Domnule Dragnea, domnule Tariceanu, de ce nu doriti ridicarea MCV?

Autor: Alin Iliescu - politolog
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 12:13
10572 citiri

Comisia Europeana a publicat miercuri raportul referitor la etapele parcurse de Romania pentru a-si indeplini angajamentele privind reforma judiciara si combaterea coruptiei, in contextul Mecanismului de Cooperare si de Verificare instituit in 2007, iar cea mai importanta concluzie a sa suna astfel:

"Comisia constata ca ritmul global al reformelor a stagnat in cursul anului 2017, ceea ce a dus la incetinirea punerii in aplicare a recomandarilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, in raportul din ianuarie 2017, au fost considerate inchise. Provocarile la adresa independentei sistemului judiciar reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare".

Evaluarea de mai sus a fost interpretata drept una pozitiva de catre ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care a afirmat si ca Romania isi poate indeplini obiectivul ridicarii MCV in actualul mandat al Comisiei.

Am mai aratat in trecut de ce, mai ales in acest context, existenta MCV este binevenita si necesara, ba chiar intr-o varianta full-option.

Pentru actuala coalitie de guvernare, insa, ridicarea MCV-ului pare un obiectiv aproape obsesiv. La fel si pentru televiziunile prietene ale Puterii, care ne spun cat de umilitoare este pentru Romania mentinerea acestui Mecanism de Cooperare si Verificare.

O opinie total explicabila pentru o structura de putere a carei prioritate zero este scaparea infractorilor sau, dupa caz, solidarizarea cu acestia la sediul DNA. Pentru un observator extern, un astfel de comportament seamana tot mai mult cu actiunile unui grup infractional asumat.

In luna iunie a acestui an, premierul Tudose s-a intalnit cu Jean-Claude Juncker pentru a discuta despre ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare. "Avem promisiuni ca pana la preluarea presedintiei din 2019 lucrurile se vor inchide daca, evident, noi ne vom urmari in continuare parcursul care este apreciat. Si in acest sens, am stabilit cu domnul Juncker si cu prim-vicepresedintele Timmermans o modalitate de lucru de a comunica in timp real despre stadiul evolutiei lucrurilor", spunea atunci premierul, care a dat asigurari ca "nu vor mai fi derapaje de genul surprizelor in cadrul Guvernului".

Daca ar fi sa-i dam crezare, un astfel de angajament luat fata de presedintele si prim-vicepresedintele Comisiei Europene ar fi trebuit sa oblige la o atitudine exemplara in ceea ce priveste respectarea independentei Justitiei si continuarea luptei impotriva coruptiei.

Altfel, intentia majoritatii PSD-ALDE de a scapa de ochiul vigilent al MCV e doar o vorba aruncata in vant. Un ochi vigilent care nu face decat sa ne oblige pe noi sa ne construim un cadru institutional si legal pentru a intari statul de drept din Romania. Si ne spune si cum.

Reamintim ca anteriorul raport continea 12 recomandari concrete pentru ridicarea MCV-ului.

Prima dintre acestea se refera la "punerea in practica a unui sistem robust si independent de numire a procurorilor de rang inalt, pe baza unor criterii clare si transparente, cu sprijinul Comisiei de la Venetia".

Ce a facut in acest sens majoritatea PSD-ALDE? Prin vocea lui El Lider Maximo Liviu Dragnea, a declarat ca Legile Justitiei vor fi adoptate in aceasta sesiune parlamentara, cu sau fara avizul Comisiei de la Venetia, punand Comisia Europeana in situatia ingrata de a ne recomanda textual acest lucru: "Ramane ca recomandare ca Romania sa ceara avizul Comisiei de la Venetia. Indeplinirea acestei recomandari este menita sa asigure garantii in ce priveste transparenta, independenta si sistemul de checks and balances, chiar daca decizia finala urmeaza sa fie luata la nivel politic".

A doua recomandare viza asigurarea faptului ca in Codul de conduita pentru parlamentari sunt incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc intre institutii si se precizeaza ca parlamentarii si procesul parlamentar trebuie sa respecte independenta sistemului judiciar.

Care a fost urmarea? O noua scamatorie politicianista, in cel mai pur stil al formelor fara fond: Parlamentul a adoptat intr-adevar un cod de conduita, care nu prevede insa nimic despre integritate, dar vorbeste despre cum trebuie sa se imbrace si sa se exprime membrii Parlamentului. Asta in timp ce de la inaltimea functiei de presedinte al Camerei superioare a Parlamentului, Calin Popescu Tariceanu ii transmite presedintelui Romaniei scrisori oficiale privind existenta "statului paralel".

O alta recomandare din raportul precedent se referea la adoptarea unor criterii obiective pentru luarea si motivarea deciziilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor pentru a se asigura faptul ca imunitatea nu este folosita pentru a se evita cercetarea si urmarirea penala a infractiunilor de coruptie, urmata de indicatia potrivit careia Guvernul ar putea avea in vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea ministrilor la perioada mandatului.

Cum a reactionat majoritatea PSD-ALDE? A votat in bloc impotriva ridicarii imunitatii Rovanei Plumb. Votul a fost secret, exprimat prin bile, iar motivatia reprezentatilor coalitiei de guvernarea fost ca actiunea procurorilor anticoruptie este un abuz si o "represiune nedreapta" impotriva ministrilor cu scopul ca PSD sa fie scos de la guvernare.

Practic, dintre cele 12 recomandari, exista progrese intr-un singur caz, si anume infiintarea unui sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizitiilor publice (PREVENT), care a fost pus in aplicare intr-un mod corespunzator.

In rest, raportul transmite: in cazul tuturor celorlalte 11 recomandari exista doar stagnari sau pasi inapoi.

Si atunci nu ramane decat sa ne intrebam: de ce nu doriti, domnule Dragnea, domnule Tariceanu cu adevarat ridicarea MCV? De ce doar o invocati, dar faceti tot ce va sta in putinta pentru a impiedica acest deziderat pe care singuri l-ati exprimat?

Concluziile actualului MCV arata ca asigurarile pe care le dadea premierul Tudose lui Jean-Claude Juncker si Frans Timmermans sunt doar niste vorbe in vant, care fac din Romania un stat slab si un partener neserios.

Inchei cu un apel catre acei membri PSD si ALDE care isi doresc cu adevarat ridicarea MCV-ului. Domnilor, ideea simpla pe care trebuie sa o intelegeti este ca MCV va fi ridicat doar atunci cand sistemul de justitie din Romania va fi suficient de puternic, independent si stabil ca sa nu mai permita sa fie subordonat intereselor politice. Adica sa fie similar sistemului de justitie unui stat european, democrat si liberal si nu a unui stat capturat, care sa permita lovituri precum OUG 13.

Daca ridicarea MCV-ului este intr-adevar o miza pentru domniile voastre, atunci reteta este simpla si cunoscuta: urmati recomandarile din Mecanismul de cooperare si verificare, lasati justitia in pace si infractorii in inchisori.

Sigur, poate aceasta reteta nu este pe placul celor care au iesit zilele trecute in fata DNA in semn de solidaritate fata de un condamnat penal, dar nutresc speranta ca PSD si ALDE sunt mai mult decat atat si reprezinta cu adevarat niste partide si nu un grup infractional.

La acest articol a contribuit si Sebastian Burduja, Managing Partner al companiei RISE Consortium, o platforma globala de investitii dedicata dezvoltarii Romaniei. A lucrat ca expert in domeniul dezvoltarii regionale pentru Banca Mondiala, la sediul central din Washington, D.C. A fost si consultant la Dalberg Global Development Advisors, o firma de consultanta strategica, specializata in solutii de dezvoltare la nivel mondial.

Alin Iliescu este politolog, absolvent al Masterului de Comunicare Politica si Marketing Electoral din cadrul SNSPA si specialist in comunicare new media. Este implicat activ in proiectele de schimbare civica din Romania, iar in prezent ocupa functia de director executiv al Platformei Actiunea Civica a Tinerilor (PACT).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Romania raport MCV, #Liviu Dragnea raport MCV , #MCV
Comentarii