Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: Vinovatii nepedepsiti pentru tragedia Giulesti

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 25 August 2010, ora 16:39
7256 citiri
Opinii: Vinovatii nepedepsiti pentru tragedia Giulesti

S-a gasit vinovatul pentru nenorocirea de la Maternitatea Giulesti! Ba chiar pentru neincrederea populatiei in sistemul sanitar. Asistenta Florentina Carstea a fost arestata preventiv pentru 29 de zile si este, practic, condamnata in ochii opiniei publice.

A fost trimisa dupa gratii, desi in practica judiciara aceasta masura preventiva, cu caracter exceptional, se ia in cazul infractiunilor comise din culpa doar daca exista riscul disparitiei acuzatului sau al incercarii de a sterge probe.

Dar Florentina Carstea nici macar nu si-a negat partea de vina. Lipsea, intr-adevar, din salon in momentul declansarii incendiului si este coplesita de aceasta culpa pe care o va purta in minte si suflet o viata. Si atunci, de ce era nevoie sa fie aruncata in arest preventiv? Pentru a reda increderea in sistemul sanitar, spune instanta.

Fundamental gresit! Increderea aceasta, intr-adevar distrusa, va reveni doar dupa ce principalii vinovati pentru tragedie isi vor asuma, la randul lor, culpa uriasa si vor parasi pozitiile din care distrug temeinic si ce a mai ramas din sistem. Este vorba despre toti cei care il gestioneaza si cei care l-au gestionat in ultimii 20 de ani.

Tragedia de la Maternitatea Giulesti nu a lovit neasteptat, ci era perfect previzibila. Cum altfel cand in loc de patru asistente pe tura la sectia ATI, asa cum ar fi fost normal la 11 bebelusi, exista doar una singura? Cand aceasta sectie esentiala nu beneficia nici macar de o infirmiera? Cum altfel cand improvizatia de la instalatia electrica fusese facuta in urma cu 9 ani, timp in care nimeni nu s-a gandit sa remedieze provizoratul periculos, deci nu s-a pus problema niciunei renovari sau macar reevaluari a sectiei ATI?

Cum sa fie vorba doar despre o fatalitate provocata de neglijenta unei asistente cat timp in Maternitatea Giulesti se derula sinistru si tacuta o implacabila ruleta ruseasca? Da, Florentina Carstea a lipsit 12 minute fatale din salonul prematurilor. Dar exista vreun loc de munca, cu exceptia celor de pe plantatiile de sclavi, unde sa nu ai dreptul la o pauza de 12 minute in 8 ore? Nu stiu daca asistenta s-a dus, intr-adevar, la toaleta, dar avea tot dreptul sa o faca.

Si nu este doar cazul acestui spital, ci al tuturor spitalelor din Romania, aflate sub cota de avarie atat in privinta personalului, cat si al dotarilor. Daca in maternitatea VIP-urilor asa stau lucrurile, cum o fi in cele mai modeste, mai ales din orasele mici?

De luni de zile presedintele Colegiului Medicilor atrage atentia, cu cifrele in mana, ca Sanatatea este dincolo de codul rosu, iar situatia disperata este o adevarata bomba cu ceas. Lunar, sute de medici, asistente si infirmiere parasesc sistemul pentru a pleca sa munceasca in alte tari, alungati de foame. Potrivit ministrului Sanatatii, in sistemul sanitar sunt libere 7.000 de posturi. Libere si blocate. Premierul spune ca la 7 plecati ar putea fi angajat unul. Adica, in loc de 7.000 de cadre sanitare ar putea fi angajate cel mult 1.000. Restul de 6.000 de posturi, neocupate, sunt gloantele gata sa explodeze in capul bolnavilor nevinovati.

Si cum se gandeste Guvernul sa-si tina medicii si asistentele, cati mai are, in sistem? Taindu-le un sfert din lefuri si amenintandu-i cu un act normativ prin care sa aleaga intre munca la stat si cea in mediul privat. Vasile Astrastoaie estima ca pana la sfarsitul anului vor mai pleca din Romania 10 mii de medici. S-a inselat. In conditiile acestea ar putea pleca 20 de mii.

Si, in fond, nu vad de ce ar mai ramane vreun doctor sau vreo asistenta daca nu cumva are vocatie de masochist sau sinucigas, adica accepta sa munceasca pe bani putini, cu dotari nu doar precare, ci si periculoase, si sa plateasca in exclusivitate toate oalele sparte.

In orice tara normala, dupa o nenorocire ca aceea de la maternitatea Giulesti, ministrul Sanatatii si-ar fi dat demisia imediat, ca gest de asumare a responsabilitatii guvernamentale. Attila Cseke este insa inoxidabil. Vrea sa deblocheze posturile si nu poate? N-are decat sa plece. Mircea Miclea si-a pus demisia pe masa pentru ca nu a primit un buget decent pentru Educatie si nu a vrut sa-si asume compromisul.

Ministrul Sanatatii isi asuma mai mult decat o reforma ratata. Isi asuma toti mortii cu zile de prin spitale. Emil Boc la fel. Traian Basescu, cel care priveste relaxat exodul medicilor, la fel. Si la fel toti cei care inaintea lor nu au stiut decat sa mulga bugetul Sanatatii si sa faca experimente esuate.

Florentina Carstea este vinovata nu numai pentru cele 12 minute fatale in fata familiilor indoliate. Este vinovata si fata de sine insasi. Este vinovata si pentru ca a ramas 14 ani sa munceasca, exemplar dupa cum arata evaluarile de pana acum, intr-un sistem care a ajuns sa o distruga. Este vinovata si pentru ca nu plecat la timp, intr-un loc care sa-i permita o pauza de toaleta, si sa fie platita pe masura responsabilitatii ei.

A intrat dupa gratii un fel de Acar Paun, poate vor urma si vreun electrician sau administrator, in vreme ce adevaratii vinovati pentru tragedia bebelusilor si a familiilor lor sunt liberi, iar ruleta ruseasca din spitale este tot mai periculoasa.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#maternitatea Giulesti vinovati bebelusi, #bebelusi morti maternitatea Giulesti, #incendiu Maternitatea Giulesti, #asistenta Florentina Carstea Giulesti , #maternitate
Comentarii
Poza Iogica
Iogica
rank 5
Nu numai cei de la Giulesti merita pedepsiti. Sa includem pe lista intrebarilor...
I
I.E.Feher
rank 1
Bine punctat, asa am subliniat si eu fapt pentru care postacii m-au facut "portocaliu"