatiile din interiorul salonului de Terapie Intensiva.

Procurorul Marius Iacob a mai declarat ca asistenta Carstea Florentina a parasit inainte de producerea incendiului de mai multe ori incaperea pe care ar fi trebuit sa o supravegheze fara intrerupere, ea intrand in alte saloane in care nu avea ce sa caute, conform atributiilor sale de serviciu.

Iacob nu a putut sa dea informatii cu privire la prezenta asistentei la petrecerea aniversara de Sfanta Maria care ar fi avut loc in acea seara la Maternitatea Giulesti, deoarece asistenta urmeaza sa fie audiata din nou si nu a dorit sa ii influenteze declaratiile.

"Incendiul a fost constatat la 18,36, de un alt cadru medical care a sunat la 112", a mai explicat procurorul.

Toti cei aflati pe tura aveau cartela de acces la salon

O informatie surprinzatoare data de Marius Iacob a fost aceea ca toate cele 8 cadre medicale care se aflau pe tura la sectia de neonatologie in acea seara aveau cartela de acces la usa de la salonul unde s-a produs incendiul, atat medicii cat si asistentele.

"Erau cartele magnetice pe care le aveau toate cadrele medicale medii si orice medic de la neonatologie. Erau 8 de serviciu, toti aveau card de la toate cele 4 sectii de pe etaj", a mai dezvaluit procurorul, precizand ca o parte dintre aceste cadre medicale se regasesc in imaginile inregistrate de camerele de supraveghere pe hol.

Intrebat cum se explica faptul ca acestea nu au intervenit pentru a deschide usa de la salonul unde se declansase incendiul, procurorul a spus ca acest lucru se va stabili ulterior, dupa audierea repetata a martorilor.

Ce risca asistenta: Inchisoare de la 2 la 7 ani, cu posibilitatea prelungirii

Procurorul a declarat ca s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva asistentei pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava, din culpa, apreciindu-se ca aceasta nu si-a respectat indatoririle de serviciu, parasind incaperea si facand imposibila salvarea vietii bebelusilor.

"S-a constatat comiterea de infractiunii de catre mai multe persoane fizice si juridice. Analizam extinderea urmaririi penale si fata de acest persoane", a mai spus procurorul, precizand ca aceasta extindere a urmaririi penale va avea loc probabil in zilele urmatoare.

"Asistenta se afla in acest moment in Parchetul General, a luat la cunostinta invinuirile, urmeaza sa fie audiata din nou(...) Pana in acest moment nu s-a prezentat avocatul ei. Nu avem plangeri de la parinti deocamdata", a mai adaugat procurorul Marius Iacob.

El a precizat ca punerea sub urmarire penala a asistentei nu infrange prezumtia de nevinovatie. La cererea jurnalistilor prezenti la conferinta de presa, Iacob a spus ca pedeapsa pe care o risca asistenta medicala este cuprinsa intre 2 si 7 ani de inchisoare, "cu posibilitatea prelungirii pedepsei, avand in vedere ca au murit mai multe persoane".

Bebelusii lupta sa ramana in viata, salonul a intrat in reparatii

Ancheta in cazul tragediei de la Maternitatea Giulesti este insa departe de a fi finalizata. Toate echipamentele din salonul de terapie intensiva, unde a avut loc tragedia, au fost transportate intr-un laborator al Institutului National pentru Protectie Anti-Exploziva.

De asemenea, au fost trimise la Petrosani, sambata seara, si ultimele cutii cu probe, specialistii urmand sa stabileasca in ce parametri functiona aparatura medicala in ziua incendiului si sa inspecteze si aparatul de aer conditionat la care se presupune ca s-ar fi produs scurtcircuitul care a dus la declansarea incendiului. Expertizarea probelor va dura aproximativ o saptamana, iar raportul va fi finalizat in doua saptamani.

Starea celor sase bebelusi arsi in urma incendiului de la Maternitatea Giulesti este stationara, cinci dintre ei primind lapte prin sonda nazogastrica. Micutul aflat in starea cea mai grava ramane insa intubat si este hranit doar prin perfuzii.

Maternitatea Giulesti: Unul dintre bebelusi in stare grava, ceilalti cinci sunt stabili

Pe de alta parte, cercetarile la fata locului unde s-a produs incendiul s-au incheiat de vineri, iar luni muncitorii au inceput lucrarile de reabilitare a maternitatii. Primarul Sorin Oprescu se declara optimist, afirmand ca spera ca intr-o luna de zile Maternitatea Giulesti sa fie din nou functionala.

Maternitatea Giulesti va deveni functionala intr-o luna, sustine Oprescu (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#maternitatea Giulesti asistenta, #ancheta maternitatea Giulesti , #maternitate