CE prezinta miercuri raportul pe Justitie. Consilier al lui Iohannis: Ma astept la efecte dupa discutiile cu gratierea

Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 17:44
5043 citiri
CE prezinta miercuri raportul pe Justitie. Consilier al lui Iohannis: Ma astept la efecte dupa discutiile cu gratierea
Foto: Captura Digi 24

Comisia Europeana va prezenta miercuri raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania si Bulgaria, iar consilierul prezidential Leonard Orban crede ca acesta va fi unul pozitiv, dar probabil vor aparea discutii despre ordonantele care vizeaza gratierea condamnatilor si modificarea Codului Penal.

"Miercuri, Comisia Europeana discuta noul raportul MCV pentru Bulgaria si Romania. Deci, din acest punct de vedere, al calendarului, nu stiu daca se putea un moment mai potrivit - in ghilimele - sa se intample o asemenea chestiune, exact cu o saptamana inainte de publicarea raportului. Eu ma astept ca sa fie efecte si sa se vada in acest raport", a declarat Leonard Orban la Digi 24, facand referire la cele doua proiecte de ordonanta ale Guvernului Grindeanu.

Consilierul prezidential a aratat ca ordonantele ar putea evidentia problemele "sustenabilitatii progreselor pe care Romania le-a inregistrat in ultimii ani".

Desi reprezentantii Romaniei au cerut in repetate randuri renuntarea la MCV, specialistii din Comisia Europeana au spus "inca mai avem semne de intrebare cu privire la aceasta sustenabilitate - mentinerea pe termen lung a progreselor, pastrarea acestor progrese care s-au inregistrat in ultimii ani", a precizat Orban.

Lider al Comisiei Europene: Ridicarea MCV nu se va intampla in acest an. Depinde de ce fac Guvernul si Parlamentul

"Asta e problema pe care au ridicat-o si iata ca in momentul de fata, prin ceea ce s-a intamplat, chiar noi dovedim ca intr-adevar aveau dreptate", a subliniat acesta.

Leonard Orban a declarat ca si el a cerut ridicarea MCV, pentru ca acest Mecanism ne afecteaza si in alte zone.

"Statele care s-au opus aderarii Romaniei la Schengen au utilizat existenta acestui Mecanism, astfel incat sa spuna ca nu sunt progrese suficiente in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei si ca Romania nu este pregatita sa devina stat membru al spatiului Schengen.

La fel pe zona fondurilor europene. Pentru ca exista acest Mecanism, atentia si, sa spunem, procedurile sunt mult mai dure in cazul nostru comparativ cu alte state membre", a explicat consilierul presedintelui Iohannis.

"Foarte probabil, miercuri se va constata, se va elabora si aproba al patrulea raport pozitiv pentru Romania, al patrulea raport in care se subliniaza clar progresele pe care tara noastra le-a inregistrat in aceste domenii. Dar cei care erau reticenti (cu privire la ridicarea MCV - n.red.) primesc acum argumente foarte solide: uitati-va ca noi am avut dreptate!", a spus fostul comisar european.

Leonard Orban a declarat ca se asteapta ca ordonantele Guvernului PSD sa apara in raportul MCV prezentat saptamana aceasta, chiar daca el va fi unul pozitiv, pentru al patrulea an consecutiv.

El a spus ca Bruxelles-ul va trasa niste recomandari pentru Romania, inclusive pentru Parlament.

"In masura in care aceste recomandari vor fi indeplinite, da, se va putea pune problema finalizarii Mecanismului. Daca nu, nu", a continuat Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Leonard Orban MCV, #MCV ordonante, #MCV ordonanta gratiere , #MCV