Ziare.com

Ce sanse are demersul PSD de a contesta raportul MCV la Curtea Europeana de Justitie

de Ionel Stoica
Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 17:58

   

Ce sanse are demersul PSD de a contesta raportul MCV la Curtea Europeana de Justitie
Anuntul liderilor PSD ca Guvernul Romaniei ar urma sa conteste la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) cel mai recent raport MCV este considerat de un inalt magistrat, specializat in drept international, drept un joc politicianist periculos, despre care societatea ar trebui avertizata.

Magistratul, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, a explicat pentru Ziare.com ca nu exista baza legala pentru ca Romania sa initieze acest demers. Potrivit acestuia, din punct de vedere juridic, raportul MCV nu poate fi contestat: "Cererea se va respinge ca inadmisibila. Agentul guvernamental va avea o misiune imposibila".

Singurul act care ar putea fi pus in discutie este decizia Comisiei Europene din 2006, in baza careia s-a instituit Mecanismul de Control si Verificare (MCV).

Decizia insa constituie elementul fundamental al acceptarii Romaniei in Uniunea Europeana, chiar daca se constatase ca nu indeplineste toate criteriile de aderare. Contestarea acesteia este un demers periculos, care ar pune la indoiala temeiurile in baza carora Romania a fost admisa in Uniunea Europeana.

"Pur si simplu, Romania acum pare ca s-a razgandit si contesta acceptarea conditiilor de aderare din 2005 - 2006, element straniu si neintalnit in practica internationala", crede magistratul.

"Raportul MCV nu poate fi contestat!"

In ceea ce priveste raportul MCV din 13 noiembrie 2018, pe care Comisia Europeana l-a inaintat catre Parlamentul European, "acesta nu indeplineste conditiile legale pentru a fi contestat in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) de catre vreun stat membru", explica magistratul.

Motivul: potrivit articolului 263 din Tratatul privind Uniunea Europeana, Curtea de Justitie a Uniunii Europene controleaza legalitatea actelor legislative, a actelor Consiliului, Comisiei si Bancii Centrale Europene, altele decat recomandarile si avizele, si a actelor Parlamentului European menite sa produca efecte juridice fata de terti.

Aceasta controleaza, de asemenea, legalitatea actelor organelor, oficiilor sau agentiilor Uniunii destinate sa produca efecte juridice fata de terti.

"In acest scop, Curtea are competenta sa se pronunte cu privire la actiunile formulate de un stat membru, de Parlamentul European, de Consiliu sau de Comisie, pentru motive de necompetenta, de incalcare a unor norme fundamentale de procedura, de incalcare a tratatelor sau a oricarei norme de drept privind aplicarea acestuia ori de abuz de putere", explica inaltul magistrat.

Cum s-a ajuns la MCV

Potrivit acestuia, se observa insa ca raportul MCV privind Romania, care este contestat de PSD, nu are o autonomie proprie si nu este simpla expresie de vointa a lui Frans Timmermans sau Jean-Claude Juncker, in urma evolutiilor recente din Romania, in special din domeniul judiciar.

"Acest mecanism a fost dispus prin Decizia Comisiei din 13 decembrie 2006, de stabilire a unui mecanism de cooperare si de verificare a progresului realizat de Romania in vederea atingerii anumitor obiective de referinta specifice in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei", explica specialistul.

Asa cum rezulta din preambulul actului sus-amintit:

"La 1 ianuarie 2007, Romania va deveni membru al Uniunii Europene. Desi apreciaza eforturile considerabile facute de Romania pentru a finaliza pregatirile de aderare la Uniunea Europeana, Comisia a identificat in raportul sau din 26septembrie 2006 chestiuni ramase nerezolvate, in special in ceea ce priveste responsabilizarea si eficienta sistemului judiciar si ale organelor de aplicare a legii, domenii in care sunt necesare progrese suplimentare pentru a garanta capacitatea acestor organe de a aplica masurile adoptate pentru a institui piata interna si spatiul de libertate, securitate si justitie.

Articolul 37 din Actul de aderare imputerniceste Comisia sa adopte masurile necesare in cazul unui risc iminent de perturbare a functionarii pietei interne ca urmare a nerespectarii, de catre Romania, a angajamentelor asumate.

Articolul 38 imputerniceste Comisia sa adopte masurile necesare in cazul unui risc iminent privind aparitia unor deficiente grave in Romania in ceea ce priveste transpunerea, stadiul aplicarii sau al asigurarii respectarii actelor adoptate in temeiul Titlului VI din Tratatul UE sau al actelor adoptate in temeiul Titlului IV din Tratatul CE.
"

Doar decizia poate fi contestata

In aceasta situatie, magistratul spune ca ceea ce s-ar putea pune in discutie este doar decizia din 2006, ce a constituit elementul fundamental al acceptarii Romaniei in Uniunea Europeana, desi se constatase ca nu indeplineste toate criteriile de aderare.

Se constata expres in preambul ca, desi apreciaza eforturile considerabile facute de Romania pentru a finaliza pregatirile de aderare la Uniunea Europeana, "Comisia a identificat in raportul sau din 26 septembrie 2006 chestiuni ramase nerezolvate, in special in ceea ce priveste responsabilizarea si eficienta sistemului judiciar si ale organelor de aplicare a legii, domenii in care sunt necesare progrese suplimentare pentru a garanta capacitatea acestor organe de a aplica masurile adoptate pentru a institui piata interna si spatiul de libertate, securitate si justitie".

In acest sens, explica specialistul, au fost formulate 4 obiective de urmarit, care nu au fost indeplinite pana in prezent, si care intre timp s-au multiplicat, deoarece, fata de momentul 2006, Comisia a inregistrat regrese ale Romaniei!

"Fractura logica"

Se observa ca obiectivele au fost mentionate in anexa si nu au caracter limitativ, deoarece Comisia este indrituita sa modifice obiectivele de referinta sau sa adopte masuri de salvgardare. Aceasta decizie va fi abrogata doar atunci cand au fost atinse toate obiectivele de referinta.

"Practic, suntem in situatia in care tara supusa verificarii, pentru a se asigura ca sunt indeplinite toate criteriile de aderare, doreste sa ramana membra a Uniunii Europene, dar fara a mai indeplini criteriile preaderare, element ce denota o evidenta fractura logica", precizeaza magistratul.

"Obligatiile trebuie indeplinite"

Dupa cum am aratat, aceasta decizie va fi abrogata atunci cand au fost atinse toate obiectivele de referinta, conform punctul 9 din preambulul deciziei, si nu poate fi inlaturata prin pozitia unilaterala a partii verificate.

"Trecand peste acest aspect de bun simt juridic, constatam ca de fapt singurul act ce poate fi contestat este decizia Comisiei de preaderare si nu raportul MCV, prin care se constata doar neindeplinirea obligatiilor initiale de aderare, dar si multiple regrese", opineaza magistratul.

Dar contestarea deciziei de preaderare ar lipsi practic de fundament insusi actul de aderare la Uniunea Europeana, semnat de Romania la Luxemburg la 25 aprilie 2005.

"Pur si simplu Romania acum pare ca s-a razgandit si contesta acceptarea conditiilor de aderare din 2005 - 2006, element straniu si neintalnit in practica internationala.

Se poate deci interpreta ca, prin contestarea actelor de preaderare sub pretextul contestarii doar a MCV (deoarece obiectivele sunt practic doar o anexa a deciziei Comisiei), Romania incearca o iesire voalata din Uniunea Europeana, incercand desfiintarea pe cale judiciara chiar a temeiurilor in baza carora a fost admisa in Uniunea Europeana
", atrage atentia magistratul.

Citeste si Tariceanu il contrazice pe Iordache: Raportul MCV nu poate fi atacat la Curtea Europeana de Justitie


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre PSD MCV Romania MCV PSD contestare comisie
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11026 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

Contestarea PSD a MCV la Curtea Europeana de Justitie va avea succes

....cum au avut turci la Plevna !

 
 

 
 

CosMospocela@Gogosile sunt NUMAI pentru Manelistii16.11.2018, 10:02

CosMospocela tu cu"cartea de gramatik de clasa aopta "
Pot sa te informezi pe tine si Resturile ce sunt inruditi cu tine sau ti se aseamana ca M-a ferit Dumnezeu de gramatica de care vorbești!!
Dar daca ai fi isteț cum te dai ai ști deja ca nu gramatica RRomanesc te face deștept!
Felul cu abordezi problemel spune tot despre tine si caracterul tau!
Sustii Ciumetii Roșii Gogosile si cranatuloltenesc dei care infuleci zilnic...mai iei si PiLula de la mine :)))

 

ZERO! Nul. Nada. Rien. Keine. Niciuna.

"Ce sanse are demersul PSD de a contesta raportul MCV la Curtea Europeana de Justitie".

 

perspectiva este inversa: nu pesedeaua contesta raportul

ci "Romania oamenilor care nu susțin furtul, minciuna și distrugerea" trebuie sa reclame mizeria numita PSD la Curtea Europeana de Justiție, ca și la cea a Drepturilor Omului, pentru crime repetate impotriva propriului popor.

Gresit d-le Stoica, NU Romania, ci banda lui Ali Baba de teleorman

si cei 40 si multi alti hoti, ei vor sa ne scoata..sa beneficieze de toate bunurile Europei vestice,dar poporul sa nu mai mearga la munca afara, sa nu mai emigreze si sa-i tina pe ei la caldurica in guvern , sparlament etc...asta e..nu mai e mult si urmeaza adevarata ora de realitate...

 

Cica " Magistratul, care a dorit sa isi pastreze anonimatul" ))))

E clar ca nu stie, nici un profesionist nu ramane in anonimat!

Scrie in articol ca Romania trebuie sa aplice MCV pentru ca asa s-a angajat in 2006! Adevarat! Dar si MCV nu trebuie sa bata campii! Cum sa ceri sa "nu mai aplicati legile votate de Parlament" si sa ai pretentia ca nu te rade lumea? Doar un exemplu!

Drept dovada, guvernul nici n-a bagat in seama lista aia decat ca sa se minuneze de aberatiile de acolo! )))) (Nu va spun cat s-au Suparat loserii!!)

 

"Cum sa ceri sa "nu mai aplicati legile votate de Parlament"?"

Intrebarea e imbe, fiindca Sparlamentul e doar gasca de analfabeti si/sau banditi ai GIO-Dragnea!
Tot ce emana de GIO-Dragnea si acolitii lui si NU A FOST MENTIONAT in camapania electorala a PSD este o escrocherie si trebuie anulat!
Nu numai ca puterea PSD se bazeaza pe voturile a doar 18% dintre romani, dar si mai grav, este rezultatul MINCIUNILOR PSDiste: una au promis si alta fac odata ajunsi la ciolan!

Un articol de pe z.c imi atrage atenția

Șeful psd din Spania a fost intronat de susnumitul Cioabă regele rromilor. Se vede de aici legătura psd cu rromii pomeniți in Țiganiada ca țigani. Și te intrebi nu cumva psd e partidul rromilor care vor sa pună mana pe Romania. Eu cred ca da!

Z E R O !! pentru Manelisti si cei fara ochelari ... Z E R O !!!

"Ce sanse are demersul PSD de a contesta raportul MCV la Curtea Europeana de Justitie!"
ZERO si iar zero ...Penalul Porkar sa trezit cu dosul in sus si crede ca e intre maneliștii lui din CCR fosti comunisti? crede ca se joaca cu rromi lui sudiști??
AVIZ sudiștilor.....Serviți din gogoșile porkarului
cat mai puteți!!

 
 

CosMospocela@Gogosile sunt NUMAI pentru Manelistii

Si sa vreu sa gust una ...sunt interzise grupelor #rezist ,pro democratia,albilor cu ochi albastri, majoritate transilvanilor (exceptie fac scursurile si Manelistii)
Ciumetii Rosii au sanse ZERO de a contesta raportul MCV la Curtea Europeana de Justitie!!!
Zero CosMospocela...si nu uita !! ia PiLULA si azi ...din fata la dulapul din baie!!

Comentariu inadecvat

De ***and a avut loc Convocarea Staborul=Parlamentul-tuturor Partidelor Pieilor Negre din toate tarile.In deschidere s-a cantat Internationala RRom cu RRom sa ne unim Si pe toti sa-i prăduim.S-a servit cate un pahar cu rom si s-a incins atmosfera.S-a aprobat si o Rezolutie in mai multe puncte din care amintim o parte.1.Toti rromii sa iși puna parchet in toata casa ca sa nu mai fie chemati la Parchetul General si astfel in general totii rromi sa aiba parchet 2.Procurorii si procurararoasele de grad inalt -adica cei care produc cele mai mari pradaciuni sa fie medaliati cu medalia Ciorditorul de aur.3 S-a propus modificarea Constitutiei astfel ca minoritatea sa decida si nu majoritatea.4 s-au discutat si probleme sociale si s-a dat exemplu tarii vecine si neprietene Ungaria singura tara unde gaborii au devenit majoritari si au infiintat echipe sportive la noi in tara cum ar fi echipa de liga 1-a Alba-Neagra cu tricouri similare cu echipa italiana Ghiventus si echipa din liga 3-a care sa poarte tricouri Zeghe.S-a observat totusi si cateva aspecte negative multi sufereau de CELULita avand ani grei de stat in celulă.La meciuri s-a strigat tziganii tziganii stiu sa faca gologanii.Au fost acompaniati de formatia Zabrele fiind obsevat si HastaeVITA care canta zabrele zabrele eu tot canta despre manele -cu sudistii am o treabă-sunt mai buni si mai detreaba-noi nordistii manelisti suntem hoți si cam netoți.Cu privire la MCH Mecanismul de Cooperare in Hoție vom reveni.

ba, esti jenant. sa-ti faci un alt cont, denumit

"CosorulMoceanului" doar ca sa injuri, iata ceva demn doar de un pesedist. ce sa-i faci, cam asta e nivelul maxim la care puteti voi ajunge. specimenele din PSD care au ajuns sa acceada functii inalte, se intrec in grobianisme, deci nici tu nu esti altfel.
pentru voi, treaba e naspa. voi aveti impresi ca MCV-ul ala e o gluma, pentru ca nu va permite intelectul sa pricepeti adevarul. stii ce sanse are demersul PSD de a contesta MCV ? zero, exact ca si randamentul PSD.

 

corea de nord

astia chiar se cred in corea de nord

pana acum au fost toti indulgenti cu mafiotii rosii
dar acum vedem ca se comporta ca si liderii din corea de nord
Eusine pentru cei care au votat asemenea monstri, rusine pentru ca ii toleram

Inca o revolutie trebuie pentru a matura tara de laturile rosii

 

Are exact aceleasi sanse

ca si sansa bagarii in seama a acestei maculaturi de catre vreo tara normala la cap.Nigel Farage a avut perfecta dreptate-cum sa vorbesti despre coruptie si alte chestii de astea tocmai tu,politrucul de la Bruxelles,neales de nimeni si conduci o organizatie le care fonduri NU POT FI CONTrolate de...nimeni de pe aceasta planeta.

 

Citește Țiganiada

E istoria neamului tău


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor