GIO Dragnea ne scoate din UE! Raport MCV devastator

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 13:24
25563 citiri
GIO Dragnea ne scoate din UE! Raport MCV devastator

Daca nu ar fi devenit un politruc in grupul Dragnea - Tariceanu, dupa aparitia raportului MCV, cel mai dur cel putin din 2012 incoace, ministrul Toader ar fi avut un singur cuvant de spus: demisionez!

Raportul CE privind situatia justitiei din Romania este devastator pentru factorul politic, zona in care expertii europeni constata ca actuala putere, de la inceputul anului, pune constant sub semnul intrebarii independenta sistemului judiciar.

Si sunt marcte toate asalturile, de la OUG 13 la modificarile propuse pentru legile Justitiei, sunt mentionate reactia societatii civile si protestul fara precedent al magistratilor.

Concluzia CE este ca nu doar ca reforma a incetinit, ci, extrem de grav, ea a devenit reversibila pe zone care ar fi trebuit considerate inchise:

"Desi punerea in aplicare a unora dintre recomandari progresa bine, in cursul anului 2017 avantul reformelor s-a pierdut in ansamblu, ceea ce a incetinit punerea in aplicare a recomandarilor ramase si, de asemenea, a generat riscul redeschiderii unor aspecte care fusesera considerate ca fiind indeplinite in raportul din ianuarie 2017. Provocarile la adresa independentei sistemului judiciar si punerea acesteia sub semnul intrebarii au reprezentat, de asemenea, un motiv persistent de ingrijorare."

Gravitatea situatiei in care ne aflam este relevata de faptul ca factorului politic i se cere sa ia avizul Comisiei de la Venetia pentru modificarile legilor Justitiei, in special in privinta numirii procurorilor.

Comisia de la Venetia este un organism extracomunitar, al Consiliului Europei, din care fac parte 60 de tari. Comisia de la Venetia rezolva problemele democratice inclusiv din tari precum Rusia, Georgia, Belarus, Turcia, aflate inca departe de criteriile UE pe care ar fi fost de presupus ca Romania le-a indeplinit. Din interiorul UE, doar Polonia a mai fost trimisa la Comisia de la Venetia dupa recentul derapaj.

Dupa cum am mai spus, trimiterea noastra oficiala la judecata Comisiei de la Venetia, ca la tribunalul corectional, arata ca pentru CE nu mai indeplinim cu adevarat standardele UE.

Practic, CE arata ca nu mai are incredere in buna-credinta si expertiza interna de a reforma Justitia si de a mentine independenta acesteia.

Si toata aceasta involutie teribila s-a intamplat in mai putin de un an de zile, de la raportul din ianuarie 2017, cand erau marcate "progrese majore catre indeplinirea obiectivelor de referinta stabilite prin MCV", progrese care, iata, nu mai sunt privite ca ireversibile. Si, nota bene!, aceasta varianta este rezultatul negocierilor cu partea romana, deci tot ce a putut scoate ea mai favorabil. Va dati seama cum aratau concluziile brute inainte de negociere?

De remarcat ca problemele grave din raport nu privesc decat factorul politic, nu exista nicio critica la adresa sistemului judiciar. Nu sunt semnalate abuzuri decat in zona politicului, adica exact inversul discursului manipulator din Romania, menit sa justifice luarea cu asalt a Justitiei.

Dl. Toader sustine, in pofida evidentelor, ca este posibil ca anul viitor sa fie ridicat MCV. Alta manipulare! Sigur ca perspectiva teoretica ramane. Sa ne fereasca Dumnezeu de momentul cand ea va disparea, pentru ca asta ar insemna o situatie atat de grava incat am fi practic in afara UE.

Peste un an, la finalul lui 2018, va fi facut doar un nou raport MCV in care vor fi evaluate recomandarile facute acum in privinta independentei si reformei sistemului judiciar si a combaterii coruptiei. Si aceste recomandari ating exact cele mai sensibile puncte, absolut incompatibile cu interesele actualei majoritati.

De exemplu:

- codul de condutia al parlamantarilor, care sa includa dispozitii referitoare la respectarea independentei justitiei, astfel incat constatarea de catre CSM a incalcarii acestei independente sa aiba consecinte

- un plan de actiune corespunzator pentru executarea hotararilor judecatoresti

- transparenta si predicibilitate in materie legislativa

- adoptarea unor criterii obiective pentru luarea si motivarea deciziilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor pentru a se asigura faptul ca imunitatea nu este folosita pentru a se evita cercetarea si urmarirea penala a infractiunilor de coruptie

- un sistem de raportare cu privire la punerea in aplicare a Strategiei nationale anticoruptie

- asigurarea faptului ca Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate este operationala pe deplin si efectiv, astfel incat sa poata publica primul raport anual cu informatii statistice fiabile privind confiscarea de bunuri provenite din savarsirea de infractiuni.

As vrea sa cred ca actuala Putere este dispusa sa faca asa ceva, dar in fapt aceste obiective contravin profund intereselor si obiectivelor GIO despre care vorbeste ancheta Tel Drum.

Si de aceea, temerea mea majora este legata de alegerea pe care grupul infractional organizat o va face in fata acestor exigente europene. Daca suntem acum trimisi in fata Comsiei de la Venetia, ma tem ca urmatorul pas va fi sa intram in rand cu Rusia si Turcia, adica in afara UE daca GIO Dragnea va ramane la putere.

Eu cred ca la asta ar trebui sa se gandeasca foarte bine orice roman care considera ca Raportul acesta nu-l priveste sau se lasa dus de manipularile penalilor si ale aparatului lor de propaganda. Alegerea devine: cu UE si SUA sau cu Rusia?

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#raport MCV independenta justitie , #MCV