Lider al Comisiei Europene: Ridicarea MCV nu se va intampla in acest an. Depinde de ce fac Guvernul si Parlamentul

Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 17:17
5591 citiri
Lider al Comisiei Europene: Ridicarea MCV nu se va intampla in acest an. Depinde de ce fac Guvernul si Parlamentul
Foto: site Comisia Europeana

Ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare nu se va intampla in acest an, a declarat, joi, la Parlament, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou (foto), precizand ca renuntarea la acest mecanism depinde de ceea ce vor face Guvernul si Parlamentul si ca reformele realizate sa fie sustenabile si ireversibile.

"In acest an, asa cum am spus, nu se va intampla (ridicarea MCV - n.red.). Raportul este deja gata. Pasii urmatori depind de ceea ce am spus. Am venit aici pentru a transmite mesajul ca dorim o cooperare stransa care sa duca la ridicarea MCV, dar acest lucru depinde de ceea ce Guvernul si Parlamentul vor face, depinde de indeplinirea tuturor conditiilor stabilite si ca reformele facute sunt sustenabile si ireversibile", a afirmat secretarul general adjunct al Comisiei Europene, dupa intalnirea cu reprezentantii conducerii Parlamentului.

Mishou Paraskevi a precizat ca vizita sa de acum are drept scop sa vada noul Guvern si noul Parlament.

"In acest an ne uitam la ultimii zece ani, ne uitam la lucrurile bune si la lucrurile rele care s-au intamplat. S-au inregistrat progrese, dar trebuie sa vedem ca aceste progrese continua. Le-am spus reprezentantilor vostri ca trebuie sa lucram impreuna, dar ceea ce Comisia Europeana si presedintele Juncker ar vrea sa vada este sa lucram in vederea finalizarii MCV, dar acest lucru depinde de Guvernul din Romania si de Parlament in a accelera, a merge in directia corecta, si nu inapoi", a completat Mishou Paraskevi.

Intrebata daca raportul pe 2016 care urmeaza sa fie prezentat la finalul acestei luni va fi unul "complet pozitiv", Paraschevi a negat, mentionand totodata ca, in ultimii zece ani, Romania a facut atat progrese, cat si regrese in domeniul Justitiei.

In cursul diminetii, Paraskevi Michou a avut o intalnire cu ministrul Justitiei, Florin Iordache.

El a sustinut, dupa intalnire, ca Romania a indeplinit toate conditionalitatile din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), toate autoritatile din domeniul juridic functioneaza in conditii foarte bune, iar institutiile importante au fost consolidate, fiind suficiente garantii ca monitorizarea sa fie ridicata din vara acestui an.

Si presedintele Klaus Iohannis a cerut in urma cu un an ridicarea MCV pentru Romania, dar acest lucru nu s-a intamplat pana acum.

Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost introdus in 2007, ca o conditie a aderarii Romaniei si Bulgariei la UE si se concentreaza in special pe reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei si combaterea crimei organizate.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#raport MCV Romania ridicat 2017 , #MCV